Cum scazi febra la copii acasă (și fără medicamente)

martie 30, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220329 102142 01
Menționez încă de la începutul articolului că acesta NU ține loc de consultul cu medicul!
Dar, pentru mămicile care se panichează ușor când copiii fac febră, le spun că există variante de a o scădea și acasă, atunci când vorbim despre cazuri de răceală (fără complicații, iar asta doar medicul decide dacă sunt sau nu!).
Am scris pentru mamele care m-au întrebat cum să scadă febra la o răceală banală, în afară de antitermicele date de medic.
Iar dacă este ceva grav și muzică trebuie să plecați la spital cu copilul trebuie să știți că NU aveți voie să vă urcați în mașină înainte de a scădea febra acasă! (În cazuri de urgență, chemați ambulanța!)
Știu că sunt specialiști în medicina alternativă care spun că febra fiind un efect al organismului când se luptă cu o infecție și că am putea să nu intervenim cu nimic.
Sunt mamici care tratează febra cu succes cu uleiuri esențiale.
Eu nu fac parte din cele două categorii de mai sus. Nu intervin la febră sub 38.5, urmărind și alte semne sau simptome, DAR asta pentru că nu mă mai panichez la ea și pentru că mă ajută faptul că deja am trecut prin multe și știu ce să urmăresc. Constant, chiar și acum, la orice, țin legătura cu medicul meu.
👉Cum se ia febra corect? La copiii sub un an: rectal. Între 2 și 5 ani pe frunte sau în ureche. După vârsta de 3 ani poate fi luată sub braț. Informațiile le am din spitalul în care am fost internată cu Achim și așa iau și ei când internează. Știu că mămicile iau cu tot felul de aparate de pe frunte și copiilor sub un, dar nu este luată corect la această vârstă, fiind diferente mari între temperatura luată de pe frunte și cea intrarectala.
La 3 copii, am ceva experiență cu febra: infecție urinară, otite, enteroviroze, pneumonie, dureri dentare, răceli.
Cu Alexandru am ajuns cu o infecție urinara la spital când avea două luni și făcea pusee de febra la 2 ore.
Acolo am învățat că:
📍Atunci când copilul are febră trebuit ținut îmbrăcat în haine cât mai subțiri, fără șosete în picioare, dar nu în temperaturi scăzute. (Ca să vă faceți o idee la 2 luni pe Alexandru în spital l-au ținut în scutec, eventual cu un maieu subțire, la temperatura de 24 de grade în cameră).
📍Atunci când copilul are frisoane, NU îi faci împachetări și nu îl bagi în apă caldă până când îi trec.
📍Împachetările (reci hipotermometrizante) se fac cu un prosop mare sau un cearceaf ud în apă caldă, scurs bine. Ideea este ca acesta să acopere o suprafață cât mai mare din corp și se menține până când acesta începe să se încălzească (5, 10 minute).
Prosopul se pune de sub brațele copilului în jos și se repetă de două, trei ori, până când scade febra.
📍 Pentru băi, apa trebuie să fie caldă cum o faceți la orice baie, pusă doar până să ajungă la buricul copilului așezat în cadă sau cădiță celui mic și lăsat în ea până devine călâie să nu fie rece! Deci treptat se răcește apa, NU băgați copilul în apă rece (așa cum m-a întrebat o mămică) și nici călâie. În diferite momente le-am făcut și câte 4 băi pe zi (între episoadele antitermice, atunci când febra revenea la 2 ore și nu mai aveam ce să îi dau sau nu funcționa altceva)
📍Plasturi răcoritori cu hidrogel pentru stări febrile (se pot folosi la copii dar și la adulți). În funcție de marca aleasă, se folosesc pe frunte, gât, piept, burtică.
📍 Antitermicele se folosesc doar cu recomandarea medicului, niciodată mai devreme de 6 ore (4 minim au folosit medicii în spital!) Și prin rotație (paracetamol (sau Acetaminofen) Ibuprofenul. Algolcalminul se dă doar cu recomandarea medicului și în cazuri excepționale! Lui Alexandru i s-a dat în spital la 2 luni, pentru că făcuse 40 și nu a scăzut cu nimic altceva, nici măcar după împachetari. Dar! Eram în spital sub supravegherea medicilor constant!.
De când cu boala autoimuna inflamatorie de colon, eu evit ibuprofenul atât pentru copii cât și pentru adulți.
✋Evitați!
Șosetele îmbibate în oțet sau sport!! La copiii mici, poate fi extrem de periculoase, existând riscul de absorbție a substanței alcoolice transtegumentar.
👉 Folosesc însă cu efect șosetele in care pun cartofi rași, în picioarele copiilor și le schimb la două ore. Rețeta de la mama când Alexandru a făcut febră mare la mai puțin de două ore, vara trecută și când nu mai știam ce să îi dau.
Se merge de urgență la medic, când:
📍febra copilului a depășit 5 zile
📍are febră 38 și copilul are sub 3 luni
📍are febră 39 și copilul are sub 6 luni
📍are febră 40, indiferent de vârstă
📍febra este însoțită de o erupție pe corp
📍copilul refuză mâncarea/apa, doarme mult, refuză să se joace
📍 copilul se plânge de durere de cap sau ureche
📍 nou-nascutul nu udă minim 3 scutece pe zi/copilul nu urinează timp de câteva ore, fiind semne de deshidratare
📍are mâinile sau picioarele reci (deși are febră)
📍îl deranjează lumina
👉Hidratarea este cea importantă atunci când copilul are febră, așa că la fiecare jumătate de oră oferiți-i ceva de băut: apă, apa alcalina este ce mai hidratantă, apă aromatizată cu diferite fructe în ea, ceaiuri, supe calde, lapte. În anumite cazuri se folosesc sărurile de rehidratare, dar doar medicul decide când este acel moment.
Când apare febră? Febra nu este o boală ci un răspuns la diferite cauze:
👉când există o infecție, de obicei respiratorie (răceală sau gripă)
👉când apar dinții, dar atunci nu depășește 38
👉când fac insolație
👉când are gastroenterită
👉 când are o infecție urinară
👉când are o infecție la nivelul urechii (otită)
👉 când are pneumonie
👉ca reacție la vaccin
📍Bine de știut: dacă aveți o bănuială că cel mic poate avea varicelă, evitați Ibuprofenul, deoarece crește riscul de apariție a sindromului Fete.
Toate cele de mai sus, le aveam notate în carnețel și o perioadă le-am avut puse pe ușa frigiderului, pentru când copiii sunt cu soțul sau mama și au nevoie să știe ce să urmărească. Eu evit Nurofenul de când am aflat de la Spitalul Grigore Alexandrescu că în Germania este interzis la copiii sub 6 ani!
Multe mămici sunt speriate de episoadele de febră, dar dacă ești pregătită și ai în casă lucrurile de bază, febra nu mai este un Baubau.
Aveți nevoie ca mămici de un medic cu experiență și care să vă poată răspunde și noaptea dacă este vreo urgență! Spun asta, pentru că am primit prea des întrebări de la voi seara despre starea de sănătate al copilului vostru și mereu v-am îndreptat spre un medic! Nu eu, nu vecina, nu prietena.
Pentru urgențe puteți apela linia GRATUITĂ Regina Maria cu numărul: 0724 353 545
Față de Peditel, la care sună ocupat de câte ori am sunat, v-am dat și varianta care m-a ajutat în două cazuri.
Vă doresc sănătate și să nu aveți nevoie, dar pentru urgențe salvați articolul și recitiți-l.
Cum v-ați descurcat în situațiile cu febră la cei mici?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: