De ce autoritățile române NU ar anunța pana de curent din timp..

noiembrie 5, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

P 20211104 102323 01
Vă aduceți aminte când am intrat în starea de urgență, anul trceut în Martie când lumea se bătea pe hârtie igienică?
Sau cum se dădea pe sub mână drojdie?
Vă imaginați doar pentru o secundă cum ar fi să anunțe la noi ‘Exercitiu de pană de curent/cutremur/catastrofe’?
Din memoria romanului s-ar șterge cuvântul ‘exercitiu’ și s-ar auzi tare ‘Panica, murim!’.
Și ce ar face românul nostru?
Unii s-ar aproviziona cât pentru un an de secetă, pentru ca apoi să arunce mâncarea după câteva săptămâni. Unii ar lăsa magazinele goale pentru a vinde produsele la preț de trei ori mai mare la colț de stradă.
Unii ar țipa ‘conspiratie’ și i-ar prinde fără un kil de făină în casă, murind de foame.
Unii s-ar gândi cum să dea lovitura în această perioadă.
Și prea puțini ar fi echilibrați. Dar acei puțini nu îi pot ține în spate pe restul, de aici și haosul instalat.
Mă uitam cu jind la câteva poze din iernile grele avute in perioada comunismului, unde oamenii ieșeau la zăpadă împreună, veseli că sunt o comunitate.
Comunitate? Umanitate?
Sunt niste cuvinte clișeu pe care le folosim des, fără să dăm dovadă de cel mai mic exemplu personal dar cerând de la alții să facă asta.
😱’Pana de curent în Europa’
Câte articole ați citit în ultima perioadă cu acest titlu?
Real sau nu, conspiraționist sau nu, am întrebat mămicile pe care le știu în diferite țări ce se aude la ele.
Puterea mamelor e mai mare decât orice media, nu știm noi tot? Informațiile sunt diferite, cred că diferă și de zona în care stau, dar mai toate au spus că au primit diferite informații despre cum să se pregătească în caz de orice (lista de mâncare și apă, radio, generator, gaz sau benzină, radio pe unde cu baterii).
Norvegia, Germania, Austria, Spania fac exerciții de dezastre, de orice fel. Și în școlile din țările dezvoltate au ca ore să pregătească copiii în caz de cutremur sau alte dezastre.
E România pregătită logistic să facă vreun astfel de exercițiu? Nu!!
Pe noi ne ia prin surprindere iarna când ninge un cm și vrem să fim pregătiți de dezastre? Când plouă mai tare jumătate din București e inundat.
Faptul că nu sunt pregătiți NU înseamnă că nu se pot întâmpla.
Uite ce s-a întâmplat la Colectiv, cu spitalele arse, să nu mai vorbim de ultimii doi ani de pandemie, când în continuare nu există colaborare între medici și spitale.
Real vorbind, nici statul român și nici românii NU sunt pregătiți vreodată pentru ceva, orice. Un astfel de mesaj dat din timp, ar crea o panică de nedescris. La noi se merge pe premisa ‘scapa cine poate și vedem după ce se întâmplă ce vom face’.
🙄Va fi pană? Habar nu am.
🧐Ce fac eu?
Citesc ziarele din afară, întreb cunoscuții și mămicile de prin alte țări despre ce fac ele și mă pregătesc.
Atenție! Pregătirea NU înseamnă că dau iama în magazine.
Am învățat odată cu starea de urgență, să am în casă provizii pe două săptămâni: asta înseamnă 5 kg de făină, 3 de mălai, 4 litri de ulei, 2 litri de apă de om. Cantități rezonabile!!din care folosesc și reumplu la nevoie! Asta înseamnă că NU rămân magazinele goale și eu reușesc să mă organizez mai bine în casă fără să fug zilnic la magazin!
Am lumânări și lanterne în casă, pentru orice pană de curent, chiar dacă este de o oră. Atunci când vin furtunile în zona mea a căzut de multe ori curentul.
Ne mințim singuri sau căutăm vinovați?
E ușor să spui că de la români pleacă fake news-urile și că toate sunt conspiraționiste (ce ne mai place să folosim acest cuvânt în ultima vreme), dar eu am ales să citesc și pro și contra (tot ultima perioadă mi-a arătat niste lucruri ciudat de adevărate deși le-am negat mult timp), să nu mă panichez, dar să fiu pregătită.
Asta NU strică niciodată!
🍁Dacă vreți să citiți presa din afară cu privire la acest subiect vă las câteva linkuri. Îmi este greu să cred că este o mare coincidență și că toate aceste țări își pregătește populația fără nici un motiv sau că toate sunt fake news.
🙏🙏🙏Ce vă rog și să vă sfătuiesc este să NU vă panicati dar să aveți un plan bine pus la punct cu ei dragi în caz că… Asta fac străinii și nu îi vedeți disperați atunci când trec printr-un dezastru natural, ci că sunt gata mental și fizic să găsească soluții și mai ales să se ajute între ei.
Voi sunteți pregătiți…. de orice?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: