Am renunțat să folosesc vegeta în mâncare acum 15 ani! Citisem niște articole (și pe vremea aceea se găseau informații dar nu așa multe ca acum) care m-au făcut să decid să o scot din alimentația mea.
Mai greu a fost să o conving pe mama să renunțe la ea. O folosise toată viața ei și nu înțelegea cum să gătești fără acest ‘pliculet magic’ care dă gust mâncării atât de bine.
Când am început să îi enumăr toate problemele care pot apărea, mi-a răspuns scurt ‘O folosesc de o viață și uite ce bine sunt‘. A fost bine până când nu a mai fost: a făcut ulcer gastric și era să ajungă la operație, avea ficatul mărit și probleme cu greutatea…. Ce bine era!
De 8 ani de când a renunțat și ea la Vegeta, sănătatea îi este mult refăcută, chiar dacă a rămas cu anumite probleme.
Revenind la mine, coincidență sau nu, de când am renunțat la Vegeta nu am mai avut probleme cu greutatea. Gustul mâncării o dau din abundență multitudinea de legume folosite la orice preparat. Mâncarea mea este mult mai sănătoasă și mai gustoasă, imediat ce scapi de gustul de Vegeta din orice preparat.
Ce este Vegeta?
Este un produs foarte dezechilibrat nutriţional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adăugat legume deshidratate şi potenţiatori de aromă.
De ce sa NU o folositi?
1. Este plină de de E-uri, coloranti, conservanti, sare cât cuprinde și doar câteva firicele microscopice de legume, care nu aduc nici un aport nutrițional.
2. Accentuează senzația de foame, deci vei mânca mult mai des a în cantități mari și asta din cauza glutamatului monosodic
3.Crește riscul pentru diverse afecțiuni: diferite tipuri de cancer; epilespie; risc crescut de obezitate
4. În timp, distruge sistemul nervos
5. Este periculos pentru femeile însărcinate, pentru cele care alaptează dar și pentru persoanele cu probleme cardiace
Dacă citiți eticheta acestor produse, veți găsi următoarele informații:
Sare de bucătărie maximum 58%!!!
Legume uscate DOAR 15,5 (morcov, pastarnac, cartof, ceapă, telină, frunze de pătrunjel)
Puteti pregăti singure, dacă chiar vă doriți, vegeta de casă.
Rețeta 1:
Tot ce vă trebuie este:
200 g morcov
150 g pătrunjel (frunze și rădăcina)
150 g telină (frunze și tulpină/rădăcina)
2 cepe mari
3-4 linguri apa
Cum se prepară:
Într-o cratiță cu fund gros punem legumele spălate și tăiate în bucăți mai mari și 3-4 linguri de apa. Punem cratiță, acoperită cu capac, la foc foarte mic (o oră). Mixăm cu ajutorul unui blender legumele cu tot cu sucul lăsat.
Tapetăm tava de cuptor cu hârtie de copt și întindem cu o lingură crema de legume în strat subțire și uniform.
Preîncălzim cuptorul la 80°C, cuptor ventilat, sau la 100°C pentru cuptor tradițional și introducem tava în cuptor.
!Mare atenție să nu o lăsați nesupravegheată pentru că stratul de legume se poate arde.
În momentul în care se formează crusta la suprafața stratului de legume, deschidem cuptorul și îl tăiem în bucățele mici, astfel încât să se usuce bine și în interior.
Treptat lichidul se va evapora și vor rămâne mici bucățele deshidratate de vegeta.
După ce bucățile de vegeta sunt perfect deshidratate scoatem tava și le lăsăm să se răcească complet. Le folosim așa, bucățele mici sau le transformăm în pulbere.
O păstrăm în borcane de sticle închise ermetic, într-un loc întunecos și deloc umed.
Rețeta 2:
Ce vă trebuie:
Roșii, morcov, ardei gras sau capia, pastarnac, ceapă și usturoi
Curățate și tăiate bucățele se bagă la cuptor circa 4 ore la foc mic (trebuie controlate mereu). Se faramiteaza și se păstrează la loc răcoros în pungi sigilate sau borcane închise ermetic.
La fiecare dintre rețete, sarea este opțională.
Multă grijă și iubire!