‘Cand m-au întrebat colegii ce facem de Crăciun, le-am spus că deschidem cadourile dimineață, mergem la biserică la Iisus și apoi ne jucăm toată ziua. Sau ăsta e planul nostru. Și m-au întrebat cine e Iisus pentru că ei știu doar de Moșul de Crăciun. Nu toți copiii îl știu?’
‘Iubita mea nu, nu toți copiii îl știu. Unii părinți aleg să nu vorbească copiilor despre El și este decizia fiecărei familii’.
‘Inteleg deși nu prea înțeleg. Și atunci ei ce sărbătoresc de Crăciun?’
‘Asta iubita mea, este o întrebare foarte bună’.
În fiecare an, câțiva jurnaliști de la diferite televiziuni merg prin diferite cătune de țară și îi întreabă pe oameni ce sărbătorim de Crăciun. Cei mai mulți spun ‘taiem porcul’. Când am auzit prima oară asemenea răspunsuri am crezut că nu aud bine. Cam așa și cu copiii care de Crăciun îl sărbătoresc pe Moș Crăciun.
Ce credințe are fiecare om este o alegere personală și ține de familia lui. Dar după discuția cu Maria m-am întrebat sincer ce sărbătoresc oamenii care nu cred în El.
Că fiecare are libertatea de a crede într-o religie sau alta sau să nu crezi deloc, e una, dar sărbătoarea Crăciunului înseamnă nașterea lui Iisus. Nu sărbătorim nici tăierea porcului și nici pe Moș Crăciun!
A îi nega existența nu îl face să dispară!
Nu le face rău să știe totuși ce sărbătorim de Crăciun. Povestiți-le de Biblie, de momentul nașterii Domnului, că au ei timp când cresc mari să aleagă (unii dintre voi ați ales, nu?) dacă vor altceva.
‘Eu nu îi spun copilului să nu îl îndoctrinez’. Nu am auzit-o doar o dată! Dar de Moș Crăciun și Iepurașul de Paște (pe care nu l-am înțeles niciodată unde era la Învierea Domnului) le puteți spune?
Și mai puneți-le și o colindă românească! Sună mai frumos decât orice cântec în engleză.
La noi se cântă doar cele românești (la cererea copiilor) pe care le cântăm împreună în mașină sau în casă toată luna Decembrie.
Achim cere des ‘Domn, domn-înălțăm’ (adică Domn, Domn să-nălțam’).
Mariei îi place colindul ‘Florile dalbe’ iar Alexandru cântă ‘Steaua sus răsare’. Colindele noastre dragi care vorbesc de Nașterea Domnului, nu doar de zăpadă și Moș Crăciun. Abia așteptăm să mergem la colindat în seara de Ajung, așa cum o făceam și eu când eram mică.
Și dacă vă place (sau sunteți curioși), încercați și biserica de lângă voi în ziua de Crăciun, să-I vizitați casa lui Iisus. Biserica nu e doar ‘bișniță cu lumânări’ cum prea mulți spun.
Biserica de lângă casa noastră e cu oameni faini (mereu aceeași), cu zâmbete largi, cu pace și liniște și luna aceasta și cu cadouri pentru cei mici.
În biserică se cântă colinde și se sărbătorește nașterea binecuvântată! Fiecare alege ‘să vadă’ în biserică ce îi face bine.
Pe lângă pregătiri, curățenie și alte asemenea, poate în Ajun anul acesta printre alte povești de Crăciun le spuneți și despre nașterea lui Iisus.
Suntem un neam de creștini ortodocși, multe s-au pierdut pe drum. Nu îl pierdeți și pe Christos!
Viața e o bucurie! 🎉
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...