De la ce vârsta pot purta fetițele tocuri?

Ieri dimineață deschid facebookul. Era plin de poze de la evenimente pentru copii ale prietenilor. Mi-a atras atenția poza unei mămici cu fiica ei de 5 ani ce se plimbau în parc. Îmbrăcate cu fuste la fel și pantofi cu ….toc identici. Până să observ tocul de la pantoful copilului, i-am admirat buclele perfecte și fustele lucrate tare frumos. Apoi m-a pocnit tocul fix între ochi. Era un pantof închis cu un toc nu mai mare de 5 cm. Dar 5 cm la 5 ani mi se pare mult!

Maria are 3 ani și 6 luni. Nu mi-am pus întrebarea de când îi voi da tocuri. E copil!
Îmi aduc aminte că prima oară când am purtat eu toc a fost când aveam 12 ani și erau niște sandalute tare frumușele. Mergeam ca o rătusca cu ele, căci nu avusese mama timp să mă învețe, dar eu eram tare mândră. Le-am purtat o lună și le-am aruncat. Mă încurcau la fotbal și la alergat. A doua pereche de pantofi cu toc a fost în clasa noua când am purtat o pereche de cizme cu tocuri. Erau comode și îmi plăceau mult. Aveau tocul micuț.

Când îi voi da Mariei să poarte? Cu siguranță nu la 5 ani! Încă nu știu când, dar vă spun sincer că la 5 ani nu i-as da tocuri pentru a se plimba în parc. Personal nu i-as da pentru nici un alt motiv, dar asta e doar părarea mea.

De ce ar trebui evitate tocurile la fetițe?

1. Le strică mersul
Medicii ortopezi interzic purtarea pantofilor cu toc înainte de 12 ani**. La 3 ani copilul abia învăța să alerge, să facă sport, să descopere lumea.
Prof. dr. Andrei Firică susţine că pantofii cu toc pentru copii ‘sunt o prostie pentru că le afectează dezvoltarea şi anatomia piciorului’.
Dr. Alexandru Ulici NU recomandă pantofii cu toc aşa cum nu recomandă nici premergătorul și nici baletul. ‘Până la 5-6 ani nu se vede, însă piciorul pus în pantofi cu toc creează o boltă, poate duce la picior scobit sau alte afecţiuni care se tratează numai chirurgical. În plus, apar tulburări ale coloanei vertebrale’.*

2. Le afectează creșterea
În timp le poate deforma coloana. Oasele sunt încă în formare până la vârsta de 10-12 ani.

3. Sexualizare prematură
Psihologii declară că ‘ este o hipersexualizare ce va avea efecte fizice şi emoţionale negative’.
Începând cu vârsta de 3 ani fetițele își doresc să fie precum mamele lor: să se îmbrace la fel, să poarte fuste ca mamele, să folosească cosmetice. Specialiști spun că cel mai corect ar fi să le spunem că nu este momentul și că trebuie să mai aștepte până mai cresc. Este ok să se joace cu cosmeticele mamei dar nu să le și folosească.
‘Când jocul devine realitate, se pierde farmecul copilăriei, se ajunge la o îmbătrânire mai rapidă’ declara psihologul Daniela Gheorghe.*

În America Suri Cruise poartă pantofi cu toc de la 3 ani. Pentru ea au fost creați și o gamă întreagă de astfel pantofi. Părinții ei au fost acuzați de multe ori că îi fură copilăria și că nu o lasă să se dezvolte normal.
Înțeleg că moda ne ia mințile, dar să le mai lăsăm să fie copii!

Ador tocurile deși port rar. Între timp am învățat să îi și port, dar tot mai bine mă simt cu pantofi sport sau și mai bine…. desculța!
Explicați-le fetițelor cât de rău le poate face și cum cel mai bine pentru sănătatea lor este să aștepte.

Multă grijă și iubire!

Bibliografie

* De ce sa nu poarte tocuri

**La ce varsta pot purta 

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: