‘Dulapiorul de dulce’ al mamicilor sau cum rezistam in mamicie  

decembrie 17, 2019

iconita

Ana Maria Ivan

Aseara am fost la un eveniment caritabil, dupa ce toata ziua o petrecusem cu copiii si dormisem putine ore in ultimele nopti.
Trebuia sa rezist cumva. Am dat iama in platoul de ciocolata si mi-a dat energia de care am avut nevoie sa nu adorm pe un scaun.
In apararea mea va spun ca nu am mai mancat de mult asemenea bunatate. Si credeti-ma, sunt experta in ciocolata buna!
Nu mananac orice ciocolata (de fapt am putine firme de la care mananc) si nici orice umplutura. Sotului i-a fost greu in primul an sa inteleaga exact ce imi place.
In frigider am cateva cutii de ciocolata, pe care imi place sa o savurez seara, din cand in cand (de obicei la oboseala). Si cand spun din cand in cand, ma refer la 3, 4 seri pe luna! Slava Domnului ca nu am evenimente dese la care sa ajung si sa fie ciocolata buna, ca s-ar duce silueta mea.

Voi aveti pofta de dulce des?

Am rugat-o pe Florina Badea, health&nutrition coach sa ne spuna ce putem face.

Florina Badea: ‘Vestea buna e ca pofta de dulce e absolut normala.
Ne nastem cu preferinta pentru gustul dulce, lichidul amniotic in care bebelusul sta timp de 9 luni e dulce, iar laptele mamei la fel. Corpul nostru functioneaza pe bază de glucoza. De fapt, ea e molecula responsabila de ceea ce noi numim dulce.
O mamica imi spunea recent la sala ca noaptea se trezeste sa manance ceva dulce. Daca si voi sunteti in aceasta situatie, ori va treziti special, ori sunteti cu bebe si simtiti sa mai dati ‘o dusca de zahar’, cred ca e nevoie sa va eliberati de sub ‘vraja’ acestui obicei, care va va afecta sanatatea pe termen lung. Iata de ce si, mai ales, ce puteti face.

Consumul constant de dulciuri e periculos!

Orice aport de glucide simple in corp duce la o crestere brusca a glicemiei si la o secretie de insulina. Cu cat se secreta mai multa insulina, cu atat mai brutala va fi coborarea glicemiei si deci nevoia de zahar va fi si mai mare. Nu ati observat? De aceea nu va saturati doar cu o bucatica si veti ajunge sa mancati o ciocolata intreaga. Variatiile glucozei din sange va fac sa pierdeti controlul.

Din pacate, zaharul face grasime. Orice zahar consumati, creste brusc glicemia si deci se elibereaza insulina din pancreas. Odata cu eliberarea de insulina, glicemia scade, iar glucoza se depoziteaza sub forma de grasime in celulele adipoase. Daca nu facem mișcare dupa ce mancam dulciuri, totul se ‘depune’.
De aceea, consumul de dulciuri seara este atat de periculos, printre altele.

Un alt pericol este combinatia de zahar cu grasimi, pe care o gasim in cele mai multe dintre produsele de patiserie si cofetarie. Zaharul are 4 calorii per gram, in timp ce grasimea are 9 calorii per gram. La acestea se mai adauga si faina alba.

De unde vine pofta de dulce?

In primul rand, emotiile sunt cele care va imping pe pilot automat catre sertarul cu dulciuri (desi nu ar trebui sa aveti un astfel de sertar). Ati putea schimba cu o gustare sanatoasa sau ‘dulce bun’, luat din fructe.
Zaharul cere zahar, din pacate. Dar nu el e solutia.
Cheia este echilibrul! Cand nu mai puteti de pofta: mancati ciocolata neagra. Nu este la fel de delicioasa dar este sanatoasa si hraneste creierul.

Nu mancati haotic!

Viata de mama este haotica, dar asta nu inseamna ca si viata de femeie trebuie sa fie la fel. Aveti grija de voi!
Luati micul dejun dimineata si nu pe post de gustare la 1, dupa ce ati culcat copilul.
Pranzul inseamna mai mult decat un sandvis.
Gustarile luati-le din nuci, legume crude si fructe.
Lipsa meselor stau la baza poftei continue de zahăr. Distantele prea mari intre mese, dupa 4-5 ore, cand intensitatea foamei ajunge la nivel maxim sunt si ele o cauza. Precum si consumul de prea multi carbohidrati si prea multe produse procesate. Renuntati la alimentele procesate si la cele din faină alba (sau doar ca exceptii de Paste si de Craciun) si introduceti cerealele integrale in mesele voastre, precum fructele si legumele, bogate in fibre. Acestea mentin un nivel constant al zaharului in sange.

Daca urmati diete draconice sau disociate, va privati de anumite grupe alimentare sau macronutrienti si veti avea din nou pofta de dulce. Unii oameni reduc de tot carbohidratii, ceea ce este o greseala sau reduc grăsimile de tot. Greseala, greseala, greseala. Dietele sarace in carbohidrati accentueaza pofta de dulce si in general de alimente cu amidon si zaharuri, pe langa toata starea de oboseala, dureri de cap si anxietate, care ne conduc tot catre sertarul de dulciuri. De aceea, atentie la consumul de carbo, sa fie echilibrat si eliminati-i pe cei simpli doar, in paralel cu un consum de proteine de calitate si grasimi bune.

Lipsa somnului e asociata direct cu pofta de dulce. In general, ingreuneaza controlul asupra greutatii si asupra deciziilor alimentare – poftele sunt incluse aici, iar pofta de dulce e cea mai acuta. Dormiti mai mult! Un somn bun va va reduce pofta de mancare si nevoia de dulce.

Lipsa hidratarii este o alta cauza. De aceea e bine sa bem apa inainte de a insfaca orice aliment si mai ales ceva dulce, în înghițituri mici. Beți apă, conform cu greutatea voastră (35 ml *nr. kg), pe tot parcursul unei zile si in functie de anotimp si de efortul pe care il faceti.

O parte din persoanele care poftesc dupa dulciuri sufera de candidoza. Raspândirea candidei genereaza pofta de dulce, iar zaharul favorizeaza extinderea ciupercii. Totodata, stresul care creste secretia cortizolului reduce imunitatea organismului, permitand extinderea candidei. E un cerc vicios, care poate fi intrerupt doar prin eliminarea zaharului.

Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care tanjiți tot timpul dupa dulciuri. Se mai adauga problemele hormonale si deficiente de diferite minerale, pe care e bine sa nu le presupuneti, ci sa le aflati cu analizele in fata.

Ce mai putem face ca sa scapam de pofta de dulce?

O activitate fizica regulata (nu este de ajuns fugaritul copiilor) va ajunge sa reduca poftele de orice fel, daca toate celelalte condititii sunt indeplinite. Mergeti pe jos o ora pe zi, urcati scari, mergeti la sala, alternati tipurile de activitati fizice.

Cel mai la indemana remediu pentru pofta de dulce sunt fructele – in mod natural, pentru ca contin zaharuri, au gust bun si calorii mai putine, au fibre in compoziție, plus ca absorbtia zaharurilor este mai lenta.

Folositi condimente precum scortisoara, vanilia sau pudra de roscove. Aroma lor o sa va ia gandul de la zahar!

Dintre prajituri, cele mai putin nocive sunt tartele de fructe cu blat subtire. Poate le pregatiti acasa, dupa retete simple pentru bebei.
Alegeti inghetata vara, care sa aiba lapte cu un continut redus de grăsime. E pufoasa, cu volum mare si greutate mica. E cremoasa si declansează receptorii de placere din creier.

Ciocolata neagra – 2 patratele din cand in cand sunt o alegere buna, dar doar cea care are 80% cacao si verificati sa nu aiba grasimi.’

Ii multumesc Florinei pentru sfaturi. Florina e Health Coach acreditat international la Dr. Sears Wellness Institute, tehnician nutritionist certificat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, formator acreditat, precum si Ambasador Food Revolution – program de educatie alimentara desfasurat in intreaga lume de catre Jamie Oliver. Pe site-ul florinabadea.ro gasiti idei de mic dejun, pranz si cina, pentru mamici grabite.

‘Dulapiorul vostru secret’ ce contine?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!