Femeia, între carieră și familie

septembrie 14, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 20180914 WA0003

Atunci când am ales să renunț la serviciul meu pentru a sta acasă cu copiii nu a fost deloc ușor pentru mine.
Nu cred că este ușor pentru nici o femeie devenită mamă să se ‘împartă’ între jobul pe care îl iubește și minunea pe care o are acasă.
Am întrebat-o pe Alina Meleșcanu, Marketing Manager, cum au stat lucrurile pentru ea.

Alina, spune-mi te rog de cât timp ești mamă.
Alina Meleșcanu: Cred că am fost mereu mamă, cel putin în teorie. Am exersat plimbând păpuși când eram mică. După, am început să înțeleg ideea de grijă și responsabilitate. Ulterior, mi-am creat condițiile materiale care să îmi permită să îl primesc acasă. Erik a apărut acum 3 ani și 3 luni, la momentul potrivit.

Cât timp ai petrecut cu copilul înainte de a te întoarce la serviciu? Dacă ai fi putut, ai fi preferat să mai stai încă o perioadă lângă el?
Alina Meleșcanu: Cred că marea provocare este să lupți pentru job-ul unde nu „lucrezi” niciodată și unde te implici total în idei în care crezi și care au la bază destulă imaginație, creativitate, pasiune, muncă și realism pentru a deveni proiecte de success. Să găsești managerul care TE INSPIRĂ și care are suficientă maturitate și flexibilitate pentru a înțelege că munca din pasiune se face oriunde și oricând și nu ține cont de „8 ore” sau de statul într-un scaun ergonomic, la aer condiționat.
Dincolo de strategii și proiecte în care crezi, dincolo de business, există cel mai important proiect al unei femei de carieră, copilul. Cât de mult îl amâni, cât timp te pregătești să îl ai, când ești pregătită? Eu știu doar că atunci când vine, ești pregătită. Te surprinde în fiecare zi, renunți la multe „distracții” pentru a putea petrece un timp „de calitate” cu el. Descoperi plăcerea de a face sacrificii care te împlinesc. Și te vezi prin el însuși cu ochi critici.
Rezumând, sunt mereu cu el și mereu la serviciu. Nu am stat nicio zi fără el de când a venit pe lume. Și voi căuta ca tot ceea ce fac să îl implice.

Ce îți lipsește cel mai mult din perioada în care stăteai cu el?
Alina Meleșcanu: Am fost implicată în proiecte încă din cea de-a treia zi de după naștere. Îmi amintesc că am lucrat la un proiect ProBono pentru Spitalul Filantropia. După, au urmat și altele. Cu o mână îl alăptam, cu alta tastam 😀 Aveam nevoie să îmi folosesc la ceva inspirația, energia. Copilul și proiectele mele au fost mereu un cuplu care a dansat în același ritm.
Orice mamă știe sau simte că cel mic vine mereu cu o doză bună de energie pozitivă care iți dă forță să lupți, să convingi, să faci lucrurile cu grijă, frumoase. El m-a inspirat în 2016 când am gândit platforma de comunicare a Grupului unde lucrez acum. Am numit-o #AlwaysYesEnergy.
De-atunci nu stau. Asta fac zilnic, lucruri frumoase care implică mereu oamenii și bucuria lor. Lucruri pentru oameni și cu oameni. Oamenii sunt singurii care te inspiră. Nu îmi lipsește nimic. A-ți lipsi ceva înseamnă a rămâne agățat în trecut, regretând sau așteptând ceva. Eu nu aștept nimic, eu trăiesc acum și atât.

Cât de importantă este cariera pentru tine?
Alina Meleșcanu: Cariera este ceea ce sunt eu sau ceea ce am ajuns eu să fiu. Este un mix de viață privată și socială, un nivel al evoluției mele ca profesionst, mamă și femeie.

Cum este jobul de mamă față de jobul pe care îl ai?
Alina Meleșcanu: Nu le poți separa. Trebuie să le armonizezi. Ca mamă, ai nevoie de o strategie bună în relația cu copilul. Așa cum nimic nu iese perfect dacă nu te implici total sau dacă nu ai un program de care să te ții. E tentantă abandonarea însă ea poate însemna momente importante ratate și timp pierdut inutil. Ca mamă, timpul devine prețios.

Te-ai simțit ‘sufocată’ vreodată de statul acasă?
Alina Meleșcanu: Cred că oamenii sunt cel mai mult sufocați de propriile bariere mentale. Dacă o mamă alege să stea acasa, o face pentru că își dorește. Și se bucură de acel timp dedicat copilului. Cel mai mult mă „sufocă” inactivitatea. Nu cred că mai poți avea astfel de timpi morți după ce devii mamă.

Ce sfat ai da unei mămici preocupate de cariera ei dar care are un copil mic?
Alina Meleșcanu: Fiecare dintre noi se raportează într-un anumit mod la ceva exterior. De exemplu, cariera, în sensul ei clasic, înseamnă că ar trebui să faci o alegere, să sacrifici familia pentru a ajunge și a te menține în top, să amâni sau chiar să renunți la a avea un copil. Indiferent de modul în care te raportezi la acest subiect, cea mai profundă implinire vine de aici, din latura emoțională. Niciun suflet nu se umple cu bani.

Un copil este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sufletul nostru și pentru sensul existenței noastre. Propunerea mea pentru o mamică: Să se oprească puțin. Să spună STOP! Și să încerce să găsescă în acel suflet mic sursa de inspirație pozitivă pentru tot ce își dorește mai bun pentru ea însăși. Dacă ei îi este bine, copilului îi va fi perfect.

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!