Cele mai multe intrebari le primesc despre mesele lui Achim si imi pare rau ca nu reusesc sa ii fac poze la fiecare masa asa cum mi-as dori. Pe instagram postez din cand in cand ce mamanca si in highlights la DIVERSIFICARE si MESELE LUI ACHIM, gasiti informatii despre cum a fost inceputul nostru.
Am mai scris despre diversificarea lui Achim dar si retete din prima luna.
Ce va pot spune este ca am incercat sa il diversific clasic si daca la un moment dat parea ca si mananca, de la 7 luni si jumatate a refuzat sa mai deschida gura la orice tacam (de orice fel, inclusiv ale noastre din inox) si la orice era piure.
Uite asa, vrand nevrand am inceput auto-diversificarea cu toate panicile mele.
O saptamana i-am dat doar banana, ca sa ma obisnuiesc eu cu mancatul lui. Asta pentru ca banana este alimentul cu riscul cel mai scazut de inec.
Dupa prima saptamana am introdus legumele la aburi la masa de pranz, apoi fructele dimineata tot la aburi, in afara de banana.
De ce la aburi?
S-a demonstrat ca este modul cel mai sanatos de a gati fructele si legumele, pentru a-si pastra vitaminele si mineralele. Unde pui ca au si un gust super bun. In toata aceasta nebunie pe mine ma ajuta ultimul model Beaba Neo Babycook, realizat in Franta. Este un Robot 4 in 1: este steamer, blender, reincalzeste si decongeleaza mancarea.
Are un sistem patentat “Easy Click” si de aertizare Sonora la terminarea ciclului de gatire, iar aparatul se poate folosi cu o singura mana. (e util cand il tii pe cel mic in brate).
Se livreaza impreuna cu spatula speciala pentru piureuri si are inclus un manual de diversificare a alimentatiei bebelusului cu retete de diversificare aprobate de medici pediatri. Materialele utilizate sunt BPA free, non-alergen conforme cu standardele Uniunii Europene, iar la sfarsitul procesului de gatire puteti folosi apa pentru a gati o supa delicioasa plina de vitamine.
Ce a papat Achim in ultimele doua luni?
Variante mic dejun
- Banana, afine
- Banana cu iaurt sau smantana.
- Mar, para, mango, piersica la aburi (cateodata le pun putina scortisoara deasupra).
- Ou fiert tare.
- Omleta simpla sau cu branzica fara sare sau cu spanac sau cu dovlecel pasat.
- Avocado cu ou fiert, un strop de ulei de masline si o picatura de suc de lamaie.
Variante pranz
- Supa de pui cu taitei sau galuste.
- Ciorba de perisoare.
- Ciorba de vacuta.
- Peste cu mamaliguta.
- Legume la abur taiate bucati.
- Chiftelute de pui cu piure de cartofi. – reteta mai jos (Folosesc bucatica de chifteluta pe post de lingura ca sa ii dau si piureul de cartofi)
- Crochete de cartofi cu branzica si spanac – reteta mai jos
- Sfecla cu branzica – reteta mai jos
Variante cina
- Paste cu pesto (facut in casa)
- Paste cu smantana
- Paste cu sos de rosii (sos de rosii, ulei de masline si cativa catei de usturoi)
- Diferite variante de clatite (gasiti retetele mai jos)
- Mamaliga cu smantana sau iaurt simplu.
- Omleta cu spanac, cartofi si chedar la cuptor (iese ca o budinca) – reteta mai jos
7 Retete pentru Achim
Crochete de cartofi la cuptor
Doi cartofi fierti, dati prin razatoare si amestecati cu o lingura de branzica de casa (sau ricotta), cateva fire taiate marunt de babyspanac proaspat si cateva picaturi de ulei de masline. Se formeaza bastonase, se aseaza pe tava cu hartia de copt si se introduce la cuptor la 180 grade pana devin aurii. Achim le papa cu iaurt pe ele. Eu le tin la frigider si le reincalzesc la aburi.
Sfecla cu branzica
O sfecla la cuptor sau fiarta, important este sa fie foarte moale, data pe razatoarea mica si amestecata cu o lingura de branzica de casa si o lingurita de pesmet. Eu rup din amestec si ii dau, dar pentru copiii mai mari puteti forma bile de forma unor chiftele si date. Restul il tin acoperit la frigider.
Clatite clasice
Ador clatitele si in functie de starea de spirit, fac o anumita reteta sau alta.
Doua oua la temperatura camerei, apa minerala, faina cat cuprinde, o lingura de ulei de floarea soarelui. Coca trebuie sa fie foarte moale. Prajite subtiri fara tava unsa cu unt. I le dau cu ricotta, smanatana sau iaurt.
Pancakes (sau clatite americane)
Baza: 2 oua, lapte, un praf de bicarbonat, faina cat cuprinde. La coca adaug in functie de starea mea: ricottta, iaurt, smanatana grasa sau branzica de casa. Le adaug cu lingura in tigaia incinsa in forme mici, mai groase. I le servesc simple sau cu ce mai am prin casa: alte lactate decat cele puse in coca sau fructe.
Clatite cu cartofi dulci
Un cartof dulce la aburi moale si dat pe razatoare sau zdrobit bine, un ou batut, jumatate de cana de lapte dulce, un cub de unt moale, un praf de copt, un praf de scortisoara, faina cat cuprinde. Se mixeaza bine, pana cand coca este groasa. Se prajeste in tigaia incinsa si se intoarce pe partea cealalta cand face bule. Pe acesteale iau cel mai des la pachet cand plecam de acasa.
Omleta cu spanac, cartofi si chedar la cuptor
(Depinde de ce cantite vrei, dublezi ingredientele)
2 Cartofi la aburi / O mana de babyspanac / Un cub de unt moale / 4 oua / 2 fire de ceapa verde / Un catel de usturoi / O lingura de lapte / O mana de chedar dat pe razatoare / O lingura de ulei de masline
Reteta spune ca spanacul se fierbe inainte, dar eu il pun mereu proaspat taiat bucati mici. Intr-o tigaie pun untul cu uleiul si calesc ceapa cu usturoiul, adaug spanacul si cartofii. Las maxim 2 minute pe foc. Apoi mut totul intr-un vas de sticla rotund si adaug peste ouale batute. Presar deasupra chedarul ras.
Introduc la cuptor la 180 grade pentru 25 minute. O singura data am amestecat toate ingredientele si le-am bagat direct al cuptor. A iesit si asa foarte buna. Pentru varianta mea si a copiilor mari ne place sa punem si bacon crocant.
Chiftelute de pui
Tai la robot: pieptul de pui, un morcov, juumatate de dovlecel, 2 cepe verzi. Le amestec pe toate cu un ou si 2 catei de usturoi. Le fac bastonase si le bag la cuptor la 180 grade pentru 40-50 de minute, depinde de carne.
Puteti face fara probleme schimb intre pranz si cina si invers, in functie de ce aveti in casa sau de chef. Alimentele care au iesit usor tari, i le dau cu ceva alunecos (iaurt, smantana).
Testez daca e ok sa ii dau lui
Testez eu mai intai ce ii dau lui, ca aa vad daca este usor de inghitit sau nu: iau o bucatica si o zdrobesc cu limba in cerul gurii si vad cat de usor este de inghitit.
Ciorbele, supele si pastele sunt aceleasi pe care le fac pentru toata casa si sunt clasice, asa ca gatiti cum va place, doar ca nu pun sare, adaug la farfuria mea si a sotului doar.
S-a inecat vreodata?
M-ati intrebat daca s-a inecat vreodata ACHIM.
Pana aseara, as fi spus NU. Dar tocmai aseara s-a inecat cu mamaliguta si smanatana si cand l-am batut usor pe spate, a vomat tot. Tind sa cred mai mult ca e din cauza mucilor avuti si nu de altceva.
Revin cu un alt articol despre frica de inec la bebelusii autodiversificati si sper sa va ajute sa aveti mai multa incredere in voi. Credeti-ma ca mama mai panicata ca mine, nu cred sa existe si totusi o ducem bine. 😁
Secretul meu!! cel mai bine mananca la mesele cu fratii sai 😉
Va invit la CONCURS! Am o carte cu 300 de retete pentru bebelusi si copii pentru voi.
Tot ce trebuie sa faceti este:
1. Sa imi lasati un mesaj cu mancarea preferata a bebelusului vostru
2. Sa dati tag la doua pritene interesate de mancarea bebelusilor
Castigatoarea o anunt vinerea viitoare.
Multa grija si iubire!