Ieri am participat pentru prima oara dupa 3 ani la o conferinta si pentru prima data intr-o conferinta despre bloggeri. Prin prisma jobului avut, mergeam la 3,4 conferinte pe an si va spun sincer mi-era dor!
Organizarea a fost impecabila, cei care s-au ocupat fiind echipa Evensys, cu prajituri pe alese, mancare buna si cafea la discretie pentru somnorosi. In pauza am putut degusta cate o inghetata Haagen Dazs, preferata mea. Am facut fotografii la minut la standul NUK unde ne-au asteptat cu un loc frumos amenajat.
Ce mi-a placut cel mai mult? Conferinta si speakerii pe care i-am vazut pentru prima oara.
‘Stiati ca ne nastem cu stima de sine dar pentru ca parintii nu au stiut cum sa ne sprijine, o pierdem pana la maturitate?’
Am aflat ieri de la Urania Cremene cum responsabilitatea noastra ca parinti este sa pastram stima de sine a copilului prin incurajari argumentate, laudele goale folosite ducand la o falsa imagine despre sine si la egocentrism. Linia este foarte fina. Este cu atat mai greu sa pastrezi stima copilului tau cand tu ca parinte nu o ai. Ideal ar fi sa lucrezi la propria stima (daca exista probleme), sa-ti rezolvi propriile dureri si porniri, pentru a oferi un start mai bun copilului tau.
Urania Cremene
De la Sorin Cadar, medic primar ORL de la Asociatia Romana de Homeopatie Clinica, am aflat de ce este bine pentru sanatatea copilului si linistea parintilor sa iei un kit de urgenta pentru copii atunci cand mergi in vacanta. El recomanda trusa Boiron despre care puteti afla mai multe pe site-ul lor. Sfatul medicului vara: inghetata pentru copii de 2 ori pe zi (in cantitati mici). Un copil care nu mananca rece si nu bea rece va raci des, iar copilul si ca adultul de mai tarziu va avea probleme. Tot aici am aflat ca un copil care alearga si transpira dar continua sa faca miscare este un copil sanatos care nu va raci. Copilul imbracat prea mult, schimbat de cate ori transpira sau oprit din alergare pentru ca a transpirat, va raci inevitabil.
V-ati gandit vreodata ca atunci cand copilul sare pe unul dintre parinti sa il pupe sau din contra il respinge, este de fapt comportamentul pe care l-a vazut la unul dintre parinti in relatie cu celelalalt parinte? De multe ori nu ne dam seama ca ‘o mica cearta’ de fata cu copilul il afecteaza, dar apoi vedem acelasi comportament in copilul nostru atunci cand e in parc cu un alt copil si ne intrebam de unde a vazut asta?! Domnica Petrovai, psihoterapeut si Fondator Scoala pentru cuplu si Mind Education Health ne-a spus de ce cuplul nostru este o prioritate si un exemplu pentru copiii nostri. Fiti vigilenti in modul in care va purtati cu partenerul vostru pentru ca sunteti observat si copiat cu fiecare gest. Copiii invata cine sunt ei in functie de cum ne percem noi pe noi.
Care este motivul numarul 1 de divorturi in lume? Banii! Cu totii avem discutii despre ce cheltuim si cu siguranta toti cheltuim prost. Din pacate asta am invatat de la parintii nostri si greu sa ne reeducam si mai greu sa ne educam copiii. De la Adrian Asoltanie, trainer in educatie financiara la Selftrust Academy, am aflat in cativa pasi cum trebuie sa le vorbim copiiilor despre bani.
Dupa varsta de 5 ani copilul intelege foarte bine, prin exemple simple, ce sunt banii si cum trebuie folositi. Atunci cand copilul isi doreste un lucru anume, cel mai dureros si necorespunzator raspuns este ‘Nu avem’! Raspunsul corect este ‘Inteleg ce iti doresti, CUM facem sa avem bani pentru ceea ce iti doresti?’ Copilul incepe astfel negocierea cu voi, abilitate care il va ajuta mai tarziu in viata. Invatati-i cum se castiga banii, prin lucruri simple pe care le dai copilului de facut adecvat varstei, pentru a castiga proprii banii. La 5 ani puteti sa il puneti sa-si stranga jucariile.. Un copil caruia doar i se ofera lucrurile pe gratis din ‘buzunarul magic‘ al parintelui nu le va aprecia valoarea si mereu va cere altceva mai bun. Un copil care ‘munceste’ pentru ce isi doreste se va gandi de 2 ori inainte a strica un lucru sau chiar de a-l cumpara.
Faceti un plan cu copiii vostri despre ce sa faca cu banii castigati astfel: 50% din banii castigati sa ii puna intr-un plic pentru a-si strange banutii pentru ce isi doreste mai mult (telefon, bicicleta), 40% in plicul pentru cheltuieli mici (carti, dulciuri, iesiri) si 10% pentru plicul in care doneaza (da, invatati-i de mici sa doneze celor care nu au posibilitati financiare) astfel va invata empatia. Dati-le libertatea de a alege si fiti langa ei sa ii ghidati.
Tips&tricks pentru parinti: suma pe care o aveti de cheltuit pe luna in curs nu o tineti pe card (cardul este magic si nu veti sti cat ati cheltuit sau cat va raman). Faceti-va 10 plicuri in care impartiti toti banii pentru cheltuieli si nu va abateti de la plan. Eu am facut asta 2 luni cu sotul si au fost singurele in care nu ne-am certat pe bani, acum ca am confirmarea specialistului ca am facut bine, revenim la plan.
De la ce varsta folosesc copiii internetul? Stiati ca exista si agresivitate pe internet numita cyber-bulling? Gaspar Gyorgy, psihoterapeut relational, ne-a povestit despre cum ne putem ajuta copilul atunci cand intampina o astfel de situatie. Ce este bullyingul? Un comportament intentionat ostil, repetat de-a lungul timpului, care implica un dezechilibru de putere.
Cum va puteti ajuta copilul? Totul pleaca de la baza relatiei pe care o ai cu propriul copil si daca va avea curajul sa iti spuna. Desi sunt schimbari pe care tu ca parinte le poti observa in comportamentul copilului tau. Invatati-i ce sa faca daca se confrunta cu un astfel de comportament: sa se deconecteze de la sistem, sa-si blocheze agresorul, sa faca poze la discutii (pentru dovezi), sa foloseasca setarile de intimitate si sa renunte la pasivitate. Fiti aproape de ei!
Desi pare departe de noi educatia din alte tari, Simona Penescu de la Fundatia Orange ne-a povestit despre proiectul DIgitaliada, proiect in care sunt implicate anual cate 20 de scoli din mediul rural, unde copiii impreuna cu profesorii sunt invatati cum ii ajuta tehnologia prin programe si jocuri educative la orele de la scoala. Un proiect intr-o continua dezvoltare dar pe care il poate accesa oricine de pe site-ul Digitaliada.
Voi stiti ce face copilul vostru online? Exista programe de siguranta pentru calculatoare, tablete care sa blocheze accesul copiiilor pe site-urile alese de voi sau sa le limitati timpul de acces. Loredana Botezatu, Product Marketing Manager de la Bitdefender ne-a povestit cum astfel de programe au fost concepute a fi protectia copilului, nu pentru urmarirea lui asa cum s-ar crede.
Ultima sesiune din conferinta a fost despre bloggeri si ce este important pentru fiecare dintre noi.
Mi-a placut sa le ascult impartasind din propria experienta pe Ela Craciun, Anca Bold Gheorghe, Ana Nicolescu, Florina Badea si Laura Frunza, sesiune moderata de Miruna Ioani (frumoasa) si Cristian China Birta (bestia). Au facut un cuplu magnific si sper sa ii mai vad in aceasta formula!
Partenerii evenimentului au fost cei de la Orange, NUK, Boiron si Pampers.
A fost o zi tare frumoasa care mi s-a parut ca a trecut prea repede.
Copiii au fost bine, cu tati acasa, care la un moment dat intrebadu-l ‘cum sunt copiii’ mi-a trimis un sms scurt si al obiect ‘in viata si respira’…..
Eu ce sa mai zic?
Multa grija si iubire!