Mama, tatăl prietenei mele m-a atins în zona intimă!

noiembrie 10, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20221031 170222 1 01

‘Mama, tatăl Ramonei m-a atins în zona intimă’, mi-a spus Iris la somn.

Am crezut că nu aud bine de furia care m-a cuprins.

‘Cum adică te-a atins în zona intimă? Unde mai exact?’

‘Aici’, mi-a arătat Iris punând mâna în interiorul coapselor ei.

Iris are 7 ani și am vorbit cu ea despre părțile intime încă de la 5 ani. Știe care sunt, le știe toate denumirile și des vorbim despre cum să le protejeze.

‘Si ce ai făcut când a făcut asta?’

‘I-am spus că nu are voie pentru că mama mi-a spus că nimeni nu are voie’, și apoi am fugit la Ramona.

‘Si el ce a făcut?’

‘Nu l-am mai văzut de atunci’.

După primul șoc pe care l-am avut, am stat de vorbă calm cu ea, am aflat că e prima oară când s-a întâmplat asta și că nu i-a plăcut că a făcut asta. I-am spus că e procedat foarte bine și am întrebat-o dacă este bine.

‘Speriata’ a fost cuvântul spus, așa că am ținu-o în brațe multă vreme până s-a liniștit și a adormit.

Când aveam 14 ani, unchiul din partea mamei m-a pipăit și pe mine pe sâni. Pe vremea aceea nu știam foarte bine ce înseamnă asta și nu am stat de vorbă cu nimeni. Mama mea nu vorbea prea multe cu mine. Le atunci era rușine să povestești despre astfel de lucruri. Ce îmi aduc aminte și acum este sentimentul de neputință pe care l-am simțit, de rușine și de batjocură.

A doua zi după eveniment, am vorbit cu mama fetiței și i-am cerut explicații. A fost foarte șocată și a intrat în defensivă, apărându-și soțul spunând că ‘este incapabil de asemenea comportamente’.

Cert este că după două săptămâni mama Ramonei m-a sunat să îmi spună că a aflat că și cu Ramona face la fel.

A intentat divorț și o așteaptă un proces lung pentru că în țara noastră nu există legi pentru astfel de comportamente dacă nu există viol la final. Agresorii nu sunt judecați ‘doar pentru o atingere’.

Bineînțeles că de atunci Iris nu a mai mers în casa Ramonei și m-am simțit bine ca cele două să joace la noi acasă, în siguranță.

Am vrut să îți scriu pentru că Maria ta este un pic mai mare decât fetița mea și știu că o lași în vizite la prieteni. Poate vei scrie și pe blog pentru ca mamele să fie atente unde și cu cine își lasă fetițele.

Grijă, mare grijă!’

M-a șocat mailul Oanei. Știu că statisticele arată că fetițele și adolescentele în procent de peste 80% sunt agresate sau violate de către o persoană familiară, tată, unchi sau tatăl prietenelor. Nu știu decât teoria. Norocul meu.

Nu am trecut printr-o astfel de experiență, deși tot studiile arată că una din trei femei trec prin asta, măcar o dată de-a lungul vieții.

Cu copiii mei am început să vorbesc despre aceste lucruri de câțiva ani și i-am pregătit de cum să reacționeze.

Nu pleacă în vizite decât după ce cunosc părinții și îmi fac o idee, deși niciodată nu știi ce se ascunde sub zâmbetul unui om.

🙏Mereu stau de vorbă cu Maria și Alexandru (pentru că și băieților li se poate întâmpla!!!) atunci când se întorc din vizite pentru a afla ‘ce au făcut’, ‘cum s-au simțit’, ‘cine a fost cu ei’, ‘ce au făcut’, ‘cum s-au comportat ei în vizită’, ‘cum s-au comportat cei la care a fost în vizită’.

Întrebări pe care cu toții ar trebui să le punem atunci când copiii noștri merg în vizită, indiferent unde.

Siguranța copiilor noștri este primul lucru care ar trebui să ne intereseze atunci când nu sunt lângă noi. Abuzurile de orice fel, trebuie reclamate!

Care sunt semnele pe care le are un copil abuzat?

👉- Apariția bruscă a episoadelor violente (în special la copiii mici)

👉- Incontinența urinară nocturnă

👉- Infecții urinare

👉- tulburări de alimentație

👉- Insomnii

👉- Sensibilitate în zona genitală

👉- Folosirea unor expresii cu tentă sexuală, fără ca familia să fi purtat discuții pe teme sexuale

👉- Copilul devine retras

👉- Refuză sau se teme să întâlnească anumite persoane sau să meargă în anumite locuri

👉- Are gânduri sinucigașe și se rănește singur.

📍Ce faci când copilul tău a trecut prin asta?

În funcție de caz, ceri ajutorul unui specialist.

În primul rând îți asiguri copilul că NU este vina lui și că ai toată încrederea în el. Îi creezi spațiul pentru a povesti, fără a îl constrânge sau a îl face să se simtă stânjenit sau vinovat de situație. Nu dramatizați dar nici nu ignorați situația. Cel mai important este să îl asigurați că este iubit necondiționat și că se poate baza pe voi.

În București, Primăria Sectorului 6, împreună cu Organizația Salvați Copiii, a deschis în 2022 oficial, primul centru de tip Barnahus, un spațiu prietenos, unde cei mici le pot povesti autorităților prin ce au trecut, fără să aștepte cu orele pe la ușile instituțiilor.

Centrul ține loc de secție de poliție, tribunal, spital (unde personalul de la IML are posibilitatea de a examina și recolta probe biologice de la copil) și cabinet de consiliere.

📍Cum îți poți ajuta copilul să EVITE o astfel de situație? (Deși 100% nu știi dacă nu se poate).

✋- Învață-l denumirile părților intime și cum să se protejeze.

✋- Învață-l de acasă limitele și spațiul personal cu toți cei din familie.

✋- Construiește o relație bazată pe încredere și iubire cu copilul tău pentru a se simți în siguranță să îți povestească astfel de lucruri.

✋- Învață-l cum să se apere și cum să reacționeze dacă este pus într-o astfel de situație (cursurile de apărare sunt indicate de la 5 ani)

✋- Construiește-i o stimă de sine înaltă pentru a nu își lua validarea de la persoanele externe.

Ai grijă cum îi transmiți toate aceste lucruri. Nu îl face un fricos și nici nu îi spune că lumea este rea și că se întâmplă doar lucruri rele, dar ajută-l să fie pregătit în orice situație.

Ai discutat cu copilul tău despre aceste lucruri până acum?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: