Zilele trecute o prietena de-a mea a postat pe pagina ei de facebook un articol al unui tip care a calatorit in avion in fata a 2 mamici, una cu experienta si cealalta la prima sarcina.
Subiectul nu este important, ci faptul ca omul se amuza de cum mamica experimentata oferea recomandari (mai bune sau mai putin bune) cerute sau nu, noii mamici.
Am stat si m-am gandit ca nici mamicile ‘online’ alias bloggerite, nu sunt departe de mamicile din parc. Daca mamicile din parc impart sfaturi in dreapta si stanga (mai mult sau mai putin intrebate), cam asta fac si mamicile ‘on line’.
Sigur, cu cateva diferente: noua ni se citesc sfaturile doar de cine este interesat iar articolele sunt bine informate, dar ideea tot pe acolo e.
Totusi, pe un blog personal gasesti in primul rand informatii din experienta proprie a bloggerului care cateodata corespunde si cu informatiile medicale, iar alteori nu. In linii mari toti urmarim ce spune OMS-ul (Organizatia Mondiala a Sanatatii) cu mici exceptii.
Ce face OMS-ul?
Face recomandari in tot ceea ce tine de qviata unui bebelus si copil. Dar face niste recomandari generale, care ar putea fi mai bine tintite in functie de zona in care locuieste fiecare cetatean, de cultura si de obiceiuri.
De ce spun asta?
Sunt multe dintre sfarurile primite de la medici pediatri care contrazic cumva liniile recomandate de OMS.
Ce fac eu?
Citesc toate recomandarile, le trec prin filtrul gandirii si aleg pentru copiii mei ce li se potriveste. Sa nu uitam ca fiecare copil este diferit!
Ce pun in articole?
Atunci cand sunt pe aceeasi lungime cu recomandarile OMS, le pun ca sursa, cand nu sunt, le pun ca experienta personala (pentru ca, sa nu uitam, asta este fiecare blog in primul rand – experienta personala).
Fiecare cititoare alege daca i se potriveste sau nu. Un fel de ‘alt parc online’ in care suntem toate de acord cu un lucru sau nu.
Partea grea a unei mamici ‘online’ e ca nu se poate ridica de pe banca sa plece daca cineva ii critica sfaturile, ci trebuie sa gaseasca intelegere si pentru cei care nu sunt de acord cu ea si sa gaseasca o modalitate de a le raspunde pe un ton bland.
Si eu am primit criticile mele si cu siguranta le voi mai primi. Multumesc pentru ele, invat de la fiecare.
Saptamana trecuta marti v-am invitat sa faceti un test imaginar si sa cititi un articol in care cuvantul ‘mama’ a fost inlocuit cu ‘parinte’.
Saptamana asta va invit sa reluati acest articol si sa inlocuiti ‘mama’ cu ‘tutore’. Daca aveti feedback-uri despre cum a mers exercitiul, va astept sa mi le impartasiti.
Multa grija si iubire!