Meniul nostru de Craciun (plus retetele)

decembrie 11, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

20201211 182306 01

De Sarbatori vreau ca ai mei copii sa isi aduca aminte de cat s-au jucat cu parintii, nu de cate feluri de mancare au avut parte pe masa.
Pe de alta parte, parca nu simti ca e sarbatoare fara anumite preparate.
Acum multi ani, am petrecut doua Craciunuri departe de tara, unde pe masa de sarbatoare au tronat tot felul de salate exotice si un mare curcan in stil american, umplut cu de toate.
Sigur, sunt ani pe care ii tin minte si pe care ii voi repeta la un moment dat, dar acum, simt nevoia de bucataria noastra romaneasca si preparatele cu gust de copilarie.

Ce vom avea anul acesta pe masa?

Salata de boeuf ❤️

20201211 182139 01 Nu lipseste la nici o sarbatoare pentru ca este prefarata intregii familii.N oi punem: muschi de vita, morcovi, cartofi, mazare, castraveti murati, gogosari si maioneza de casa (pe care o ador).

20201211 182215 01

Maioneza o fac asa: 

4 galbenusuri fierte tari si 3 galbenusuri fierte moi (sa curga), lime, sare dupa gust si o frec usor cu ulei din seminte de struguri. La sfarsit adaug o lingurita de mustar Dijon.
Nu ca ma laud dar fac cea mai buna maioneza din lume, din care pot manca si copiii si femeile insarcinate.

Oua umplute
Le umplu cu pate facut cu o zi inainte dupa reteta de AICIpate facut cu o zi inainte dupa reteta de AICI si le decorez cu maioneza facuta de mine.

Platou de branzeturi
Branzeturile nu le lipsesc niciodata din casa si mereu am minim 3 feluri. De Craciun voi avea minim 5, pe care le servim ca gustare cu nuci si struguri.

Piftie sau racitura
Acum multi ani am invatat de la tatal unei prietene sa mananc sarmale fierbinti cu piftie rece. Mi-a luat vreo 3 ani, pana m-a ‘convins’ sa incerc si de atunci, altfel nu mai merg.
Stiu ca se mananca la fel si prin alte regiuni din tara.
Piftia noi o facem clara (adica strecuram usturoiul) din picioare de purcel si carnita frageda, fierte pana se zdrobesc. Punem doar morcovi la fiert, pentru ca nu vreau sa ii ‘fure’ din gustul de carne.

Sarmalele pe care sotul meu le face cel mai bine
Sarmalele facute de sot contin doar amestec carne vita cu porc, sare, piper, cimbru.
Nu punem niciodata: paine, orez sau ou. Si bineînțeles afumătură.

Friptura o facem mereu a doua sau chiar a treia de Craciun, dupa ce se termina sarmalele.
Anul acesta visez la niste coaste de porc glazurate, văzute pe Paprika zilele trecute. Rețeta este super simplă:

Bucata de coasta de porc este unsa cu sare, piper, boia dulce și iute și pusă deasupra o crenguță de rozmarin, apoi impaturita într-o foaie de copt și iar într-o folie de aluminiu. Se baga la cuptor la 180 de grade pentru o oră și 45 de minute. (trebuie verificat, deoarece contează și carnea).
Glazura se face dintr-o lingură de: Mustar, Passata, Miere și Sos de Tabasco. Se unge cu ea imediat după ce scoti bucata de coasta din cuptor.
Prăjituri:

Cele 5 deserturi de Sarbatori nu ne vor lipsi din lista, desi le vom face pe rand. In ziua de Craciun sigur vom avea prajitura cu blat de nuca si Babka. Și musai cea mai bună turta dulce pentru Moș Crăciun.

Desi par multe, daca le faci din timp și cu ajutor din partea soțului sau a rudelor, apucați să va bucurați de toate cele.

Voua ce nu va lipseste niciodata, dar niciodata de pe masa de Craciun? Cum va faceți viața mai ușoară?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!