Metoda TimeOut sau Pauza la copii. Are beneficii?  

În clasa a doua învățătoarea mea (pe care am adorat-o) m-a chemat la catedră. Sigur făcusem ceva, dar nu mai țin minte ce. Cert este că pe vremea aceea și ea folosea metoda ‘rigla la palma’. M-a rugat să întind palma pentru a primi rigla obisnuită. Ar fi fost prima și cand se întâmpla. Văzusem la colegii mei (deși se întâmplă foarte rar) dar eu nu mai fusesem chemată în față.
Ei bine când m-a rugat să întind palma am refuzat cu desăvârșire și am ținut pumnii strânși la spate. Atunci m-a rugat să stau la colț. Colțul îl mai văzusem de vreo 3 ori (singurele dăți când tata m-a trimis să îl vizitez).
Nu mi-a plăcut nici acasă și nici la școală asta.

De câțiva ani se poartă Metoda de Time Out sau Pauza aplicată copiilor în diferite situații.

Ce este mai exact?
Este metoda în care îi spui copilului că are nevoie să stea nemișcat, într-un anumit loc și că nu are voie să vorbească ci trebuie să se gândească la ce a făcut. (Americanii îl mai folosesc și ca ‘mergi în camera ta și gândește-te la ce ai făcut și nu ieși de acolo până nu realizezi ce ai facut’)

Când se folosește această metodă?
Când copilul face tantrumuri (adica fix când are cea mai mare nevoie de voi și de înțelegerea voastră), când copilul a făcut o greșeală și tu folosești metoda ca pedeapsă (copilul are nevoie de comunicare deschisă și nu să-l îndepărtezi).

La ce vârsta se poate folosi această metodă?
Începând cu vârsta de 2 ani (înainte copilul nu deține autocontrolul și nu va înțelege nimic) și până la vârsta de 10 ani (după această vârstă începe rebeliunea iar ei vor rasufla ușurați când vor pleca, eventual trantind ușa în nas, decât să stea de vorbă).

De ce să NU o folosiți?
La orice vârstă ați aplica-o copilul vostru se va simți izolat, singur, neînțeles și pedepsit!
Indiferent de situația în care vă doriți să o aplicați cea mai bună metodă este comunicarea, îmbrățișarea, vorbitul blând și conecatarea cu copilul – acestea vor da rezultate pe termen lung.

Specialiștii spun că dacă este nevoie să apelezi la această metodă ceva nu este bine în relația ta cu copilul. Pauza e pentru ei sau pentru noi de fapt?

Eu folosesc metoda Pauză dar cea care ia pauza sunt eu. Maria este la vârsta la care vorbește continuu. Este minunat. M-am rugat pe la 2 ani jumătate să vorbească cât mai mult, dar acum aș vrea să mai tacă câteodată, doar un pic. Măcar 5 minunte. Ei bine în momentele în care mă simt copleșită o rog să se joace cu fratele său, cu tati sau cu oricine este în preajmă dar nu cu mine.  Îi spun că mami este în Pauză adică mami nu vorbește deloc 5 minute. Mai mereu mă întreabă  ‘de ce’ și abia după câteva explicații îmi dă Pauză……3 minute! Sunt mai bune decât deloc!

Ați folosit această metodă? Ce rezultate a dat?

Multă grijă și iubire!

Bibliografie:
Metoda TimeOut

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!