Copiii sunt complexati de multe lucruri in copilarie: greutate, inaltime, prieteni (sau lipsa acestora) si de ochelari. Studiile spun ca acei copii care au purtat ochelari de corectie in copilarie sunt mai putin sociabili, fac mai putin sport si ies rar in fata, preferand sa se faca nevazuti. Acest lucru le va marca foarte mult adolescenta si increderea in ei.
Am stat de vorba cu doamna doctor specialist oftalmolog Diana Grigoriu despre ce variante ar avea copiii la ochelarii de corectie.
ZS: Ce variante au copiii pentru corectia vederii?
Dr Diana Grigoriu: In functie de dioptrii cea mai buna varianta sunt lentilele de contact. Aceasta pot fi zilnice, adica se schimba in fiecare zi, saptamnale (in care o zi pe saptamana fac pauza) si lunare (in care copiii isi schimba o data pe luna lentila acasa sau chiar la medic, daca nu au suficienta incredere in ei sa o faca acasa).
ZS: Sunt multi parinti reticenti la ideea de lentile de contact din cauza complicatiilor si a utilizarii in sine a acestor lentile. De la ce varsta pot purta copiii si cum evita complicatiile?
Dr Diana Grigoriu: Varsta nu trebuie privita ca un criteriu rigid, ci atitudinea copilului si a parintilor. Copiii sunt excelenti candidati pentru lentilele de contact, daca sunt suficient de motivati (vor sa faca un sport, nu le place sa poarte ochelarii, le da incredere in ei). Pe scurt aceste lentile de contact le ofera libertatea de miscare de care orice copil are nevoie. Lentilele pot fi purtate incepand cu varsta de 6, 7 ani. Producatorii nu au restrictii de varsta, dar inainte de aceasta varsta copiii nu sunt suficienti de responsabili de igiena riguroasa necesara purtarii acestor lentile. Complicatiile vor aparea atunci cand regulile de utilizare, curatare, pastrare si aplicare a lentilei nu sunt urmate cum trebuie.
ZS: Care sunt avantajele purtarii acestor lentile de contact?
Dr Diana Grigoriu: Pe langa cele mentionate mai sus, as spune: o vedere mai clara, iar in cazul dioptriilor mari corectate prin lentile de contact, acuitatea vizuala devine mai buna; obtinerea unui camp vizual mai larg; pot practica mult mai usor diverse sporturi individuale si de echipa; creste probabilitatea sa poarte corectia optica necesara daca dispare teama de a strica sau pierde ochelarii, multi copii preferand sa ii tina in sertar.
ZS: Cum se cumpara aceste lentile? Cine stabileste ca este nevoie de ele?
Dr Diana Grigoriu: In urma unui consult oftalmologic in care se stabilesc dioptriile pentru lentilele de contact, care sunt diferire de dioptriile ochelarilor de corectie, medicul trebuie sa aiba initiativa si sa propuna lentilele de contact pentru copii. Multi parinti considera ca cei mici nu pot purta lentile decat de la varsta adolescentei, doar din cauza neinformarii. Copiii sunt foarte entuziasmati in legatura cu portul acestora si doresc sa le incerce daca au oportunitatea. Lentilele din silicon-hidrogel constituie o optiune sigura pentru sanatatea ochilor lor.
ZS: Sunt capabili cei mici sa aiba grija de aceste lentile?
Dr Diana Grigoriu: Copiii au mare nevoie de sustinere din partea parintilor. Acestia trebuie sa supravegheze copilul si sa-i aminteasca, pana se deprinde cu rutina, sa scoata lentilele seara, sa nu doarma cu ele, sa le curete (daca nu sunt de unica folosinta), sa schimbe solutia de intretinere. De asemenea, copiii au nevoie de ajutorul adultilor pentru invatarea manevrelor de pus si scos lentilele. Copiii se adapteaza foarte usor si, imediat ce obiceiurile bune au fost insusite, se mentin si la varsta adulta. Instruirea si chiar reinstruirea copiilor si a parintilor de catre oftalmolog sunt esentiale.
De multe ori propriile frici ne opresc sa le dam copiilor libertatea de care au nevoie. Inainte de a lua o decizie, vorbiti cu medicul oftalmolog informati-va cat mai corect. O lentila de contact poate fi un mic lucru pentru voi, dar poate schimba viata unui copil.
Pe doamna doctor o gasiti la clinica OftaPro.
Multa grija si iubire!