M-am vazut zilele trecute cu o prietena ce sta sa nasca curand pentru prima data. Eu m-am bucurat de burtica ei, ea de experienta mea…de mama, asa ca mi-a pus o mie de intrebari.
Cam uiti anumite aspecte din perioada de sarcina, uiti grijile, uiti panicile, uiti cat de greu ti-a fost odata ce ti-a fost pus pruncul in brate. Sau mai bine zis..vrei sa le uiti.
Care sunt cele mai intalnite frici ale mamelor?
1. In primele 3 luni spaima cea mai mare este de avort spontan. Sarcina este la inceput si orice se poate intampla. La Maria am mancat foarte putin in primul trimestru si imi era greata de la orice.
2. Frica de hemoragie. Se poate intampla, dar tratata la timp, nu are repercursiuni asupra copilului. La Alexandru am ajuns la spital in saptamana a 11-a cu o puternica hemoragie. Am stat internata 3 zile, dar micutul meu nu s-a lasat. Azi are un an si 4 luni.
3. Panica de sindroame. Aici nu pot comenta prea multe pentru ca fiecare mama stie ce simte si ce poate alege. Ma bucur ca am 2 copii sanatosi, dar cand imi faceam analizele ma tot intrebam daca va iesi pozitiv la vreun sindrom ce as fi facut si stiu raspunsul: nu as fi putut renunta la el. Nu judec si nu va spun ce sa faceti. Voi alegeti, dar nu ii lasati pe cei din jur sa hotarasca in locul vostru. Cititi, informati-va si abia apoi alegeti. Ce este normal impus de societatea, nu este normal pentru toata lumea. Copiii sunt specialu si diferiti. (Daca se intampla astfel de cazuri, stati de vorba cu familii cu copii speciali si abia apoi luati o decizie).
4. Durerile nasterii. Oricare sunt alea (cele de nastere naturala sau cele de dupa cezariana). Dureri vor fi. E bine sa gandesti pozitiv si sa iti doresti sa faci parte dintre norocoasele cu nasteri usoare si fara dureri, dar realitarea ne spune ca sunt putine femei care pot naste asa. Cel mai bine este sa fii pregatita sa infrunti si momentele mai grele. Daca esti pregatita mental pentru asta, vei face fata mai usor situatiei.
5. Nasterea prematura. Acestea pot fi evitate daca tineti cont de sfaturile medicilor si aveti grija de voi si de copil (renuntati la fumat, mancati sanatos, faceti miscare, beti multa apa). Totusi, sunt cazuri in care chiar daca faceti toate aceste lucruri, tot se poate intampla (eu am 2 prematuri, care au venit mau devreme desi am avut grija de mine). Chiar daca exista o sansa sa se intample asta, aveti grija de voi si faceti ce tine de voi pentru a evita asta.
Ce nu mi-a spus nimeni?
1. Ca este foarte greu sa tii o sarcina 9 luni (sau 8 cum a fost in cazul meu).
2. Nu vei mai dormi dupa luna a 5-a pe burta multa vreme.
3. Te vor durea spatele, burta, sanii si cam tot ce mai ai.
4. Vei merge ca rata (putine exceptii) dupa saptamana 30.
5. Iti vor aparea pete pe fata.
6. Vei retine apa si te vei umfla fix ca un balon.
7. Vei avea arsuri de stomac groaznice si nu vor trece cu nimic (asta dupa luna 6-a).
8. Ca iti va cadea parul, vei avea probleme dentare sau vergeturi.
9. Este greu, greu si chiar foarte greu sa fi insarcinata.
10. Sa ma pregatesc sa fiu mama (nu este usor deloc).
11. Sa imi fac liste cu tot ce are bebe nevoie, dar si eu.
Partea buna este ca desi vi se vor parea o vesnicie cele 9 luni, de fapt ele vor trece repede si mai curand decat sperati va veti tine bebelusul in brate.
Multa grija si iubire!