Parenting vs. Antiparenting

Cu siguranta ati vazut ca au aparut discutii despre acest fenomen de parenting vs. antiparenting.

Ce este de fapt Parenting-ul?

Definitia este simpla: cresterea si educarea copiiilor de catre parinti.

Si atunci ce este Antiparenting?

Asa cum apune intemeietorul acestui curent, desi ai spune ca este opusul parenting-ului, de fapt si-a dorit o abordare diferita de Parenting-ul promovat de multi psihologi. O definitie clara nu mi-o da nici un alt dictionar pentru ca acest cuvant de fapt, nu exista.

Ce face Parenting-ul?

Mai multi psihologi, din diverse tari, au scris carti si tin seminarii despre cum sa-si creasca parintii copiii cu iubire si intelegere, pe alocuri moduri de a face lucruri cu tenta ateica.

Ce face Antiparenting-ul?

Isi doreste sa aduca in cresterea si educarea copiiilor si legea lui Dumnezeu.

Cine este fondatorul Antiparentingului?

Exista un singur grup pe facebook si o singura carte scrisa de catre acelasi om, Savatie Bastovoi. Pentru cine nu il cunoaste, acesta este un calugar ieromonah, care a scris cateva carti inainte de a o scrie pe aceasta. Si eu m-am intrebat ce poate scrie un calugar despre cresterea unui copil?

Am primit cartea lui si am fost si in grup. Am fost din curiozitate. Am iesit gasind prea multa intoleranta, prea multe judecati, prea habotnici.

Cum s-ar putea intrepatrunde cele doua?

Luand invataturile bune din fiecare.

Sigur multi parinti se vor perpeli si vor striga ce sa iei bun de la unul sau de la altul (daca esti intr-un grup, nu ai cum sa vezi binele din celalalt).

Ei bine eu asta iau. V-am mai spus, sunt crestin ortodoxa si cred foarte mult in Dumnezeu si Iisus.

Problema la religie (oricare e aia) este ca fiecare om interpreteaza religia, Biblia, scrierile, dupa bunul plac.

Dar si in parenting citind aceeasi fraza catre 10 oameni vei avea tot atatea moduri de interpretare si aplicare a lucrurilor.

Ce este Dumnezeu pentru mine?

Iubire neconditionata, iertare infinita si intelegere absoluta. 

Ce invata parentingul?

Iubire neconditionata, iertare infinita si intelegere absoluta.

Deci daca amandoua exprima acelasi lucru de ce nu merg mana-n mana? Simplu! Pentru ca fiecare intelege ce vrea.

Eu asa imi voi creste copiii, cu iubire neconditionata, iertare infinita si intelegere absoluta.

Doar Dumnezeu judeca, doar EL stie cine a gresit si cine nu in aceasta viata. Si tot El ne invata sa ne iubim unii pe altii si sa ne iertam. Pentru ca iertandu-ne unii pe altii, ne va ierta si El pe noi. 

I-as spune Ieromonahului care judeca asa aspru, ca tocmai de la el ar trebui sa vina intelegerea si invatarea lui Dumnezeu.

Le-as spune celor care scriu carti de Parenting, ca fara Dumnezeu nimic nu este. Ca si in educarea copiiilor, Dumnezeu are rolul sau si la fel si invatamintele sale.

Copiii crescuti liberi, fara reguli (asa cum spun multe carti) ajung sa fie copiii dezechilibrati de mai tarziu. Sunt tari nordice care au inceput cresterea copiiilor fara limite acum 20 de ani, iar acum ‘culeg’ roadele: au rata cea mai crescuta de sinucideri in randul adolescentilor.

Educarea copiiilor cu reguli si limite puse cu iubire si intelegere il ajuta pe copil sa creasca armonios, impuse cu forta il vor face anxios si sa se simta neiubit, fara limite sa ajunga sa nu stie ce sa faca cu viata lui.

Limita intre cele 3 este foarte fina si greu de tinut. Dar cu siguranta se poate!

Inainte de a lua orice decizie mamici, cititi ambele variante de Parenting si Antiparenting, dar cititi cu mintea deschisa si luati invataturile bune. Sunt peste tot!

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: