Va spuneam Duminica, ca am placintit. Si eu si sotul meu adoram placinta de mere si se pare ca si Mariei ii place la fel de mult! A trecut ceva vreme de cand am facut una, asa ca manata de propria-mi pofta si batuta la cap de sot, m-am apucat sa fac una.
Va spun de la inceput ca am incercat foarte multe variante de aluat. Noua ne place sa fie subtire, sa simtim mai mult marul, sa fie fraged, nu faramicios si sa se topeasca in gura de bun ce e.
Dupa multe cautari am gasit reteta perfecta pentru mine, pe care bineinteles, am adaptat-o dupa dorintele noastre.
La ingrediente folosim:
- 2 oua,
- 2 pliculete zahar de bourbon,
- 5 linguri zahar brun (daca vreti mai dulce aluatul, reteta spune 10linguri, dar noua nu ne place dulce),
- 2 pachete unt de masa topit, lapte dulce 10 linguri,
- 1 pliculet praf de copt si faina cat cuprinde (500 grame).
Mixam bine oualele cu zaharul de bourbon si zaharul brun (la placinta Mariei am pus miere poliflora 3 linguri), am adaugat lapteledulce si untul topit, apoi praful de copt si la final faina, la care dupacateva linguri am terminat cu mixerul si m-am apucat de framantat. Aluatul trebuie sa fie elastic.
Merele le curatam, dam prin razatoare si le amestecam cu putina scortisoara si un plic de zahar de bourbon, apoi le stoarcem putin si sunt gata pentru placinta. (Mai exista si varianta de a le cali, dar mie nu mi-au placut niciodata calite, crude sunt acrisoare si cu o textura mai tare, plus ca sunt mai sanatoase).
Apoi impartim in 2 bucati, intindem in tava primul aluat, adaugam merele, punem al doilea aluat, ungem cu oua batute cu lapte si in cuptorul preincalzit la 180 pentru 35-40 minute.
Ne-a luat o zi sa terminam toata tava eu si tati si o zi jumate pentru tavita Mariei. (Eu am folosit cantitati duble pentru a face si placinta Mariei).
O servim cu frisca facuta in casa (smantana lichida batuta cu mixerul), fara zahar sau altceva, sa o poata manca si Maria!
Pofta buna!