Imaginați-vă că intrați într-un cabinet, nu vorbește nimeni cu voi, vă dezbracă fără să vă ceară voie, vă pipăie peste tot, apoi vă îmbrăcați și plecați….. Cum vă face să vă simțiți?
Există mii de articole care îndeamnă părinții să își trateze copiii ca pe persoane, dar sunt foarte multe momente în care nu o facem, nici noi și nici cei din jur.
Mersul la medic și consultul este un moment stresant pentru oricine dar mai ales pentru un copil mic. Vă dați seama cum este pentru un prematur care a ieșit prea devreme din ‘cuibul’ mamei sale, fără voia lui și care acum trece prin multe consultații, analize mai mult sau mai puțin dureroase și traumatizante?
Săptămâna trecută am aflat de la Inga Warren și Beverly Hicks, terapeute ocupaționale și inițiatoarele programului FINE, invitate de Asociația Unu și Unu, despre cei 5 pași pe care orice medic dar și părinte îi poate face cu copilul atunci când îl pregătește pentru analize sau un consult medical.
Începutul
Întrebarea pe care trebuie să și-o pună și părintele și medicul este dacă este un moment bun atunci: dacă copilul este mâncat, dacă nu doarme (să nu fie trezit) sau dacă există vreun motiv pentru care trebuie amânat.
Pregătirea
Atunci când un medic începe consultul are nevoie să aibă lângă el toate materialele necesare pentru consult. Este dificil ca în mijlocul operațiunii să își dea seama că trebuie întreruptă acțiunea pentru a aștepta anumite lucruri. Este un timp pierdut care deși pentru noi înseamnă minute pentru copil înseamnă mult mai mult.
Părintele trebuie și el să fie pregătit cu toate necesare: scutece, șervețele, haine de schimb, jucării, suzete, apă, lapte etc.
Cere-i permisiunea
Pentru că avem un bebeluș prematur sau un copil mic în fața (care nu înțelege, nu?) foarte puțini se gândesc să îi vorbească. De obicei vorbim cu părintele și ignorăm copilul cu desăvârșire.
Ce-ar fi ca medicul să înceapă să îi vorbească blând, să îi ceară permisiunea de a-l dezbrăca și să îi explice pașii pe care îi face?
Părintele trebuie să fie mereu lângă copil, indiferent de procedură, să îl poată ține de mână, să îi cânte și să îi vorbească.
Alexandru a fost de 2 ori la consultul oftalmologic de retinopatie de prematuritate. Dacă nu știți despre ce este vorba vă spun că medicul trebuie să îi introducă copilului un aparat pentru a-i ține fortat ochii deschiși pentru a-i putea analiza fundul de ochi și retina. La stat mamelor NU le este permisă intrarea. Insistati să o faceți! Trebuie să fiți tari pentru ei.
Prima oară am fost și noi tot la stat, unde după multe insistențe m-au lăsat să stau cu el dar nu m-au lăsat să mă apropii. Am încercat să îi cânt de la distanță dar fără succes. La următorul examen la o lună am fost la privat. Medicul m-a lăsat să îl țin de mână și să îi cânt la ureche iar Alexandru a stat liniștit pe toată durata consultului.
Că vei fi praf ca mamă după, e partea doua. Că ți se vor tăia picioarele iar e altă poveste. Dar ca mame TREBUIE să fim tari pentru ei!
Fii atent la reacțiile copilului
Atunci când medicul îl analizează sau performeaza un act medical, este bine să fie atent la CUM reacționează copilul și în continuare să vorbească cu el. Dacă copilul reacționează rău sau nu îi fac bine anumite procedee, este bine ca medicul să se opreasca, să facă o pauză și abia apoi să continue.
Ca părinte urmărește și tu cum reacționează copilul tău pentru că tu îl știi cel mai bine și poți opri medicul oricând.
Finalizarea consultului
Pregătiți copilul pentru finalul consultului cu vorbe calde și blânde.
În cadrul programului ‘Pui de om în terapie’ despre care am scris mai multe AICI, medicii au fost învățați acești 5 pași din cursul FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Care),
pe care să îi facă cu bebelușii din secțiile de neonatologie.
Până acum au fost trainuiti 110 medici și asistente ce au terminat nivelul 1 de curs. Din aceștia doar 7 dintre ei vor merge să termine nivelul 2 unde vor urma 16 ședințe (3 sunt asistente și 4 medici). Cursul a început în luna mai și va dura timp de 2 ani.
Medicii care au terminat acest curs au povestit cum le-au schimbat modul de a privi un bebeluș. Dacă înainte îi priveau doar din punct de vedere medical, după acest curs au început să fie interesați de starea lor fizică și psihică, observând dacă sunt stresați sau au un disconfort și abia apoi se ocupă de partea medicală.
În spitalele de stat există o asistentă la 8 bebeluși. Matematic nu ne dăm seama când are timp să se ocupe de toți așa cum trebuie. Cu acest curs cei de la Asociația Unu și Unu speră să schimbe relația părinte medic, iar personalul medical să își dea seama că părinții pot fi cel mai bun ajutor, după un training bine făcut acestora. Părinții pot face skin to skin, își pot schimba fiecare bebelușul, îl pot legăna. Acest lucru este extrem de benefic pentru recuperarea bebelușului, dar și un real ajutor asistentei care se ocupă de atât de mulți bebeluși singură.
Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe o schimbare de mentalitate la nivel medical dar și al părinților. Cu o bună comunicare și deschidere de ambele părți, dar mai ales cu un training bun și bebelușii de la noi pot fi recuperați mai repede și mai bine. Oricine poate ajuta intrând pe pagina Asociatia Unu și Unu și urmărind acest frumos program.
Dacă cunoașteți mame de prematuri ajutati-le să ajungă la ele această informație mai mult decât utilă.
Împreună putem schimba multe!
Multă grijă și iubire!