‘Si ce o să mă întrebe, părintele? Adică fac fapte bune de obicei dar mă mai supăr pe frați și îi mai lovesc. Asta unde intră?’, m-a întrebat Maria.
Acum două săptămâni am început discuțiile cu Maria despre ce înseamnă spovedania și cum copiii de 7 ani împreună cu părinții mai întâi se spovedesc și abia apoi iau Sfânta Împărtășanie. Mi-a pus multe întrebări despre ce va vorbi cu părintele și dacă și eu am făcut-o când eram mică. De fapt eu am început pe la 6 ani, nu 7 ani și era ‘grija mea prioritară’ la sărbătorile mari să nu care cumva să nu îmi spun ‘păcatele’.
Bineînțeles că un copil mic nu are păcate. Ce poate spune un copil de 7 ani m-am întrebat și eu la un moment dat.
La 7 ani este prima spovedanie la copii în credința ortodoxă. De ce?
În jurul vârstei de 7 ani, mintea conștientă a copiilor începe să se dezvolte. Ei devin mai conștienți de ei înșiși și de mediul înconjurător și încep să se gândească la lucruri precum timpul și spațiul, fapte bune și mai puțin bune. Aceasta este, de asemenea, vârsta la care copiii încep să înțeleagă punctele de vedere ale altor persoane și pot vedea cum acțiunile lor îi pot afecta pe ceilalți.
Pe măsură ce se dezvoltă conștiința copiilor, aceștia devin mai capabili să raționeze și să gândească în mod abstract. Acest lucru le permite să înțeleagă concepte complexe, cum ar fi matematica și limbajul, relațiile cu cei din jur, diferența între bine și rău.
Dezvoltarea conștiinței este o etapă crucială în călătoria de la copilărie la vârsta adultă.
Mulți părinți aleg să înceapă să-și ducă copiii la spovedanie când aceștia au doar șapte ani și există câteva motive pentru acest lucru.
În primul rând, este important pentru copii să învețe despre taina spovedaniei și despre modul în care îi poate ajuta să se apropie mai mult de Dumnezeu.
În plus, spovedania le oferă copiilor posibilitatea de a fi mai conștienți de faptele lor chiar dacă nu sunt încă suficient de mari pentru a înțelege profunzimea deplină a faptelor lor.
În cele din urmă, spovedania le oferă copiilor șansa de a primi iertare și har de la Dumnezeu.
Prin începerea spovedaniei la o vârstă fragedă, părinții își pot ajuta copiii să își dezvolte o bază solidă în relația lor cu Dumnezeu dar și a legilor creștine.
Spovedania NU trebuie privită ca pe o pedeapsă, ci ca pe terapie. Și la psiholog ‘spovedești’ ce îți apasă sufletul, nu?
Mărturisirea este bună pentru suflet. Este o ușurare să lași totul să iasă, să spui altcuiva despre lucrurile care te deranjează. Te simți ca și cum ți s-ar fi luat o greutate de pe umeri. Și este bine să știi că altcineva este acolo pentru a te asculta, pentru a te ajuta să-ți ordonezi gândurile și sentimentele. Mărturisirea ajută, de asemenea, la păstrarea echilibrului sufletesc. Atunci când ne ținem problemele pentru noi înșine, acestea pot deveni copleșitoare și pot duce la anxietate și depresie. Dar atunci când ne împărtășim poverile cu alții, când ne mărturisim greșelile putem găsi sprijin, înțelegere și mai ales iertare. Pentru a se simți ușurat un suflet are nevoie de iertare.
E drept, pentru toate acestea, în primul rând trebuie ca părinții să aibă acest obicei și să facă parte din valorile și credințele familiei. Dacă tu nu te spovedești și nu crezi in această taină, va fi greu să îi explici copilului într-o notă pozitivă, lipsită de judecată a acestei rânduieli.
E ușor să spunem ‘Nu avem nevoie de mijlocitor între mine și Dumnezeu’, dar adevărul este că puțini se rușinează cu adevărat de faptele lor greșite și mai puțin au o educație religioasă în acest sens.
Nu este niciodată prea târziu.
Preotul potrivit pentru spovedanie
Găsirea preotului potrivit este ca găsirea psihologului. Nu vei rezona cu toți și este extrem de important să NU te simți judecat, pus la zid, jignit.
Înțeleg perfect, de ce multă lume preferă să stea departe de preoți, cerând indirect ca toți să fie plini de har și înțelegere. Dar din păcate, nici aici, nu sunt toți sfinți.
Spovedania o faci pentru sufletul tău, așa că el, sufletul, merită să îi găsești preotul potrivit pentru ce ai mevoie.
Ce mi-a spus Maria la sfârșit de spovedanie?
‘Ce mare mă simt. Și ușurată. E bine să vorbesc cu tine, mama și știu că mă ierți când greșesc. Dar vreau să am și relația mea cu Dumnezeu. Și în plus, părintele este simpatic.’
Da, a vrut și Alexandru, doar pentru că a fost Maria la spovedit.
Vouă ce vă face bine sufletului? Cu adevărat bine!?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...