Dr. Mihai Craiu: ‘Adevarul este ca la aceste niveluri vom face boli grave. Si vom muri!’
(Sursa: Spitalul virtual pentru copii)
Ne concentram atat de mult pe gripe de tot felul incat nimanui nu ii pasa de poluarea care a crescut in ultimii ani ametitor in Bucuresti.
Poluarea nu te omoara imediat, este ‘boala invizibila’ pe care o duci pe picioare multi ani si vei da vina pe batranete, pe mancare cu hormoni si mai putin pe aerul pe care il respiri.
Acum 3 ani scriam pentru prima oara de ce am ales sa ne mutam din Bucuresti acum 5 ani si jumatate si cum, inca de atunci, Bucurestiul era pe primul loc la cel mai poluat oras din Europa (nu comparam cu Asia, unde unele tari stau mult mai prost ca noi, desi aseara am reusit sa depasim China).
Azi noapte nivelul poluarii a trecut de la culoarea Rosie (cat e ‘normala’ in ultima vreme, ceea ce inseamna periculos) la culoarea Mov (adica extrem de periculos), inregistrandu-se depasiri de 900-1000% peste limetele normale in cazul particulelor de praf.
Doctorul Craiu avertizeaza ca efectele se vor vedea in timp, cand vor aparea o multime de boli grave.
‘In septembrie 2010 prezentam la Congresul ERS de la Barcelona (European Respiratory Society) aceasta lucrare privind efectul poluării asupra bolilor respiratorii la copil.
Am evaluat 130 de copii pe durata a 2 luni de iarna (noiembrie – decembrie 2009) si am constatat ca doar in 10 zile din cele 61 s-au observat depăsiri ale NO2 sau ale altor oxizi de azot (asociați mai ales poluării din trafic). Exact in aceste zile s-a observat o crestere semnificativa statistic a spitalizarilor copiilor cu sensibilitate respiratorie (cei cu wheezing recurent). Tot in acest studiu s-a observat o corelatie intre depasirile PM10 si spitalizarile prin exacerbare severa”, a scris doctorul Mihai Craiu pe pagina de facebook a Spitalului Virtual de Copii.
Ce putem face zilele acestea?
1. Nu iesiti afara (decat daca chiar trebuie)
Stati in casa cu geamurile inchise, mai ales copiii si batranii care sunt mult mai sensibili.
2. Purtati masca speciala (in zilele cu cod mov!)
Daca trebuie sa iesiti, purtati masti care sa va ajute filtreze aerul, dar nu cea medicinala.
Masca N95 filtrează pana la 95% din particulele din aer, dar sa tineti cont ca ele trebuie sa se muleze perfect pe fata, pe nas si pe barbie.
3. Elimintati poluarea din casa
Noi avem in casa de cand ne-am mutat purificatoare de aer.
Am luat pentru Maria in camera ei apoi am mai luat inca unul.
Recunosc ca am luat mai mult pentru zgomotul alb. Abia cand merg in Bucuresti fac diferenta si simt ca nu pot respira.
4. Intariti-va sistemul imunitar
Puteti face fata mai usor toxicitatii daca imunitatea este buna. Cresteti consumul de antioxidanti cum ar fi morcovii, cartofii dulci, citricele, nucile, ouale, fructele de padure, strugurii, ciocolata neagra sau miere.
5. Aveti grija de natura si reciclati!
Cu asta ar trebui sa incepem toti. Pic cu pic ne putem curata in timp singuri aerul. Trebuie doar sa avem grija de ce e in jurul nostru. Mergeti mai putin cu masina si folositi transportul in comun.
Puteti verifica nivelul de poluare cu ajutorul diferitelor aplicatii sau online, oriunde in lume AICI.
Am citit ce am scris si imi vine sa plang.
E inceput de martie si as fi preferat sa scriu despre altceva, nu iar de masti, stat in casa si boli ce ne pandesc. Nu vreau sa panichez, vreau doar sa fim atenti si sa facem ce tine de noi, de fiecare in parte.
Haideti sa avem grija unii de altii, pe cat posibil. Distribuirea articolului ajuta sa ajunga la cat mai multi oameni informatia. Multumesc!
Multa grija, iubire si poluarea mai putina!
Surse: Cum ne protejam de poluare. Ce declara Ministrul Mediului despre incendiul de aseara. Poluare extrema peste limitele normalului. NU am gasit articol pentru CINE plateste pentru toata aceasta poluare (daca gasiti, le astept).