Toți copiii se nasc genii și depinde doar de noi să îi stimulam și să îi ghidam corespunzător. Asta nu înseamnă că toți vor fi Picasso sau Einstein. Copiii se pot naște cu abilităținoi și interese spre diferite domenii.
Rolul părintelui este să urmărească și să descopere care este aria de interes a copilului iar apoi să îl stimuleze cât mai mult.
Copiii se nasc cu personalități sensibile și puternice în același timp, curioși, analitici, spontani, creativi, cu o bogată imaginație, deschisi spre nou și neînfricati.
În fiecare etapă de viață a micutului nostru îl putem ajuta cu diverse lucruri.
Copiii înfloresc sau din contră, se închid în ei, pornind de la modul în care îi iubim, înțelegem, acceptăm și suntem lângă ei necondiționat.
Cum îi putem ajuta în perioada de bebelușie?
1. Stimulați-i vederea prin diverse jocuri:
Priviți-l cât mai mult! Contactul vizual cu bebelusul din primele zile îl ajută să vă recunoască și să construiască amintiri cu imaginea voastră.
Scoate-ti limba la el. O să puteți observa că un bebelus chiar și de 2 zile va încerca să vă imite, învățând expresiile faciale.
Oglinda. Lasati-l să se privească în oglindă cât de mult. La început va crede că este un bebelus nou în care va avea un partener de joacă (va zâmbi, va da din manute).
2. Bebelușeasca
Bla bla bla. Vorbiți pe limba lui, astfel va învăța să gângurească cât mai devreme. Faceți tot felul de sunete care îl vor distra foarte tare și pe care va încerca să le copieze.
Cantati-i cântecele pe care el le va imita în bebeluseasca lui.
Gâdilatul. Cu cât râde mai mult cu atât ii dezvoltați mai mult simțul umorului de mai târziu.
3. Construiți legătura dintre voi
Atașamentul de care copilul are nevoie pentru a se simți în siguranță este construit din momente cheie: Alaptat cât se poate de des (dacă nu alaptați, faceți din rutina de masă un moment special, după ce a papat biberonul, tineti-l pe umăr sau piept cât se poate de mult, are nevoie să vă simtă și să vă miroasă);
Plimbări lungi în brațe și ținut în brațe ori de câte ori are nevoie (cu orele dacă așa are nevoie); nu-l lăsați să plângă neconsolat (copilul plânge din multe motive și nu îl puteți opri imediat de fiecare dată) dar nu ÎL lăsați să plângă singur, ci tineti-l în brațe, leganati-l, cantati-i un cantecel, puneti-i zgomot alb și fiți pur și simplu lângă el;
Pentru dezvoltarea creierului copilul are nevoie de interacțiune unu la unu, fără alți stimuli (tv, muzică, lumină puternică) așa că stați ‘de vorba’ cât mai mult cu el;
Lasati-l să exploreze dar cu voi lângă el, astfel că stați pe covor (nu pat sau canapea pentru că bebelusul are nevoie de spațiu de explorare) și incurajati-l să meargă (va face câțiva pasi și apoi vă va căuta), puteți chiar merge cu el și abia apoi să aibă curaj singur.
4. Joacă, cât mai multă joacă. Bebelusii învăța și descoperă lumea prin joacă.
TU ești cea mai bună jucărie! Stai pe podea cu el și lasa-l să se catere pe tine sau pe piciorul tău. Ești cea mai bună saltea de activități de care copilul nu se plictisește niciodată.
Construiește curse cu obstacole din perne și pături, astfel copilul va învăța coordonarea și echilibrul.
Dansati împreună. Cerul e limita la tot felul de mișcări simple pe care copilul să le imite.
Jucati-va ascunselea prin casă și lasati-l să vă găsească, părând surprinși .
Fețe amuzante. Jucați-vă cât puteți de mult și faceti tot felul de fete amuzante. Copilul va invata emotiile si va incerca sa le reproduca.
5. Diverse texturi
Ofera-i diferite materiale pentru a le învață textura.
Lasa-l să se joace cu mâncarea.
Ofera-i cutia de șervețele din care să scoată toate șervețelele.
6. Invata-l cuvinte simple, alfabetul și numere
Începe cu vocalele: a, e, i, o, u. Începe cu una și timp de o săptămână repeta-i doar cuvinte sau cântecele unde să pui accentul doar pe o anumită vocală.
Citeste-i cât mai multe cărți. Arata-i imagini colorate din care să îi descrii tot.
Săptămâna viitoare vă povestesc despre cum îi putem stimula la vârsta de 2-5 ani.
Multă grijă și iubire!