E sezonul….mucilor! Oriunde te uiti dai de muci, de toate felurile si de toate culorile. V-am scris deja despre cum sa faceti diferenta intre ei pentru a sti cum sa ii tratati sau nu.
Noi abia am trecut de o saptamana cu muci, fara altceva, asa ca a fost un episod usor. Maria (3 ani si 11 luni) a facut otita o singura data la 7 luni, iar Alexandru (2 ani si 5 luni) tot o singura data, vara, la mare (culmea, doar avea aerosoli naturali) la 11 luni. Nu au fost episoade grave, dupa vizita la medic tratandu-i acasa. Dar amandoi au facut febra de 39.9.
Stiind ca gena nu era de partea noastra, Alex (sotul meu) avand nenumarate episoade urate cu otite in copilarie, inclusiv timpan spart, am fost usor panicata sa nu faca si ei.
Inca de cand avea Maria 4 luni si a racit prima oara, medicul ne-a spus ‘Scoateti-i bine, ca altfel se infecteaza si face otita’. Asa ca, dupa ce am citit tot ce se poate citi care-i treaba cu batistuta bebelusului, am ales sa scoatem ‘tot’. Asta desi aveam in casa pompa de nas manuala si pompa electrica, care nu au facut fata.
Cu Alexandru am fost in spital la Regina Maria internata cu o infectie urinara. In aceeasi perioada avea si muci. Am ramas uimita sa vad ca in cabinetul asistentei aveau un aspirator nazal care semana perfect cu batistuta bebelusului doar ca era printr-un aparat bagat in priza. Cat am stat internata, mergeam zilnic de 2,3 ori cu Alexandru sa ii scoata doamna asistenta mucii.
Am inceput cu batistuta (cu suctiune) cu care trage parintele printr-un furtun. La putini muci ajuta si doar daca ai plamani buni (nu e cazul meu). Dar daca face foarte multi muci ai nevoie de ceva mai puternic. Apoi am incercat aspiratorul nazal electric care desi e mai bun decat sa tragi manual tot apar probleme cand secretiile sunt abundende pentru ca se infunda sau nu are putere suficienta.
Intr-un final am luat batistuta bebelusului, dispozitivul ce se conecteaza la aspiratorul casnic la un capat iar celalalt capat ce se introduce in nara bebelusului. Mai intai am facut teste pe sot si pe mine sa vedem ce simtim si ce va simti si copilul. Am testat pe diferite volume de aspirator, inclusiv pe maxim si il folosim intotdeauna cu ser fiziologic in nasuc.
Tin minte ca era si mama la mine in perioada aceea si cand ne-a vazut ne-a certat ca ii scoatem ‘creierii copilului’ pe gaura aia. I-am explicat amuzandu-ma de remarca ei, ca Maria are creierii bine ‘lipiti’ si ca nu ies cu una cu doua.
Acum, vorbind serios, ce spun specialistii?
Eiii daca as gasi macar un subiect pe care sa se puna de acord cu totii. Dar nu, pentru ca si aici parerile sunt impartite, asa ca sunt medici care il recomanda asa cum sunt medici care zic sa fugi cat mai departe de ea, pentru ca daca o folosesti ‘face mai multi muci’. No, ce sa zic? Ai mei nu au facut mai multi muci din cauza ei si cu o igiena corecta a furtunului si capatului pe care il introduci in nas, copilul nu are cu ce se infecta. In fiecare seara dupa ultima folosire, l-am bagat in masina de vase unde a fost spalat foarte bine cu apa fierbinte. Chiar si asa, nu folosim il folosim decat in zilele foarte mucioase, maxim 3 zile la rand.
Atentie!
NU trebuie folosit la orice muc care apare, ci doar la mucii lichizi. Invatati copilul sa sufle de la varsta cat mai mica. Noi il folosim doar DUPA ce nu au mai facut fata celelalte variante (fluxul fiind mare).
Curatarea nasului o facem inainte de masa si/sau somn. Rareori am folosit-o de mai mult de 2 ori pe zi, maxim 3. S-a intamplat o singura data la Alexandru sa ne trezim si noaptea pentru ca se ineca in somn de muci, desi era ridicat pe o perna inalta.
NU o folosim niciodata fara un consult inainte la medic!
Mamele se intreaba:
- Cat de igienic este?
Daca este spalat DUPA FIECARE FOLOSIRE, acesta este igienizat.
- Nu ies mizeriile din aspirator si ajung la copil?
NU ies, pentru ca aspiratorul trage mizeria, fiind aspirat spre interior si nu invers.
- Se inmultesc secretiile?
Daca este folosita atunci cand NU este nevoie de ea si se abuzeaza, se poate intampla asta.
Medicii nu recomanda sa fie folosita mai mult de 3 ori pe zi. Sfatul meu? Vorbiti cu medicul, cititi cat mai multe si luati decizia cu care va simtiti voi bine. Nu exista varianta ‘cea mai buna’ ci varianta care vi se potriveste voua.
Voi cum scoateti mucii? Sunteti pro sau contra?
Multa grija si iubire!