Sunt fericita ca cel putin de luni pana vineri am scapat de pranz si trebuie sa ma reinventez doar in weekend. Dar seara la cina nu mai am scapare!
Va propun lucruri simple si usoare, pe care eu le pregatesc de multe ori impreuna cu cei mici langa mine. Ca si la pranz, cina o luam tot in familie, deci ests important sa ne placa la toti.
Luni:
‘Paturi’ cu branza de burduf
Ingrediente:
Malai / Apa / sare
Branza de burduf / unt
Pregatiti si fierbeti mamaliga. Dupa ce este gata adaugati cate o lingura de mamaliga intr-un vas termorezistent, un strat de 2 cm. Apoi adaugati bucati de branza de burduf si putin unt. Deasupra inca un strat de mamaliga si iar branza ds burduf cu putin una. Trebuie sa fie 3 straturi de mamaliga si 3 de branza, ultimul fiind de branza, apoi introdus la cuptor pentru 10 minute la 180 grade.
Este mancarea copilariei mele pe care o ador. Pentru sot mai adaug si cateva bucatele de sunculita prajita crocant. (Un fel de bulz mai simplu dar delicios).
Marti:
Hrenzele de cartofi cu smantana
Reteta o gasiti AICI si este luata din Maramures vara aceasta.
Miercuri:
Salata greceasca
Ingrediente:
Neaparat o branza Feta (nu are un gust la fel de bun fara)
Ceapa rosie (mie imi place mai mult asa)
Castraveti / rosii / ardei gras / masline
Ulei de masline / otet balsamic
Oregano
Toate amestecate intr-un bol mare, sa ajunga la toata familia
Joi:
Pate de ficat
Am renuntat de ani buni sa mai mananca pate de ficat din comert. Daca te uiti pe cutie acestea nu depasesc 20-30% carne! Pai si restul ce e??
Va las AICI reteta pentru cel mai delicios pate de ficat facut in casa. Pana si Maria, care refuza carnea, il mananca: ‘Nu e calne, e pate!’
Vineri:
Turnulet de cartofi in 3 culori
Ingrediente:
Cartofi rosii
Cartofi albi
Cartofi dulci
Parmezan
Taiati rondele si pusi la fiert pentru 20 de minute, scosi pe hartie de scurs apa.
Sosul:
Usturoi / boia dulce / oregano / ulei de masline / sare
Toate amestecate intr-un bol.
Intr-o tava tapetata puneti o rondea de cartof si ungeti cu sosul.
Dupa ce ii aranjati pe toti in tava ii bagati la cuptor la 220 grade pentru 25 de minute. Scoateti tava si radeti parmezan deasupra apoi mai bagati pentru 2 minute.
In farfurie le puneti in forma de turnulet si sunt gata de mancat.
Sotului ii adaug si 2 felii de bacon crocant.
Sambata:
Risotto cu ciuperci
Ingrediente:
Orez arborio (din experienta aceasta e cel mai bun pentru acet preparat).
Apa de la Supa de pui (preferata mea) sau legume
Ceapa / usturoi / ciuperci (eu prefer cele brune)
Unt / ulei de masline
Vin alb (alcoolul se evaporeaza la temperaturi inalte si pui putin)
Calesti ceapa, usturoiul si ciupercile in unt si o lingura de ulei de masline si adaugi orezul pentru cateva secunde, dar il amesteci tot timpul. Apoi adaugi jumatate de pahar de vin alb si amesteci iar. Adaugi treptat supa fierbinte pentru maxim 12-15 minute.
Apoi il iei de pe foc, adaugi o bucata de unt rece si o ceasca de parmezan ras si amesteci bine. Se serveste cat mai cald, asa cum este sau ca si garnitura daca mai vreti ceva pe langa el.
Duminica:
Pizza cu baby spanac
Este preferata casei. Iar daca adaugati si ciuperci nu veti simti nevoia de a pune carne pe ea.
Reteta completa o gasiti AICI cu tot cu blat si sos.
Sper sa va inspire meniul facut de mine si sa va bucure familia cu toate simturile!
Saptamana trecuta v-am scris despre cele 7 pranzuri pentru 7 zile.
Multa grija si iubire!