5 activități tată și fiu care să îi ajute să aibă o relație puternică

ianuarie 22, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 20211215 WA0007 02
Tăticii au un rol extraordinar în viața copiilor, diferit în viața băieților și diferit în viata fetelor, mai ales după vârsta de 5 ani.
Ce vă povestesc astăzi este un sumar al experiențelor personale pe care le-am putut urmări în viața soțului cu Alexandru și confirmate în diferite discuții cu specialiști sau cărți citite.
Stima de sine a copilului se formează în principal de la părintele de sex opus, dar ca model a ceea ce va deveni se formează de la părintele de același sex.
Astfel că, dacă vreți o fată cu stimă de sine înaltă, e nevoie ca tatăl să o admire și să o laude iar mama să îi fie un bun exemplu în tot ceeea ce dorește să facă.
Un tată absent sau care își ignoră fata, va avea o fată cu o stima de sine foarte joasă.
Nu se spunea degeaba pe vremuri de ‘fata lu’ tata și băiatul mamii’.
Soțului meu ca și multor altor tătici, odată ce copiii s-au mărit, i-a venit greu să știe cum să vorbească cu copiii dar și mai greu cum să se joace, astfel că ne-am pus pe căutat și citit.
Începând cu vârsta de 5 ani, băieții încep o ‘luptă’ de autoritate și putere cu cei din jur și mai ales cu părintele de același sex.
E o etapă extrem de importantă, definitorie pentru relația tată-fiu, unde trebuie avut grijă să nu se transforme în relație de iubire-ura.
Pe tăticii care au băieți i-aș pune în primul rând să se gândească la câteva lucruri:
‘Cum a fost tatăl cu ei?’
‘Cum s-au simțit ei în relația cu tatăl lor?’
‘Cum și-ar fi dorit să le vorbească tatăl lor?’
‘Ce ar fi schimbat în relația lor?’
‘Cat de apreciați/iubiți/respectați s-au simțit în relația cu ei?’
E greu să schimbăm lucrurile cu copiii atunci când sunt răni deschise, iar bărbații, nu sunt obișnuiți să vorbească despre emoțiile lor. Din iubire pentru copilul lor, pot însă să schimbe lucrurile și odată cu relația bună cu propriul copil, să își vindece supărările/traumele din copilărie.
Americanii au baseball-ul tată-fiu pe care îl vedem în filme, și noi putem avea propriile sporturi și jocuri.
Ce face soțul cu Alexandru și îi ajută foarte mult:
📍Lupte!
Băieții prin natura lor vor să se lupte.
Lupta îi ajută să scoată emoțiile negative.
Lupta îi ajută să ‘comunice’ mai bine unul cu altul.
De 5 ori pe săptămână, chiar și după serviciu, soțul meu se luptă pe covor cu Alexandru, timp de 30 de minute, corp la corp. (Vă dați seama sper!! că tatăl se luptă în joacă!)
8 din 10 lupte soțul îl lasă pe Alexandru să câștige! De ce? Pentru că așa îi satisface nevoia de putere și de încredere în el. Însă, copilul învață și cum să piardă prin jocurile pe care le pierde din când în când.
Universitatea din Arkansas definește jocul dur și tumultos ca fiind ‘lupta, gâdilatul, urmărirea sau săritul’. Se referă, de asemenea, la acele activități care seamănă cu bătaia, dar care au loc în contextul unor jocuri pline de distracție! Uneori poate părea că se comportă greșit, dar acesta este doar un semn că trebuie să fiți mai atenți. Un astfel de joc este important atât pentru copii, cât și pentru relația cu părinții, deoarece îi ajută în dezvoltarea lor.
Părinții ar putea fi surprinși să afle că lupta prin joacă este de fapt bună pentru creier și sănătatea emoțională. Aceasta dezvoltă încrederea în sine, abilitățile de creativitate, precum și forța musculară!
📍Fotbal
Este o activitate pe care o puteți face în casă sau afară, după regulile clasice sau cele pe care le stabilesc ei doi.
Recunosc că la această activitate, din când în când am participat și eu și Maria și chiar vecinii.
În primul rând efortul fizic este extraordinar, este un sport la care te distrezi mult și o activitate perfectă de doi pentru discuții.
📍Gătit
Nu știu dacă doar soțul meu și Alexandru sunt vreo exceptie, dar băieții mei adoră să ne surprindă cu diverse preparate iar Alexandru pur și simplu iubește momentele când el și tati gătesc singuri pentru noi.
📍Jocuri de construcție/jocuri online
De la lego până la jocurile de strategie sau sportive ce pot fi făcute online, timpul petrecut împreună este unul memorabil.
📍Pescuit
Soțul meu încă nu a încercat această activitate pe care o planifică pentru anul acesta pentru prima oară. Este o experiență minunată ce le permite celor doi să se asculte unul pe altul și să vorbească despre orice.
Ce activități mai are soțul în minte: să meargă cu cortul, să construiască diverse lucruri prin curte împreună cu el (și Achim odată ce vrea și el), un weekend ca băieții (habar nu am ce va fi, dar vom vedea).
Important NU este cât timp petreceti cu copilul, ci ce faceți în el. Relația dintre părinte și copilul său nu se face peste noapte, ci se construiește în fiecare zi.
Ce amintiri aveți din copilărie cu tații voștri?
Sâmbătă viitoare vă scriu despre ce activități pot face mamele cu fiicele 🤗
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!