Cand nu te tii de propriile sfaturi, o patesti. Sau cum ne-am intors luni cu un copil cu diaree, cosmarul oricarui parinte plecat la mare in concediu. Pe scurt: Alexandru a luat sambata o gura mare de apa din mare si pentru ca nu stie sa scuipe bine, a inghitit-o cu brio. Si Maria a facut baldabac dar a stiut sa nu inghita apa. Uite asa de duminica dupa masa au inceput episoadele de diaree din ce in ce mai dese de luni dimineata, plus febra.
Cum am facut in primul an cu copiii?
Pentru primul an am avut un ritual:
1. Apa pentru lapte praf
Nu am schimbat-o nici cand am iesit din tara cu Maria la 6 luni. (Ce-i drept pentru ca stiam ca vrem sa luam apa cu noi pentru ea din tara am ales sa plecam cu masina).
Am citit undeva ca odata inceput cu un anumit tip de apa plata folosit pentru laptele praf e bine sa nu il schimbi in primul an. Habar nu am daca e real sau nu, dar eu nu am schimbat.
2. Legumele si fructele spalate bine
Maria era la inceput de diversificare la prima iesire la mare si le-am luat de acasa. Am spalat tot foarte bine si am curatat și de coaja.
3. Am preparat eu toata mancarea
Da. Mi-am luat robotul de aburi si tocat pentru tot ce a mancat Maria. Plus toata vesela din care a mancat.
Daca nu puteti si nu puteti, desi nu sunt adepta borcanselor (alor mei nu le-am dat niciodata) tot cred ca sunt mai ok decat mancarea ceruta de la restaurant (niciodata nu stii ce se petrece intr-o bucatarie de hotel).
Dupa varsta de un an:
1. Produse sigure, totul ambalat
Nu am cumparat de mancare niciodata nimic de pe plaja sau de la gheretele de pe faleza.
Nu au mancat porumb fiert (nu stiu in ce conditii a fost tinut si nici de cine..), nu fructe gata taiate, nu sucuri la dozator, nu inghetata la dozator. Practic nimic de la vanzatorii ambulanți. Deși pare strict, este fix sfatul medicilor pentru toți copiii mici.
2. Nu testati lucruri noi pe copii
Luati preparate cat mai sigure pentru ei: ciorbita, mamaliga cu branzica, piure de legume, paste, fel de fel de orezuri.
Nu incercati preparate cu multe sosuri sau condimente.
3. Noi alegem mereu aceleasi locuri
Am scris ieri despre restaurantele unde mancam cand mergem la mare.
4. Fara sucuri. E regula noastra de baza. Apa e sfanta. Singura excepție o facem cu limonada, dar si pe aceasta o luam doar de la restaurant.
5. Nu ii las in piscine
Piscinele sunt considerate principalul motiv pentru care vara copiii fac enterocolite.
6. Am grija la ce plaja ii duc. Avem multe plaje mai mult toatele publice, de acea este important sa știm unde ducem copiii sa se joace in apa.
Voi ati patit-o sau aveti propriile reguli sa fiti bine?
Viața e o bucurie!
Ana Maria