NU vă mai treziți bebelușii din somn pentru a-i alapta!

aprilie 16, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

FB IMG 1597569892632 01

M-a sunat o amică săptămână trecută, proaspătă mămică pentru prima oară. Grijulie să pape copilul cât trebuie îl trezea din 2 în 2 ore să îl alapteze. Voia bebelușul nu voia, soarta! Așa știa mami să facă. Cum de unde? I-a zis vecina care și ea alapta și citise ea că bebelușul alaptat papă din 2 în 2 ore. Diferența era că bebelușul ei se trezea singur. Un mic amănunt desigur…

Sunt mii de cărți și articole despre îngrijirea bebelusului care dau informații despre cât și cum trebuie să mănânce sau să doarmă un bebeluș. Dar până și în aceste cărți este scris mare că FIECARE COPIL ESTE UNIC ȘI ARE DIFERITE CERINȚE. Nu toți bebelușii au aceleași nevoi.

De ce să nu vă treziți bebelușul?

1. Copilul se trezește singur CÂND ÎI ESTE FOAME. Dacă tu îl trezești dar nu a apărut senzația de foame bebelușul nu va refuza sânul chiar dacă doar va suge în gol.

2. Organismul unui bebeluș are nevoie să învețe ‘senzația de foame’

3. Bebelușii alaptati ‘folosesc’ sânul și pe post de suzeta, deci s-ar putea să nu îi fie foame ci doar să sugă în gol

4. Unii bebeluși mănâncă mai des iar alții mai rar. Nu îi îndopați doar pentru că a vecinei a mâncat mai des.

5. Medicii recomandă trezirea lor DOAR DACĂ S-AU DEPĂȘIT 3-4 ORE DE SOMN (și asta doar în prima lună). În aceste cazuri puteți să nu îi treziți de tot, ei putând mânca în somn foarte bine.

6. Bebelușul are nevoie de somn pentru dezvoltarea organismului și a creierului. Mai ales în primele luni este recomandat ca bebelușii să doarmă cât mai mult. Creierul bebelușilor crește cu până la aproape 70% din volumul adulților în primii doi ani de viață, iar acesta continuă să lucreze în timpul somnului pentru a se putea dezvolta.

7. Un nou născut are nevoie de 8, maxim 10 hrăniri în intervalul orar de 24 de ore. Nu mai des!

Dacă copilul s-a născut la termen, este sănătos și nu are probleme de greutate, NU îl treziți mai devreme de 3-4 ore.

În cazul bebelusilor născuți prematuri nevoile nutritoniale sunt diferite. Aici în funcție de fiecare caz în parte trebuie stabilit împreună cu neonatologul numărul de mese și cantitatea.

Este normal și firesc să simți că e nevoie să îți hrănești copilul des, dar el știe mai bine când are nevoie.

După prima lună, bebelușii încep să își facă un program mai stabil, aceștia dormind legat chiar și 3-5 ore (depinde dacă sunt franiti prin biberon sau prin a alapta).

Ascultați-vă bebelusul și oferiti-i hrană doar când o cere el! Recomandările NU se aplică bebelusilor care au nevoi speciale (prematuri, bebelusi cu icter etc.)

Multă grijă și iubire!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__sm=”1″ columns__md=”1″ animate=”bounceIn” slider_nav_color=”light” ids=”4909,825,13394,1391,13113,8651,5551,13968,517″ title_size=”small” readmore=”Citeste” readmore_color=”success” badge_style=”circle-inside” excerpt=”false” image_height=”75%”]

Bibliografie:

1. Should I wake my newborn for feedings?,
link: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/newborn/faq-20057752

2. Wake to Feed?,
link: http://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/week-2/wake-to-feed.aspx

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!