Am vrut, nu am vrut, copiii au mancat prima ciocolata!

aprilie 21, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

20200421 155121 01

Cand Maria a implinit doi ani toata lumea ma intreba daca sa ii aduca si cate o ciocolata cadou. Am fost foarte vehementa si am spus clar ca nu, ca imi doresc sa aman cat mai mult acest moment.

La inceput nu am avut clar o data anume, apoi in fiecare an, imi spuneam inca putin.
Incet am ajuns la ideea ca Maria va manca dupa ce isi schimba dintii de lapte cu cei permanenti, iar Alexandru odata cu ea, pentru ca el vrea oricum sa faca tot ce face ea.
Mereu am spus ca voi tine de aceste reguli atat timp cat copiii isi doresc acest lucru si nu exista vreo dorinta ascunsa ca vor sa incerce.
Nu mi-am dorit sa ii oblig sau sa sufere din aceasta cauza.

Cum au rezistat asa mult?

Pana acum un an si ceva, nu stiau ce este ciocolata si nu o recunosteau dupa culoare pentru ca nu le dadusem nimic sa manance cu aceasta culoare. Astfel ca nici ei nu alegeau dintr-un platou ceva cu aceasta culoare.
Acum un an au aflat de existenta ciocolatei si le-am explicat in diferite situatii sau cand au cerut ei, ce este ciocolata.
Mereu le-am spus ca este delicioasa, dar ca, este pentru copii mai mari. Le-am explicat ca le poate distruge dintii (iar aici m-au ajutat mult imaginile din carti sau un joc pe care il jucau sambata pe telefonul tatalui, cu tot felul de animale cu dintii stricati care mergeau la stomatolog) si ca cel mai bine este sa mai astepte.
Le-am spus ca eu mananc dar nu in fiecare zi (pentru ca nu mananc in fiecare zi) si ca se mananca cate putin. Chiar si atunci cel mai bine este sa te speli pe dinti, imediat dupa ce ai mancat. Stiu ca este pe usa de la frigider ciocolata mea si batoanele pentru tati si desi ei ajung usor la ele, nu au disparut niciodata.

Primul ou de ciocolata

A fost luat de Maria dintr-un magazin. Nu i-am spus nu si am vrut sa vad ce face cu el. Ajunsa in masina, in scaunul ei, a dezvelit folia si mi-a dat-o, apoi mi-a dat ciocolata si s-a bucurat de surpriza.
Din cand in cand primea cate un ou pentru ca stiam ce face cu el. Abia la 4 ani ea a aflat ca se si mananca.
Dar, m-a ajutat faptul ca ea a fost un bebelus care nu a bagat nimic in gurita sa testeze. Clar nu ar fi mers cu Alexandru sau Achim care testeaza si pietrele cu gura.
Cand a crescut Alexandru a copiat-o pe sora-sa si nu a fost nevoie sa ii smulg vreo ciocolata din mana.

Ce fac in societate?

Toata lumea mi-a spus ca nu se poate daca iti duci copilul in societate.
Eu va spun ca se poate si ca tine de ambitia parintelui.
Am ales o gradinita care nu gateste cu zahar sau ciocolata.
La zilele de nastere luam o singura felie si ii spuneam ca e si pentru mami. Daca avea ciocolata, partea acea o mancam eu si lasam restul pentru ea si ei.
In parc nu au cerut decat cu ce veneam noi de acasa.
Cand intrebau de ce alt copil mananca, le explicam ca parintii i-au dat voie si ca probabil vor merge impreuna la stomatolog. Ca ei au libertatea de a alege daca vor sa inceapa si ei sau sa mai astepte.
Nu, nu sunt traumatizati! Pana acum au ales singuri sa mai astepte.
Nu i-am speriat ci le-am aratat consecintele.
Ca atunci cand Maria la un moment dat statea cu un deget in gura din cand in cand si i-am aratat poze cu aparate dentare si ce se poate intampla si nu a mai bagat degetul in gura. Asta se intampla la 4 ani jumate si pana atunci nu statuse niciodata, dar asa vazuse ea un coleg.

De ce nu le-am dat ciocolata atat timp?

Pentru ca ii activiteaza sa fie si mai energici, iar copiii sunt energici deja.
Din cauza cafeinei din ciocolata ce poate afecta dezvoltarea creierului la copiii mici.
Pentru ca nu le aduce nici un aport nutritiv.
Ciocolata este sanatoasa dar DOAR CEA NEAGRA cu peste 80% cacao.
Pe aia nici eu nu o mananc, d-apoi un copil.

Cum au mancat?

Luni si-au deschis cate un ou kinder. Ca fe obicei le-am lasat pe masa o farfurie unde ei puneau folia si ciocolata si am plecat la etaj sa deschid geamurile. Alex se juca Achim.
Cand l-am auzit pe Alex ‘Nuuuuu’..
Cand cobor tati suparat, copiii cu niste fete lungi.
Se pare ca au deschis ouale si au mancat fiecare cate o jumatate.
Ii intreb de ce au papat si mi-au raspuns amandoi ca au vrut sa incerce sa vada ce gust are. Cand i-am intrebat daca le-a placut, Maria a spus ca are gust de gaina, Alexandru a spus ca el crede ca e stricata. 🤓🤓🤓
I-am rugat sa se spelepe dinti si sa stam de vorba dupa. Intre timp am stat de vorba si cu Alex si am stabilit ca daca vor mai dori sa incerce sa trecem la varianta de program (nu mai mult de o data pe saptamana, bucati mici) de dulce de ciocolata.
Dar sa mai testam sa vedem cum reactioneaza si la alte oua. Recunosc ca pe mine m-a pufnit rasul, pentru ca erau super simpatici cu fetelor si tati panicat tot. Normal, ca se intampla la un moment dat. Daca e sa regret ceva e ca eu planuisem sa mancam impreuna si sa fie o zi memorabila. O tinem minte si asa 😂

Probabil ca momentul nu va mai fi asa departe.
Sincer, sunt extrem de fericita ca am ajuns pana aici. Maria are 5 ani si 4 luni, iar Alexandru 3 ani si 10 luni.

Nu uitati ca inainte de 2 ani, Academia Americana de Pediatrie interzice ciocolata.
Medicii NU recomanda nici dupa 2 ani ciocolata in dieta zilnica a unui copil, ci ocazional. Asta recomanda si la adulti, nu doar la copii.

Un prieten de-al meu, Lajos Kristof, a facut un experiment cu copiii din gradinita unde preda. Timp de o saptamana a stabilit cu parintii ca cei mici sa nu primeasca ciocolata. Rezultatele s-au vazut in compartamentul celor mici, care au fost mai linistiti si mai atenti la activitati.

Pentru parintii care isi doresc sa faca asta, le spun doar ca SE POATE!

Cat de des le dati celor mici ciocolata?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!