Există evenimente în viaţa ta care te schimbă.
Partea grea este să recunoşti acel moment, să-l accepţi şi mai ales să accepţi persoana în care te transformi. O versiune nouă, îmbunătăţită a ta, mai sigură de ceea ce vrea şi ce îi place. Un astfel de moment a fost pentru mine venirea lui T în viaţa noastră. De-a lungul zilelor petrecute cu el în braţe, nedezlipiţi, am încetinit ritmul frenetic de până atunci şi am reuşit să-mi dau seama de lucrurile cu adevărat importante pentru mine. Puţinul timp “liber” îl dedicam indirect tot lui, căutând informaţii şi învăţând despre cum să am mai multă grijă de el şi de nevoile lui adevărate. Am început să înţeleg astfel importanţa unui stil de viaţă simplu, curat în vorbe şi în fapte.
Privind în urmă pot afirma cu tărie că 3 sunt lucrurile care m-au ajutat să cresc:
- Adoptarea unei diete mai sănătoase. Am învăţat împreună cu T să gătesc şi să mănânc mai simplu!
- Renunţarea la persoanele toxice din jurul meu care îmi acaparau energia prin explicaţiile pe care mă simţeam mereu obligată să le dau pentru alegerile făcute.
- Curajul de a transforma un hobby într-o afacere de familie, renunţând asfel la un venit sigur.
Pasiunea mea sunt cosmeticele naturale şi în sfârşit am prins curaj să fac următorul pas, sprijinită fiind de soţul meu. Împreună am pus bazele NeedCosmetice şi nu am nici un regret pentru alegerile făcute.
Ca mama înţeleg valoarea timpului. De cele mai multe ori nu avem nici timpul, nici dispoziţia pentru a căuta pe multe site-uri informaţii relevante despre îngrijirea familiilor noastre. Tocmai din acest motiv am vrut ca pe site-ul nostru needcosmetice.com să existe şi un blog personal pe care să împărtăşesc din cunoştinţele mele, sperând în felul acesta să informez şi să formez pe viitor cumpărători conştienţi.
Dragi mame, nu vă lăsaţi înşelate de produse pe care apare scris “bio” sau “handmade”. Acest lucru nu are nici o valoare dacă produsul respectiv este realizat cu ingrediente nepotrivite, care pot face mai mult rău. Citiţi ingredientele cu atenţie, mai ales când cumpăraţi pentru copilul vostru. Tehnicile de marketing includ numeroase omisiuni, mai ales în cazul cosmeticelor de larg consum. Ştiaţi că un produs poate primi certificare bio chiar dacă doar 10% din ingrediente sunt provenite din agricultura ecologică?
Contrar a aceea ce spun mulţi pediatrii, farmaciste binevoitoare sau rude şi vecini care nu se pot abţine să vă împărtăşească din experienţele personale, bebeluşii nu au nevoie de multe lucruri la început de viaţă. Eu m-am speriat când am început să citesc listele interminabile de pe internet atunci când cautam informaţii despre bagajul pentru maternitate şi de cele necesare după venirea acasă cu noul membru al familiei. Am refuzat să cred că o fiinţă perfectă necesită atâtea produse pentru a supravieţui noului mediu!
M-am încrezut în instincul meu de mama şi am cumpărat pentru T doar scutece, şerveţele umede şi monodoze cu apă de mare. Pentru acasa m-am rezumat la săpun handmade, cu care l-am spălat şi pe cap, iar pentru hidratare am ales să folosesc ulei de cocos sau untul de corp pe care l-am conceput special pentru el împreună cu o cremă pentru iritaţii pe bază de oxid de zinc. Fără comprese sterile şi soluţii antiseptice, supozitoare, unguente pe bază de medicamente gen Sudocrem, Bepanthene , Baneocin, şampon, gel de duş, cremă de corp, cremă de faţa etc.
Acum când T are 2 ani rutina noastră nu s-a schimbat prea mult (am renunţat doar la scutece şi la crema pentru iritaţii). Rezultatul? Un copil fericit care nu a suferit de nici o problemă de piele, exceptând câte o mică iritaţie de la căldură şi câteva bubiţe de la supt degete şi jucării.
Recomandarea mea pentru viitoare sau proaspete mămici?
Să renunţe la prejudecăţi, să se încreadă în instinctul lor şi să nu mai transmită asupra copiilor toate nesiguranţele lor.
Bebeluşii au nevoi simple: mâncare, somn şi multă iubire. O rutină simplă va face minuni atât pentru psihicul vostru cât şi pentru pielea lor. Nu ştii de unde să începi? Pentru baie este suficient să foloseşti:
– săpun blând, handmade pentru bebeluşi,
– fulgi de ovăz şi ceai de gălbenele infuzat, strecurat si adăugat în apa de baie în primele luni de viaţă,
– un ulei la alegere din: ulei de cocos, unt de shea, ulei de susan, ulei de gălbenele. Poţi încerca şi uleiul de migdale, dar eu nu-l folosesc în produsele pentru copii deoarece are potenţial alergen. Este mai bine să faceţi o probă înainte. (toate uleiurile provenite din nuci pot provoca alergii, la fel ca în cazul ingerării alimentului respectiv)
Atenţie la uleiurile esenţiale! Eu recomand moderaţie în ceea ce priveşte utilizarea lor în produsele pentru copii mai mici de 2 ani. Multe uleiuri, esenţiale sau vegetale, sunt interzise pentru gravide, mame care alăptează şi copii mici. Chiar şi binecunoscutul ulei de lavandă poate fi iritant pentru unele persoane. Atenţie şi la ingredientele fotosensibilizante precum uleiurile din citrice sau extractul de sunătoare.
O alternativă la îndemana oricărei mamici o reprezintă apele florale sau hidrolatele. Acestea rezultă în urma procesului de obţinere a uleiurilor esenţiale, păstreză proprietăţile plantelor din care provin, având un procent extrem de redus de ulei esenţial în compoziţie. Folosiţi-le cu încredere pentru a calma iritaţii, mâncărimi, roşeaţă, pişcături de insecte şi nu numai. Recomand apă de lavandă, neroli, muşeţel, tei, melisa, mentă.
Dragi mamici, alternative sănătoase există. Depinde doar de voi să folosiţi şi să oferiţi copiilor ce este mai bun!