Achim, te rog nu mai băga mânuțele în gură! (Herpangina sau boala mâna-gura-picior)

Dintre toți copiii mei, Achim îmi scoate peri albi la cât ține să ‘guste’ cam tot ce găsește sau vede.
Când a început pandemia luase un nou obicei și cum nu îl vedeam o secundă, cum lingea portierele mașinilor din cartier, de am crezut că marele C…d nu există.
Acum obișnuiește să stea rezemat cu gura de orice bară pe care o prinde, bagă în gură orice găsește pe jos (ieri a gustat o bucată de pâine de pe jos din Carrefour până când i-am zis ‘stop’ și a scuipat-o instant), când bea din sticle (apa, iaurt de băut, orice) pune toată gura pe ambalaj. O fi ceva? 🙄🙄
Cert este că nu se putea să nu facă ceva, nu?

P 20220619 171903 01

În grupa lui Achim, vineri au anunțat câțiva părinți că ai lor copii au făcut herpangina și eu mă gândeam cu groază cum fac față dacă iau toți 3 fix săptămâna asta când soțul pleacă la congres de marți până duminică și da, ați ghicit sunt iar singură cuc cu toți! (Măcar după săptămâna asta până în toamnă, gata delegațiile!).
Ei bine, de vineri eram panicată, l-am urmărit zilnic să văd dacă a luat ceva: i-am luat temperatura dimineața și seara și de câteva ori pe zi, m-am uitat cu lanterna in gâtul lui (dar și al fraților) să văd dacă apare ceva.
Ieri după amiază văd două bubițe ca două afte și deja îmi făceam scenarii negre. Am sunat pediatra (care săraca era și ea cu familia la iarbă verde) mi-a spus ce să îi dau, să urmăresc dacă face febră și să merg a doua dimineață la control.
Azi dimineață am aflat că are doar o stomatită și că nu are nici un semn de vreo boală contagioasă.
P 20220619 171855 01

Fața lui când face o năzbâtie

Ce trebuie să știți despre Herpangina și boala gură-mână-picior? (Asta pentru că tot sunt pline grădinițele de ele..)
Herpangina și gură mâna picior sunt similare dar fiți atenți la diferențe. Ambele sunt cauzate de enterovirusuri foarte contagioși.
22508 herpangina

Sursa: Clevelandclinic.org

☘️Herpangina este cauzată de grupul A de virusuri Coxsackie, dar și de grupul B de virusuri Coxsackie, de enterovirus 71 sau de ecovirus.
Este un virus care afectează în mod obișnuit copiii mici sub 5 ani, mai frecventă vara sau la început de toamnă.
Cel mai frecvent simptom este reprezentat de vezicule mici și dureroase pe limbă, palat și interiorul obrajilor. Bășicile pot apărea și pe gingii, amigdale și partea din spate a gâtului.
Alte simptome includ febră mare, dureri de gât, dureri de cap, lipsă poftă de mâncare, dificultate la înghițire, vărsături, hipersalivatie.
Tratamentul pentru herpangina este de obicei cu analgezice și antifebrile, musai după ce e văzut de un medic. Unele cazuri pot necesita un tratament mai agresiv, cum ar fi fluidele intravenoase și antibioticele. Boala se rezolvă, de obicei, în 7-10 zile. Pentru a preveni răspândirea herpanginei, sunt esențiale bunele practici de igienă. Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor și evitarea împărțirii ustensilelor sau a paharelor cu alte persoane.
🥱🤚🦵Gură-mâna-picior
Boala gură-mână-picior este provocată de virusuri care aparțin enterovirusurilor, ce includ poliovirusurile, virusurile Coxsackie, ecovirusurile și alte enterovirusuri.
boala mana gura picior

Sursa: google

Boala debutează cu: Febră mare, Scăderea poftei de mâncare, Durere în gât, Senzație generală de rău și răni foarte dureroase în cavitatea bucală dar și erupție cutanată pe mâini și picioare.
La început apar ca niște pete mici roșii, frecvente în jurul și în gură, pe gingie, limbă și în interiorul obrajilor care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Veziculele ulcerează și lasă adevărate răni care împiedică alimentația, inclusiv ingestia lichidelor.
Sub forma unor pete roșii, plate, uneori cu vezicule apar și în palme și pe tălpi, genunchi, coate, fese sau chiar zona genitală.
Copiii mici pot suferi de deshidratare pentru că nu pot înghiți suficiente lichide din cauza veziculelor dureroase din gură. Neapărat sfătuiți-vă cu medicul despre tratament și ce pași trebuiesc să urmați.
De reținut este că și adulții se pot infecta deși sunt asimptomatici pot transmite virusul.
Maria și Alexandru nu au luat contact cu aceste două boli până acum și cu cât cresc, copiii pot deveni asimptomatici, chiar dacă iau. Acum am scăpat și cu Achim. La cât îi place să guste din toate, nu știu cât mai ține norocul cu noi.
Copiii voștri le-au făcut?
Cum s-a manifestat?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: