‘Buna Ana,
Nu ma gandeam ca voi ajunge sa iti scriu vreodata. Si spun asta pentru ca acum multe luni am fost foarte suparata pe tine cand ai dat intr-un grup de mamici care sustine RF-ul in Romania. Pe atunci le urmaream si le sustineam indeaproape si credeam ca tot ce fac este in interesul mamelor.
Mi-am schimbat pararea cand una dintre verisoarele mele le-a cerut sfatul pentru un scaun auto si le-a fost recomandat ‘cel mai cerut scaun de pe grup’, desi nimeni nu il cere dar asa il declara ele.
Cert este ca mergand cu el in Centrul recomandat de tine, pentru ca nu reuseau sa il instaleze, avand o masina micuta, a aflat cu stupoare ca nu este un scaun care sa fi trecut testele in FF, adica il putea folosi in siguranta doar pana la 4 ani, desi ea specificase ca voia unul care sa fie pana la 12 ani fara probleme, avand in vedere ca fetita ei are deja 2 ani si 10 luni, deci putin timp sa mai mearga in RF.
Scaunul nu incape in masina ei, nu poate fi instalat deloc. Celor din grup nu le pasa nici de varsta copilului nici de tipul de masina atunci cand fac o recomandare, sustinad sus si tare ca mamele cer. Ok, poate cer si mamele dar daca faci un grup si spui ca sustii siguranta copilului, de ce nu incerci sa le si educi in aceasta directie?
Ti-am scris sa iti spun ca imi pare rau ca te-am judecat atunci si ca nu mai facem parte din grupul respectiv nici eu si nici verisoara sau prietenele mele, unde nu exista nici un interes pentru educatie, desi asa parea fiind singurul grup care pana acum ceva vreme avea ca tema ‘scaunul auto la copii in pozitie RF’. Macar daca tot sustin asta ar trebui sa scrie undeva ca dupa varsta de 4,5 ani cand copilul nu mai sta in RF, ele nu se pricep.
Iti multumesc mult pentru toate articolele tale in aceasta directie si sa nu te lasi, desi esti ‘discutata’ mult pe acest grup.
Emy’
Asa cum cereti pe grupurile de alaptare sa fie specialisti in alaptare, cereti la fel cand vine vorba de Siguranta copilului vostru in masina!
Acum un an s-au deschis in Bucuresti si din vara si in Constanta, centre de Siguranta Auto Copii. Oamenii din spate sunt oameni cu certificari internationale, care au facut cursuri pentru a deveni specialisti in siguranta auto copii. Au infiintat Fundatia Siguranta Auto Copii unde de mai bine de un an fac cursuri gratuite pentru parinti si sustin campanii impreuna cu Politia Rutiera in aceasta directie.
Din mai 2019 au deschis si primul grup Siguranta Auto Copii in care nu este mentionat nici un site si unde sunt cerute detalii atunci li se cere o recomandare de scaun, iar parintele afla doar numele si informatia necesara, avand libertatea de a-l cumpara de oriunde. (Nu se ofera nici vouchere si nici reduceri, ci doar informatie corecta).
Puteti citi mai multe recenzii despre Centrul Siguranta Auto Copii de la parintii care le-au trecut pragul AICI.
In Centrul Siguranta Auto Copii, se gasesc doar scaune testate sigure, de la foarte multe branduri. Testarea in CENTRU cu copilasul prezent este GRATUITA, testarea cu instalare PE masina costa 30 de lei (poate dura si o ora procesul), iar consultanta online prin video-call este gratuita. Se pot instala si testa si scaune cumparate din alte magazine, platind o taxa suplimentara.
Siguranta Auto A Copilului Tau are un proiect UNIC la noi in tara! Pentru ca siguranta celui mic incepe din maternitate, acestia au achizionat 30 scoici testate pe care le imprumuta GRATUIT timp de 3 zile parintilor care nu au cu ce sa isi scoata bebelusii din maternitate.
Tot ei au inceput proiectul Rabla pentru Scaunele auto pentru copii si incurajeaza achizitia unui nou scaun astfel incat parintii sa nu se limiteze la folosirea scaunului auto doar in prima etapa, ci sa continue pana cand copiii ajung la 135 cm. In acelasi timp, prin aceasta initiativa Fundatia se implica si in proiecte de mediu prin asigurarea reutilizarii materialelor din compozitia scaunelor auto in realizarea unor alte produse (pt a nu ajunge la groapa de gunoi).
Tot din dorinta de a educa parintii si de a ii invata sa tina copiii in scaune auto adecvate varstei lor, am scris si prima poveste ‘Bebe nu sta in scaun‘, un proiect sustinut de Fundatia Siguranta Auto Copii, al carui Ambasador sunt de mai bine de un an si jumatate.
Ce spune Ovidiu Ciutescu, Jurnalist, Realizator TV, Organizatia Cercetasii Romaniei despre ‘Bebe nu sta in scaun’:
‘Spre deosebire de adulti, copiii nu au capacitatea de a sti ce sa faca si ce nu atunci cand se afla pe strada sau cand se deplaseaza cu un autovehicul. Fara supravegherea unui adult si fara a cunoaste regulile de circulatie si siguranta rutiera, copiii se pot pune singuri in pericol.
Cand vine vorba de siguranta copilului, nu trebuie sa facem niciodata compromisuri.
Acest subiect ll trateaza si cartea “Bebe nu sta in scaun”, scrisa de Ana-Maria Ivan. Aranjata intr-un carusel de imagini si dialoguri imaginare, povestea explica parintelui -pas cu pas- ce trebuie sa faca pentru a deplasa copilul in siguranta cu autoturismul personal.’
Alice Dona-Mitu, fondatorul Fundatiei va fi speaker la Conferinta Internationala ‘Protection of Children in Cars’, in data de 4 decembrie, unde va sustine tema ‘Child Restraints Use and Children Car Safety Initiatives Romania’
I-am ales pentru ca au coloana vertebrala si pentru ca mai mult ca orice isi doresc sa nu mai existe victime in randul copiilor in accidentele auto. Nu stiu alte magazine sau asociatii care sa faca atat de multe proiecte gratuite pentru parinti asa cum fac ei. Daca alegeti sa cumparati sau nu din centrul lor, nu conteaza. Ce conteaza este sa alegeti corect atunci cand vine vorba de viata copiilor vostri atunci cand sunteti in trafic. Cand alegeti un grup, va recomand sa va uitati atent si la oamenii din spate si la ceea ce fac concret.
Voi cum alegeti scaunul auto pentru copilul vostru?
Multa grija si iubire!