Atenție la apa din piscină! 5 boli pe care le riscați.

august 16, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

P 20210816 111928 01
‘De ce stați în mare și nu preferați doar o piscină pentru copii? E mai simplu pentru voi și mai distractiv pentru copii’, mi-au scris câteva mămici, zilele trecute când am postat niste poze cu copiii la piscină. Oare?
Preferăm marea oricând și evităm piscinele. Da și copiii preferă marea, atunci când aceasta e caldă, limpede și adâncă pentru nevoile lor. Piscina ocazional și cât mai puțin adâncă pentru a evita riscul de a înghiți apă.
Dacă luăm în calcul  faptul că în unele piscine apa este schimbată foarte rar, iar poluarea din aer poate ajunge și în apă, ne putem imagina o piscină mare ca și cum ar fi o mare ‘supă de substanțe organice și chimice de sinteză în care oamenii stau la soare la foc mic’ (iar asta o spun specialiștii, nu eu!).
De ce evităm piscinele?
Din cauza clorului cu care se dezinfectează piscinele (nu există altă variantă de a o face). Folosirea clorului nu doar că omoară bacteriile prezente în apă, dar afectează şi bacteriile bune de pe pielea noastră?
📍Pielea?
Pentru pielea uscată: clorul modifică pH-ul epidermei, expunând-o la agresiunile agenţilor externi. Pielea devine deshidratată, fiind expusă la o îmbătrânire accelerată.
Irită pielea: urmăriți dacă după o scufundare în piscină există o mâncărime puternică şi/sau apar pete roşii, este posibil ca această să fie o iritare cauzată de clor.
Ați aflat despre dermatita provocată de clor?  Simptomele acestei afecţiuni sunt: înroşirea pielii, erupţii cutanate, mâncărimi intense şi, în cele mai grave cazuri, exfolieri ale pielii. Atenție mare la copiii cu dermatită atopică!
📍Știați că?
Clorul folosit în piscine este un cunoscut cancerigen, substanțele folosite fiind asociate cu cancerul! Când piscinele tratate cu clor sunt acoperite, acestea eliberează în aer gaze toxice precum tricloramina, ceea ce poate fi foarte periculos. Inhalarea acestui gaz poate cauza o deteriorare gravă a membranei plămânilor, putând favoriza apariția unor probleme respiratorii sau a astmului. Acest gaz toxic poate fi dăunător la orice varsta, dar prezintă un risc mărit pentru vârstnici și copiii mici.
S-au făcut studii!
Cercetătorii de la Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) şi cei de la Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) au studiat corelaţia dintre produsele chimice derivate pentru dezinfectarea apei (DBP) din piscină şi efectele ‘mutagene’, care provoacă mutaţii permanente ale ADN-ului în cazul înotătorilor.
Ce boli puteți lua din apa de la piscină?
📍Diaree și enterocolită: Dintre neplăcerile cauzate de bacterii și viruși, 58% au fost cauzate de criptosporidium, care provoacă diaree ce poate dura până la trei săptămâni. Crypto este una dintre bacteriile care este foarte rezistenta la clor, ceea ce face dificilă eliminarea ei, după ce a ajuns în apă.
‘Ingerarea doar a unei înghițituri de apă cu cripto poate face copiii sau adulții bolnavi timp de săptămâni cu diaree apoasă, crampe stomacale, greață și vărsături’, spune Michele Hlavsa, șeful Healthy Swimming Program al CDC. În fiecare an, cel puțin 15-20 bolnavi de boli de stomac și diareea, sunt legate de înotul în bazine publice, potrivit CDC.
📍Erupțiile cutanate și ‘urechea înotătorului’ (sau otita externă) sau conjuctivita sunt provocate de pseudomonas.
📍Bolala Legionnaire și o boală mai ușoară cu simptome asemănătoare gripei cunoscute sub numele de febră Pontiac sunt cauzate din bactaeiile provenite din legionella.
📍Boli respiratorii: cum ar fi astmul si rinita alergica.
Ce trebuie să știți?
O piscină curată nu miroase!
Piscinele tratate corespunzător nu au un miros chimic puternic. Când clorul din apa din piscină se combină cu substanțe precum murdăria, uleiurile de corp, transpirația, urina și materiile fecale din corpurile înotătorilor, se produc iritante chimice numite cloramină.
Bunele maniere la piscină!
Faceți duș înainte de a intra într-o piscină.
Nu înotați și nu lăsați copiii să înoate dacă sunt bolnavi de diaree.
Încercați să nu înghițiți apa.
Duceți copiii mici frecvent la baie.
Schimbați scutecele într-o zonă de schimbare a scutecului și departe de apă.
Și în apa de mare sunt aceste pericole, dar riscul este mult mai mare în apă de piscină, astfel că specialiștii recomandă înotul în apă de mare, decât orele petrecute la piscină.
La mare sau piscină? Ce preferați?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Bibliografie:
Kidshealth about pools
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!