Beneficii vs. riscuri animale de companie la copii

Am crescut langa animale toata viata mea.

La tara cand mergeam aveam toate animalele din gospodarie cu care sa ma joc si pe care sa le urmaresc. Ma amuzau tare gainile si modul lor de a cauta mancare.

La 10 ani am gasit in parc un pui de vrabiuta cazut din cuib. L-am luat acasa si l-am ingrijit.

La 11 ani am gasit o broasca testoasa mare intr-o curte parasita. Ne-am distrat teribil cateva zile cate am avut-o in casa, cautand-o pe sub mobila.

La 12 ani ne-a adus mama, mie si celor 2 frati ai mei, cate un pui de gaina pentru fiecare. I-am crescut pana au fost prea mari sa fie crescuti in casa si i-am dus la tara.

La 18 ani am primit un pui de iepuras care si-a facut de cap cateva luni in camera mea. Mi-a fost un adevarat prieten: m-a ajutat sa trec de BAC, dormea doar cu mine in pat, iar camera mea mirosea a cocina… Dupa 6 luni l-am dat la o prietena care avea curte si multi alti iepurasi. A fost tragedie in casa. Toata familia a plans dupa el.. Inainte de a merge la facultate am adus acasa un pui de lup, care dupa plecarea mea la facultate (si camin) a ajuns la unchiul meu care statea la curte.

Si asta a fost doar in perioada copilariei. Imi mai trebuie cel putin un articol sa va povestesc de toate animalele de dupa 18 ani, dar ati prins voi ideea.

Copiii sunt fascinati de animale si au nevoia de a avea unul in preajma.

Personal, cu pisicile nu m-am inteles. Mereu mi-a fost frica de ele, de cand am fost zgariata de una. Iar Maria e fascinata de ele, dar mai asteptam un pic pentru o alegere.

Care sunt beneficiile unui animal?

Dezvolta stima de sine. Copilul se va simti ‘mare’ incepand sa aiba grija de un animal.

Invata responsabilitatea. Fiecare copil care incepe sa aiba grija de un animal devine foarte responsabil pentru grija si viata lui. Invata sa respecte un program si o viata noua.

Primesc suport emotional. Animalele devin prietenii lor cu care ei pot sta de vorba si pot impartasi lucruri pe care noua, parintilor, nu vor sa ni le spuna. Micile lor secrete de joaca. Ii ajuta in perioade stresante (cum m-a ajutat pe mime iepurasul in perioada BAC-ului).

Invata sa comunice prin joc. Copiii isi umanizeaza animalul, asa cum spuneam si mai sus, acesta devenimd cel mai bun prieten al lor si cel mai bun partener de joaca.

Invata sa empatizeze. Prin relatia dezvoltata cu animalul, copilul invata ce simt cei din jur.

Invata rabdarea. Un copil care are rabdare cu animalul sau, va avea multa rabdare si cu copiii si oamenii din jur.

Multi medici recomanda ca animalele sa fie luate dupa varsta de 4 ani, cand trecea perioada de mancat de pe jos, sau in care ei trag sau lovesc (fara sa vrea). Dupa varsta de 4 ani copiii devin mult mai constienti de ei si si pot construi o relatie, ideal ar fi tot un pui, pentru a creste impreuna. Tot de la 4 ani copiii incep sa fie mai responsabili, astfel incat pot hrani animalutul.

Care ar fi riscurile?

Luati animale compatibile cu personalitatea copilului si a familie. Daca sunteti o familie activa, aveti nevoie de un animal activ, daca sunteti o familie care calatoreste mult, luati-va un animal mai solitar. Animalul bine ales face diferenta in foarte multe cazuri.

Animalele cu blana nu sunt recomandate inainte de 3 ani, cand copilul baga in gurita tot ce prinde. Inhalarea de par de animal poate provoca reactii imunologice in tractul respirator afectand zona nazala-traheo-bronhic, putand da nastere unor sindroame de tipul astmului.

Complicatiile cele mai dese sunt: pneumonia de aspiratie, risc de inec cu acest par, diferite tipuri de astm.

Daca animalul nu este ingrijit cum trebuie sau nu este vaccinat, intreaga familie risca o gama larga de microbi si paraziti.

Cele mai putin indicate, sunt broastele testoase, acestea fiind des bolnave cu conjunctivita, pe care o transmit familiei si sunt purtatoare de salmonella, putand imbolnavi toata familia de enterocolite sau salmonella.

Sa ai un animal in casa este fascinat pentru copii, dar nu lipsit de riscuri. Atunci cand alegeti un animal, discutati cu copilul si stabiliti de la inceput responsabilitatile, modul de ingrijire si mai ales tipul de animal.

Daca el isi doreste o pisica, dar ii luati un caine, s-ar putea supararea lui sa se rasfranga asupra animalului.

Deci alegeti cu atentie!

Multa grija si iubire!

Foto: Maria mea cu puii de rata, anul trecut

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!