Cand un bebelus incepe diversificarea, mai ales la primul bebelus, mama vrea sa cumpere tot ce este mai bun, mai natural, mai extraordinar pentru copilului ei. Putine suntem constiente ca multe dintre produsele de pe piata sunt pur marketing si desi sunt vandute ca biodegradabile si naturale, de fapt sunt toxice.
Am primit de Craciun un set cu farfurie si cana pentru Achim din bambus. Recunosc ca le vedeam peste tot, dar nu stiu de ce nu imi venea sa le cumpar pentru el. S-a jucat de cateva ori cu ele si cam atat. Desi farfuria avea ventuza pentru a sta lipita de masuta, singura data cand i-am dat lui Achim sa manance din ea, el a dezilipit-o foarte usor si si-a pus mancarea pe tava de la scaun si a papat de acolo. In rest, au stat in sertarul lui cu tot felul de farfurii, borcane si tacamuri pe masura lui.
Stiati ca?
Bambusul este o planta (nu un lemn) cu tulpini drepte, foarte rezistente, ce se foloseste in special in constructii?
In timp ce lemnul este un material ce poate fi taiat sau sculptat in diferite forme, bambusul poate fi modelat DOAR dupa ce a fost facut pudra (sau fibra) si apoi amestecat (comprimat) cu MELAMINA intr-un proces chimic. Melamina este cea care ajuta in modelarea lui in diferite forme: farfurii, cesti, tacamuri, etc.
Indiferent de brand, logo, culoare sau tara de fabricatie TOATE contin melamina.
Ce este melamina?
Este un adeziv din formaldehida si melamina, substante ce se afla pe lista celor interzise crescand riscul de cancer sau a problemelor cu rinichii.
Aceasta substanta se elibereaza in timp, atunci cand intra in contact cu mancarea sau bautura calda, specialistii spunand ca incepand cu a 7-a utilizare devenind toxica sau mai devreme daca este introdusa in masina de spalat vase sau la microunde.
Dar cine le cumpara sa le foloseasca doar de cateva ori? Cate mamici la spala in masina de vase (asa cum mi s-a spus si mie ca este ok)?
In Germania exista o intreaga campanie care atentioneaza consumatorii de cafea ce folosesc cestile din bambus, sa NU le mai foloseasca, acuzand producatorii de mesaje mincinoase atunci cand cand le promoveaza sub sigla de ‘biodegradabil’ sau ‘reciclabil’.
In Austria au fost interzise cu desavarsire aceste produse.
In Franta au fost introduse controale amanuntite cu privire la orice produs din bambus.
In Romania sunt comercializate, fiind la moda si ‘scoase im evidenta’ in media, fara ca cineva sa atraga atentia toxicitatii acestui material!
Acestea sunt puse pe piata si promovate ca eco-friendly, biodegradabile si din materiale naturale.
Pentru a putea fi distruse acestea trebuie arse, durand ani pentru a se dezintegra, nici urma de biodegradabil.
La nivel international inca nu exista o lege care sa interzica producerea lor, desi in tari ca Germania, Anglia, Franta exista recomandari pentru a fi evitate, mai ales in ceea ce privesc produsele pentru bebelusi si copii.
Voi ce vesela folositi la cei mici?
🙏O distribuire a acestui articol, va ajuta sa ajunga informatia la cat mai multi parinti.
Multa grija si iubire!
📌Revin cu un articol cu cele mai sigure materiale pentru vesela de folosit la cei mici