In functie de copilaria pe care am avut-o, cei mai multi dintre noi dorim sa facem altfel lucrurile cu proprii copii.
Ce este parenting-ul permisiv?
Parintii permisivi sunt cei care ofera foarte multa iubire dar putine spre deloc reguli. Acesti parinti se comporta mai degraba ca prieteni cu copilulul, avand asteptari scazute din partea acestuia, iar copilul nu ii percepe ca pe figuri parentale.
Parintii care au avut o copilarie plina de regului si restrictii, aleg de cele mai multe ori genul acesta de educatie. Cei mai multi dintre parintii permisivi sunt adulti care au o relatie dificila cu proprii parinti sau care nu au deloc o relatie cu acestia.
Care sunt problemele care apar la copii?
Copilul crescut cu foarte putine reguli si asteptari are de cele mai multe ori probleme in a-si gasi si a-si impune propriile limite.
De cele mai multe ori, copiii care cresc ‘liber’ sunt perceputi ca si copii rasfatati. Acestora nu li se spune ‘nu’ aproape niciodata si ei decid singuri ce vor si cand vor. Parintii nu ii ghideaza cu nimic. In astfel de situatii copiii au putine sanse de a dezvolta auto-disciplina.
Copiii vor ajunge la scoala sau la liceu unde nu vor fi capabili sa urmeze regulile societatii, devenind niste inadaptati.
Este bine sa fii prietenul copilului tau atat timp cat nu uiti sa ii fii in primul rand parinte!
Un copil care nu are un program de somn si de alimentatie corecta, va deveni in scurt timp un copil epuizat, cu un comportament capricios. Inevitabil acesti copii vor deveni niste persoane egoiste si rasfatate care ajunse la maturitate vor dezvolta comportamente auto-distructive.
Un copil caruia ii sunt satisfacute toate dorintele nu va invata ce este fericirea adevarata sau ca aceasta este o stare independenta de lucrurile financiare sau de dorintele implinite. Copilul va urmari de-a lungul vietii doar sa isi satisfaca o dorinta noua, urmarind acea fericire de moment si trecatoare, care pe termen lung nu il va implini cu nimic.
Pentru copii lumea exterioara este o lume mare plina de pericole. Acesta are nevoie sa se simta in siguranta si are nevoie sa stie ca cineva este la ‘conducere’. Intr-o astfel de relatie parinte-copil lipseste cu desavarsire conectarea si respectul, atat de importante pentru echilibrul copilului.
Pentru o dezvoltare emotionala sanatoasa copiii au nevoie de limite si reguli, au nevoie de parinti care sa ii ghideze de la varsta cat mai mica, copilul ajungand sa se bazaze pe parinte ori de cate ori va simti nevoia.
Important este ca aceste reguli si limite sa fie stabilite cu empatie. Copiii evolueaza doar prin ajutor oferit cu blandete.
Care sunt tarile in care educatia permisiva este un stil de educatie?
In Suedia a crescut numarul sinuciderilor in randul adolescentilor de cand acest stil de educatie a inceput acum 20 de ani. Cercetatorii se intreaba daca acest stil de educatie a creat ‘monstrii’? Noua generatie de adulti sunt niste inadaptati ai societatii care nu gasesc un sens al vietii.
In Marea Britanie stilul de educatie ‘copilul este seful’ s-a dovedit un esec. Inca de acum 2 ani statul a inceput sa ia copii din familiile care nu ii cresc responsabil. (Nu ii duc la scoala, ii lasa sa faca ce vor, nu au limite).
Sapatamana viitoare va fi stilul parental pozitiv de educatie.
Multa grija si iubire!