Ce este parentingul pozitiv? 

octombrie 4, 2017

iconita

Ana Maria Ivan

img 8058

Ce este de fapt parentingul pozitiv? Depinde pe cine intrebati sau depinde ce fel de zi a avut cel intrebat!

Am un prieten care imi spunea de cate ori ma vedea ca ‘veselia s-a nascut o data cu mine’, asta pentru ca nu m-a vazut vreodata suparata serios pe ceva anume sau furioasa sau trista. Culmea m-a cunoscut in perioada in care divortam de primul sot, o perioada in care nu eram deloc bine emotional, dar cu toate astea zambeam mult.

Sunt genul de persoana care daca are in fata un pahar cu 2 picaturi de apa in el, nu ma voi plange ca este gol si iti voi povesti despre cele 2 picaturi care inca sunt in pahar. Vad doar binele in oameni, desi mi-am luat-o pe coaja de multe ori.

Pozitivismul care ma caracterizeaza mi se trage din copilarie. Desi parintii mei nu sunt cei mai optimisti oameni din lume, m-au invatat intotdeauna sa fiu fericita cu ce am si sa vad partea plina in orice situatie. Asa ca asta am facut toata viata. Nu m-am plans niciodata de ce mi-a lipsit, ci m-am bucurat de ce am avut.

De modul in care privim viata depinde modul in care o traim. Realitatea nu conteaza foarte mult. Am cunoscut oameni pozitionati bine financiar dar care mereu erau nemultumiti si niciodata nu aveau destul sau le lipseau mereu cate ceva: timp, iubire, prieteni.

Daca va concentrati mai bine pe lucrurile pe care le aveti, veti fi mult mai fericiti. Va invit sa faceti exercitiul de 100 de zile de recunostiinta al Cristinei Otel si sunt convinsa ca va va schimba viata. Eu ‘traiesc’ acest exercitiu de cand ma stiu si sunt cu adevarat un om fericit si recunoscator vietii pentru tot ce mi-a dat.

De ce va spun toate astea?

Pentru ca sunteti parinti si pentru ca veti influenta foarte mult viata copiilor vostri si atunci daca nu sunteti din nastere o fire pozitiva, va spun ca puteti deveni.


Ce este parentingul pozitiv?

Este un concept nou de educatie care pune copilul pe primul loc si il trateaza ca pe o personalitate unica, este un curent de parenting care se bazeaza pe convingerea ca intr-un mediu de incurajare si respect, copilul va actiona intr-un mod contructiv, responsabil social. In parentingul pozitiv copiii nu se pedepsesc si nu se recompenseaza pentru actiunile sale.

Care sunt avantajele unui parenting pozitiv?

1. Ii va construi o personalitate puternica. Un copil la care nu s-au folosit pedepsele si recompensele, va avea o perosnalitate puternica pentru ca parintiii i-au dat voie sa aiba o opinie proprie si sa gandeasca singur pentru el.

2. Ii va creste stima de sine. Genul asta de educatie va deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

3. Ii dezvolta responsabilitatea. Copiii sunt incurajati sa aiba (de mici) reposabilitati casnice in cadrul familiei. Pentru a stimula responsabilitatea copilului (discutati in familie impreuna cu copilul care sunt responsabilitatile fiecarui membru si alegeti fiecare in functie de dorinte si nevoi (dus gunoiul, tuns gazonul, plimbat catellul, hranit animalultele de casa, etc). Copiii la varsta de 2,3 ani sunt foarte fericiti sa ajute in gospodarie. Incurajati-i chiar daca la aceasta varsta este greu sa astepti sa le faca in ritmul lor, dar doar asa vor face si cand vor creste. Un copil care nu a facut nimic pana la 5,6 ani, cu greu mai reusesti sa il responsabilizezi.

4. Incredere crescuta.

Atasamentul emotional crescut este foarte impotant in relatia parinte copil, astfel ii va creste increderea in el, in viata si in oameni.

5. Va fi un om fericit.

Un om care intelege ca lucruri urate se pot intampla in viata dar invata sa se bucure de ce este cu adevarat important in viata de mic copil, este un om care va sti sa aprecieze lucrurile simple si sa ia viata asa cum vine.

In functie de copilaria avuta, acesti copii vor fi veseli si entuziasti! Nu le taiati aripile. Lasati-i sa zboare si fiti langa ei chiar de vor cadea. Invatati-i sa zboare din nou. Nu uitati ca in viata nu destinatatia este fericirea absoluta, ci drumul pana acolo.

Muta grija si iubire!

Referinte:

1. http://www.positive-parents.org/2011/06/positive-parenting-what-why-how_15.html?m=1

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: