Ce poți face să crești stima de sine a copilui tău

Aș spune că este simplu: să îl iubești.
Dar și iubirea este înțeleasă diferit de către fiecare dintre noi:
Unii își iubesc copiii doar în somn.
Alții doar când aduc FB de la școală.
Unii confundă iubirea cu libertatea fără limite oferită.
Alții cred că ținuți cât mai din scurt este dovada supremă.

👉Ce este stima de sine?

Este modul în care ne simțim în legătură cu noi înșine. Este opinia pe care o avem despre noi și dacă ne place sau ne aprobăm.

Stima de sine afectează modul în care ne vedem pe noi dar și modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru. Atunci când avem o stimă de sine sănătoasă, ne simțim bine în pielea noastră și avem încredere în abilitățile noastre. Suntem capabili să facem față provocărilor și eșecurilor vieții și să ne simțim în continuare ca fiind oameni demni.

Atunci când stima de sine este scăzută, ne putem considera inferiori celorlalți și simțim că nu suntem demni de dragoste sau de succes. Este posibil să ne retragem din viață și să ratăm experiențe importante. Îmbunătățirea stimei noastre de sine poate fi o sarcină dificilă, dar merită efortul.

P 20220514 152232 1 01

Cum creștem stima de sine a copiilor noștri?

În primul rând trebuie să o creștem pe a noastră.

Sigur că părinții noștri habar nu aveau despre aceste concepte, astfel că unii și-au schimbat-o singuri atunci când au conștientizat că este de lucru în acea zonă, alții au avut norocul de părinți care să îi crească intuitiv cu o stimă de sine ridicată.

Cei mai mulți însă, se concentrează atât de mult pe educația copilului, încât uită că primul care contează este modelul personal de la care copilul ia ce vede, nu ce i se spune.

Dacă părintele crește corect, după toate cărțile și specialiștii, stima de sine a copilului, dar nu o și trăiește, acesta va prelua mai puțin din ce i se spune și mai mult din ce vede.

Iată de ce sunt copii cu o stimă de sine ridicată, fără ca părinții lor să fi făcut ceva conștient în acest sens și copii cu o stimă de sine joasă deși părinții au făcut eforturi susținute în acea direcție.

P 20220515 194323 1 02

❤️Lucrează mai întâi cu tine și abia după cu copilul tău!

Stima de sine este în primul rând ceva ce simți, transmiți și abia după ce înveți pe cel de lângă tine, este modul în care te simți în legătură cu tine însuți.

Dacă dorești să îți îmbunătățești stima de sine, iată câteva lucruri pe care le poți face:

1. Acceptă complimentele.

Atunci când cineva îți face un compliment, nu-l ignora și nu încerca să-l minimalizezi. Spune-i doar „mulțumesc” și primește complimentul cu inima deschisă.

2. Acordă-ți credit.

Nu fii atât de aspru cu tine! Este important să faci un pas înapoi și să îți sărbătorești realizările, chiar dacă acestea par nesemnificative. Când îți atingi un obiectiv, ia un moment pentru a reflecta la ceea ce ai făcut. Permiteți să te simțiți mândru de realizările tale.

3. Fiți atenți la gândurile dumneavoastră. Vorbirea de sine negativă poate fi foarte dăunătoare pentru stima de sine. Ori de câte ori vă surprindeți cu gânduri negative despre dumneavoastră, opriți-vă și reformulați gândul într-o lumină pozitivă.

4. Înconjoară-te de persoane care te susțin.

Oamenii cu care te înconjori au un mare impact asupra vieții tale. Dacă te afli în mod constant în preajma unor persoane care te denigrează sau te fac să te simți prost în ceea ce te privește, acest lucru îți va afecta stima de sine. Pe de altă parte, dacă te înconjori de oameni care te fac să te simți bine în pielea ta, poți face minuni pentru stima ta de sine. Atunci când ești în preajma unor oameni care te apreciază și te susțin, te simți afirmat și te poate ajuta să îți sporești încrederea în tine. Faptul de a fi în preajma unor oameni pozitivi poate, de asemenea, să se răsfrângă asupra ta și să te ajute să vezi binele din tine.

P 20220507 115842 2 01

Ce greșeli scad stima de sine a copilului?

Niciun părinte nu este perfect și este firesc să faci greșeli din când în când. Cu toate acestea, există unele greșeli care pot avea un impact profund asupra stimei de sine a unui copil:

👉Critica: părinții care sunt în mod constant critici sau disprețuitori față de copiii lor îi pot determina, fără să vrea, să se îndoiască de propria valoare.

👉Comparațiile: părinții care își compară copiii în mod nefavorabil cu alții pot insufla un sentiment de nesiguranță și inadecvare.

👉Lipsa iubirii: părinții care le refuză dragostea și afecțiunea îi pot face pe copii să se simtă neiubiți și neimportanți.

👉Protejarea exagerată: părinții care își protejează copiii în exces îi fac pe aceștia să se simtă incapabili de a lua decizii pentru ei.

👉Inconsecvența regulilor: copiii au nevoie de limite și reguli pentru a menține un echilibru emoțional sănătos. Fără limite consistente, copiii pot deveni copleșiți și pot acționa în moduri distructive. Totuși, stabilirea prea multor reguli poate fi, de asemenea, dăunătoare. Dacă regulile se schimbă constant sau sunt aplicate în mod inconsecvent, copiii pot deveni confuzi și anxioși.

👉Indiferența sau pedeapsa: Indiferența îl poate face pe copil să se simtă neiubit și neimportant, în timp ce pedeapsa îl poate face pe copil să se simtă furios și plin de resentimente.

👉Intimidarea, șantajul, agresivitatea verbală sau chiar fizică: acestea provoacă durere fizică, dar și cicatrici emoționale profunde.

🌺Cum poți crește stima de sine a copilului tău?

Iubește-l necondiționat.
Oferă-i timp și atenție.
Fii prezent în viața sa.
Recunoaște-i meritele.
Oferă-i sprijin la nevoie.
Nu îl critica când greșește.
Fă-l să se simtă unic.
Scoate-i în evidență calitățile.
Nu îl compara niciodată cu nimeni, nici măcar cu tine.
Screenshot 20220519 201042740 1

Restul îl găsiți pe isor.ro

Despre stima de sine și cum aceasta este o provocare pentru părinți voi vorbi și în cadrul Conferinței NextGen unde am fost invitată ca speaker alături de oameni pe care îi admir, ca Mihaela Tatu, om de televiziune și specialist în comunicare; Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, dar și Robert Malone, instructor al metodei Shichida; Hedi Hoka, doctor în psihologie, psihoterapeut, autor best-seller și trainer mindfulness și Ebony Ellis, profesor ISOR.

🌷Conferința NextGen are loc pe 4 Iunie, la Hotel Ramada din Oradea la evenimentul cu tema ‘Cum să ai un copil încrezător în propriile forțe’.

Evenimentul este organizat de către International School of Oradea și toate detaliile despre cum vă puteți înscrie le puteți găsi AICI.

Tu cum crești stima de sine copilului tău?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!