Discutăm mereu despre ce merge prost în țara asta atunci când vine vorba de venirea unui copil pe lume: naștere în spitale proaste, medical dezinteresat, copiii nebăgati în seamă, lucruri scumpe și mămici cu puțin timp pentru ele.
Să știți totuși că momentan stăm bine la un capitol: 2 ani de stat acasă cu copilul! Chiar și un an este de lăudat. Măcar atât ne oferă statul: timp de calitate cu bebelusul nostru în cele mai importante momente ale lui.
Știați că sunt țări în care femeia este trimisă prea repede la muncă?
1. În Elveția mama are concediu doar 3 luni jumătate. Vă dați seama cât de mic este bebelusul și că acesta trebuie dus la cresa?
Indiferent cât de bune sunt condițiile, oamenii, avantajele, locul unui copil așa mic este la pieptul mamei.
2. În Italia concediul este de 5 luni împărțit în 2 luni înainte de naștere și 3 luni după.
Dacă nu ai o bunică prin preajmă, copilul tot la cresa ajunge.
3. În Franța concediul se împarte așa: 6-24 săptămâni înainte de data de naștere estimată a copilului și se continuă cu concediul postnatal de 10 -22 săptămâni după naștere.
4. Spania oferă cele mai puține resurse pentru familie din întreaga Uniune Europeană. Concediul se ia pentru 16 săptămâni de la data nașterii copilului.
5. În Anglia lucrurile sunt ceva mai așezate. Dreptul la concediu de maternitate ajunge și până la 52 de săptămâni. Gradinita nu este gratuita inainte de 3 ani. Înainte de această vârstă ai varianta de bonă, cresă sau chilminder (o bona are grijă de mai mulți copii în același timp). Multe mame preferă să nu mai muncească și să stea neplatite acasă cu copiii.
6. În Islanda sunt încurajați și tații să stea acasă: astfel că primul an de concediu se împarte în primele 5 luni copilul să stea mama și apoi alte 5 luni cu tatăl, iar ultimele 2 luni să și le împartă ei doi.
7. În Suedia mama poate sta acasă 6 luni și jumătate pe o sumă mai mare de bani sau 13 luni pe jumătate din suma respectivă.
8. Și în Danemarca concediul este împărțit între părinți: 18 săptămâni libere pentru mamă, apoi 2 săptămâni tati și restul de 32 de săptămâni în funcție de părinți, având un an întreg de concediu.
9. În Finlanda se promovează echilibrul între muncă și familie, concediul mamei este de 18 săptămâni dar se poate suplimenta cu încă alte 26 de săptămâni împărțite între cei 2 părinți. Avantajul este că au cea mai scurtă săptămâna de lucru.
10. În SUA lucrurile sunt diferite de la companie la companie. Majoritatea companiilor oferă între 12 săptămâni și 3 luni de concediu, Faceook oferă 17 săptămâni, Google 18 săptămâni, Guvernul federal SUA 12 săptămâni.
Hai că nu stăm așa rău, măcar la timpul petrecut acasă cu picii. Depinde doar de noi cum o facem.
Multa grija si iubire!