Cand aveam 8 ani am fost prima oara pe scaunul de la stomatolog. Tin minte si acum cum stateam in sala de asteptare si se auzea o freza care te facea sa vrei sa fugi. Nu mai vorbesc de mirosul intepator sau imaginile cu dinti de pe toti peretii.
Acum doua saptamani am facut programare la dr. Ana Conescu, medicul familiei noastre de aproape 3 ani, pentru vizita de control a celor 3 minunati.
Maria si Alexandru o stiau pe doamna doctor si cunosteau si cabinetul unde mai fusesera inainte de pandemie. Pentru Achim era prima vizita.
De cand a facut programarea i-am anuntat si pe copii de vizita pe care o vom face. Dovlecelul Achim nu a avut reactie, Alexandru era incantat, Maria tematoare.
Azi, tati a lucrat, asa ca, am fost singura cu toti 3.
Toti 3 ai mei sunt antisociali cand intra intr-un mediu nou si desi o vizitasera acum un an si jumatate pe doamna doctor, azi nu au vrut nici sa salute. Noroc ca doamna doctor se pricepe de minune la copii si in nici 10 minute erau prieteni buni.
Va sfatuiesc ca atunci cand alegeti un medic, indiferent de specialitate, care sa indrageasca copiii si sa le vorbeasca pe aceeasi limba.
Pentru a prinde curaj si a vedea ce se intampla, mai intai m-am asezat eu cu Achim in brate pe scaun, unde doamna doctor mi-a ‘rotunjit’ un colt de la un dinte care ma deranja. Maria nu a scapat monentul sa ne faca si poze.
Cand a venit randul Mariei, aceasta s-a asezat cu mult curaj pe scaun, povestindu-i doamnei doctor de cei doi dinti cazuti si crescuti la loc dar si de dintele de sus care sta sa cada. Cand doamna doctor a intrebat-o daca are nevoie de ajutor sa il desprinda, Maria i-a spus ca se descurca.
Cercetand fiecare dinte si masea in parte, Plusica noastra a descoprit si prima carie, micuta, ascunsa intre doua maselute de sus. Prima reactie a Mariei a fost sa spuna ‘nu vreau sa o reparam’. Dupa ce s-a linistit la mine in brate, doamna doctor i-a explicat cum furnica si-a facut casa in maseluta ei si ca trebuie sa ii inchida usa ca sa nu mai poata intra.
I-a prezentat Lingurita (adica chiureta) dar si pe Albinuta si Bondarel (frezele) care sunt ajutorul de baza in curatarea cariilor. Apoi s-a jucat cu furtunul de aspirare si a numit-o ‘asistent de dentist’, lucru de care Maria a fost foarte incantata.
Pentru ca Maria a spus ‘nu’ celor doua freze, dar si pentru ca acest tip de carie i-a permis, doamna doctor a curatat doar cu lingurita si a plombat, urmand sa revenim la un control unde sa ii curete si cu Albinuta. La final Maria a primit felicitari si o insigna cu numele ei, de care este foarte mandra. (Insignele cu nume și steluțe au fost pregatite si duse de mine acum cateva zile).
Ce mi-a placut este ca Maria nu a plecat infricosata sau speriata si abia asteapta sa revina.
Cred ca atunci cand vorbim de sanatatea celor mici, o putem face si in joaca si mai ales tinand cont si de starea lor emotionala.
Pregatirea celor mici din timp este esentiala. Puteti sa le cititi carti, sa va uitati la desene cu personaje ce merg la medic si sa le explicati pe intelesul lor ce se intampla.
Pe doamna doctor Ana Conescu o gasiti pe pagina Zambetul Familiei. Este un medic empatic, cu multa grija si atentie pentru pacient, cu povesti pentru cei mici si un glas cald. Este minunata indiferent ca aveti 2 ani sau 80 de ani.
Ati fost cu cei mici la medicul stomatolog? Cum a fost?
Multa grija si iubire!