Cum de Norvegia are 0 copii decedați în accidente auto (sau cum educația se face cu amenzi usturătoare).

Aveam 24 de ani când am mers prima oară la Lacul Sf. Ana și la Rezervația naturală Tinovul Mohoș. Am avut că ghid o doamnă tare faină care mi-a rămas în minte cu un lucru pe care confirmat și prin alte țări.

Ne povestea că vom vizita un teritoriu rar și unic și că nu avem voie să aruncăm nimic în el pentru a îl proteja.

Noi eram toți români în grup, am zâmbit și am întrebat-o în spirit de glumă dacă doar românii atentează la această zonă. Doamna ne-a spus pe un ton foarte serios că ‘nu’, însă că avusese de furcă cu ceva timp înainte cu un neamț, care în mijlocul rezervației și-a aprins o țigară și a aruncat scrumul peste tot iar la final a stins-o în iarba (care nu tebuia atinsă), iar când l-a întrebat de ce făcut asta pentru că în țara lor nu fac așa ceva, i-a răspuns că ‘respectă legea fiecărei țări’, adică dacă amenda e mică, se riscă să o încalce și că în România este permis ‘tot’.

🙄Același lucru mi l-a spus și șoferul de taxi acum 9 ani care m-a dus la hotel, când am vizitat prima oară Amsterdamul și a oprit brusc la galben, ‘pentru că nu riscă să ia amendă la cât costă’.

🙄Același lucru l-am primit și în Anglia ca răspuns când mi s-a spus că nu am voie să mă ating de vreo creangă din copaci, amenda fiind foarte mare!.

👉Același lucru ne-a spus Frank Lilleheil, reprezentantul HBS Besafe Norvegia ieri în cadrul conferinței Siguranță Auto Copii, care a povestit cum de în țara lor copiii NU mor în accident auto:

☘️Cu AMENZI, dar genul de care nu vrei să iei vreodată, cum ar fi: în funcție de regula de circulație încălcată, se oprește din salariu o cotă parte mai multe luni!!plus permisul luat. În cazul unor încălcări grave, ți se ia permisul și trebuie să refaci școală de șoferi!

☘️Nici un părinte nu își permite să meargă cu copiii fără scaun, căci plătește de câteva ori valoarea scaunului în amenzi.

P 20220625 115042 1 01

☘️Numărul de cai putere de la o mașină, crește odată cu anii de experiență de șofer, fără incidente! Cum ar veni, nu poți face 18 ani și să primești o mașină cu peste 80, 90 de cai putere!! ‘Iti omori copilul’, a spus Frank.

☘️Cu controale dese, extrem de stricte peste tot!

Tot de la el am confirmarea faptului că mașinile SUV sunt considerate a fi cele mai sigure în orice fel de impact. Asta am aflat și eu la 21 de ani când am avut un accident extrem de grav, care s-ar fi lăsat cu urmări urâte dacă nu eram într-un SUV care s-a făcut eventai (asta ne-a explicat poliția la momentul accidentului, nu eram șofer pe atunci).

🌿Oricât am spune că țările cizivilate sunt educate de bani și amenzi! Și în România am rezolva mult mai ușor dacă oamenii nu ar mai spune că este scump un scaun auto, având în vedere că găsești scoică auto testata în teste de impact și la 600 de Ron dar și scaune testate la 900 de Ron. Amenda este de 580 Ron, la jumătate dacă este plătită în 24 de ore.

Dar așa-i că mai mulți oameni s-ar gândi la scaun dacă amenda ar depăși valoarea unui scaun auto testat? Sau chiar ar fi dublă?

👉’E mai scumpă o înmormântare’, mi-a zis cineva, dar cică nu dă bine să o spunem. Nu dă, dar nimeni nu i-a în calcul că pe șoselele de la noi din țară, mor anual peste aproape 200 de copii? Doar anul acesta avem aproape 100 de copii care și-au pierdut viața!

P 20220719 200307 01

Cu Alice Dona Mitu

Ieri am aflat stupefiată, de la Alice Mitu, co-fondatoarea Siguranță Auto Copii (povestind și domnul Claudia Costea, Inspector la brigada rutieră, fiind în aceași misiune cu Alice) și care aflându-se în trafic alături de Brigada  Rutieră la unul dintre verificările părinților din trafic dacă își transportă copiii corect, că o mamă a declarat sus și tare că își asumă viața (sau moartea) acestora.

☘️Ba chiar având de ales între a primi amendă și a testa simulatorul de impact, unde putea simți singură ce se întâmplă dacă ții copilul în brațe la un accident cu 13 km/h, aceasta a preferat amenda.

Stupefiant este de cum își ținea copiii! Ea fiind șofer, soțul în portbagaj deschis spătarul de la scaunele din spate, lângă tată fiind un cadou extrem de scump și voluminos, iar cei doi copii de 2 și 3 ani, puși unul lângă altul în fața dreapta, fără scaun sau măcar centură (centura măcar dând impresia că îi pasă, că oricum altceva nu făcea la vârsta aceasta!).

P 20220720 094737 1 01

Azi, cu copiii în mașină

DACĂ am fi avut amenzi pe bune, NIMENI nu ar fi îndrăznit să își țină copiii așa sau să aleagă amenda. Dar…. În România mor copii pe capete, din cauza alegerilor părinților.

P 20220719 172421 1 01

Graficul prezentat ieri

Tot ieri am aflat de la doamna Theodora Călinescu care a venit special de la Bruxelles și care reprezenta Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (singura organizație din Românie care face parte din această prestigioasă organizație fiind Fundația Siguranță Auto Copii) că jumătate din copiii care își pierd viața în accidente auto sunt ocupanți din vehicul, 30% pietoni și 13% bicicliști (datele fiind din 2014-2016, numărul lor crescând).

🙏🙏🙏Putem scădea aceste cifre ÎMPREUNĂ!

P 20220719 195320 01 1

Așa a apărut Pip descoperă orașul, Reguli de circulație rutieră pentru preșcolari

👉Pentru copiii mei și împreună cu ei am scris ‘Pip descoperă orașul’ Reguli de circulație rutieră pentru preșcolari, prima carte din România pe acest subiect.

Este nevoie că educația rutieră să înceapă de la vârsta preșcolară, așa cum spunea și Col.(r) Costin Tătuc, specialist în siguranța rutieră (și cel care mi-a dat aprobarea pentru regulile scrise în carte).

O carte din care copiii învață care sunt locurile special amenajate unde pot alerga în voie, ce sunt pietonii, cum se circulă corect în mijloacele de transport în comun dar …și că zebra nu e doar un animal la Zoo.

IMG 20220720 WA0044 1 01

Azi Pip a apărut la știrile Aleph news

În carte veți găsi 5 jocuri (și un chestionar la final) de jucat împreună cu copiii despre regulile de circulație realizate de către psihologul Roxana Șotreanu dar și un cod QR care vă va duce către videourile realizate de către Fundația Siguranță Auto Copii în parteneriat cu Poliția Rutieră despre siguranța micului pasager.

Cartea o puteți comanda de AICI sau pentru părinții care nu știu cum să își țină copiii în scaun există Povestea ‘Bebe nu stă în scaun’, singura poveste care îi ajuta pe părinții aflați în dificultate.

Cum credeți că se educă cel mai bine un adult pentru a respecta legea?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: