Atenție! Am spus să vorbească, nu mai repede, ci să vorbească dar tot în ritmul lui. 😬😉🙂
Maria a vorbit la 2 ani și 9 luni și Achim a început exact la aceeași vârstă ca și ea. Doar Alexandru a început la un an și 10 luni, odată cu începerea grădiniței.
Văzând ce mare este diferența de vorbire între cei doi mari, am ales ca Achim să înceapă grădinița la fel ca Alexandru pentru a îl ajută să vorbească (crezând că de asta a vorbit Alexandru mai devreme decât Maria, care a început grădinița după 3 ani).
Trebuie să nu uitați că fiecare copil este unic și că fiecare învață în propriul ritm.
Nu vă uitați la frați sau copiii vecinilor și cât de repede au vorbit, ci mai degrabă faceți ce ține de voi să îl ajutați.
🧐Cum îi puteți ajuta pe cei mici?
📚Citiți zilnic cu copiii
Dacă până la vârsta de 2 ani copiii sunt mai atenți ziua la povești, după vârsta de 2 ani eu le-am introdus ca parte de rutină seara la somn.
Copiii care sunt obișnuiți să li se citească povești zilnic, vor face ‘obsesii’ pentru câte o poveste perioade lungi de timp.
Lui Achim îi citim deja de 3 luni și jumătate aceeași carte la cererea lui, ‘Aston și cadourile’.
Dacă în primele două săptămâni doar asculta, ei bine cu timpul a început să ceară să îi spunem diferite lucruri din desenele de pe carte și să repete cuvintele scurte, iar de două săptămâni îi turuieeee gurița cu foarte multe cuvinte noi, pe care până acum doar le-a auzit.
Yep, îmi vine să țopăi de fericire.
🤫Folosiți limbajul semnelor și repetați cuvintele folosite des
Copiii ‘vorbesc’ cu noi chiar dacă încă nu scot decât sunete. Așa ar trebui să o facem și noi cu ei, repetând cuvinte simple în timp ce le folosim, dezvoltând acțiunile.
‘Lapte, casă, masă, scaun, apa, papa etc’
‘Catelul mare și blănos’
🤗Povestește ce faci cu ei în timp ce o faci
Încă de când sunt bebeluși, îi ajută și în timp învața acțiunile pe care le realizezi cu ei.
Le schimbi scutecul? Povestește-i cum îi dai jos pantalonii, cum îl cureți, cum îi pui unul nou. Și repetă, făcând diverse lucruri.
😬Cântați cântecele împreună
Copiii învață ușor repetând și îi ajută să imite sunetele din cântece și ușor să poată spune cuvintele din ele. Plus că se vor distra fantastic.
✋Fără ecrane înainte de 2 ani
🤔Când să îți faci griji?
E normal să înceapă oricând să vorbească până în vârsta de 3 ani. Dar, copilul îți dă semne dacă este vorba de vreo afecțiune serioasă.
Chiar dacă nu spune cuvinte, un copil trebuie să comunice prin limbajul nonverbal ce dorește de la părinții săi, să fie atent, să răspundă atunci când este chemat, să dea ce i se cere.
Dacă nu realizează nimic din cele de mai sus, atunci musai la o vizită la specialist.
Când au vorbit picii voștri?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...