Cum le vorbim copiilor despre moarte?

septembrie 28, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220927 201155 01

 

‘Ce e moartea, mama? Ce se întâmplă după ce murim? Ce se întâmplă cu corpul nostru? E înfricoșător?’

Sunt doar câteva dintre întrebările pe care mi le-au pus de multe ori copiii mei, dar pe care și mamele mi le-au trimis pentru copiii lor.

Cred că ar trebui să începem despre cum le vorbim adulților pe acest subiect pe care cei mai mulți dintre noi îl evităm ca pe un mare Bau bau.

Dar moartea face parte din viață și odată ce acceptăm acest lucru și ne pregătim pentru când va fi, nimeni nu își știe ultimul ceas, atunci cu siguranță vom ști cum să o explicăm mai ușor și copiilor noștri.

P 20220927 201155 01

Maria mea rugându-se seara

🙏 NU așteptați un eveniment tragic pentru a vorbi cu copilul vostru despre acest subiect!

Despre moarte puteți vorbi oricând așa cum vorbiți despre viață.

Prima oară când Maria m-a întrebat ce este moartea avea 4 ani și ne uitam la un desen animat. Sigur mai auzise și înainte acest cuvânt dar nu rezonase cât să mă întrebe de el. Începeți să vorbiți cu copiii voștri în diferite contexte, în funcție de situație, starea emoțională a copilului, dar și curiozitatea lui.

‘O altă viață. Un nou început’, i-am răspuns atunci și șirul de întrebări a continuat.

I-am explicat că după moarte, corpul nostru rămâne pe pământ dar că pentru a trăi fiecare dintre noi are un suflet, care este o energie, ce pleacă în cer la Cel care ne-a creat, adică la Dumnezeu.

(Nu toți avem aceleași credințe sau aceeași religie, astfel că puteți adapta la valorile familiei voastre).

Moartea este ceva ce se întâmplă tuturor, mai devreme sau mai târziu. Este o parte naturală a vieții și este important ca cei mici să învețe despre ea de la o vârstă fragedă. Există mai multe modalități de a le prezenta copiilor conceptul de moarte, în funcție de vârsta și nivelul de înțelegere al acestora.

Pentru copiii foarte mici, simpla explicație că moartea este momentul în care o persoană încetează să mai trăiască poate fi suficientă.

Puteți da exemple despre lucrurile care se termină: plantele se ofilesc, despre frunzele cad toamna pentru a veni iarna.

Celor mai mari le puteți da explicații mai detaliate, cum ar fi discutarea a ceea ce se întâmplă cu corpul după moarte.

Acum Maria (7 ani și 9 luni) și Alexandru (6 ani) știu despre ce este o înmormântare, despre ce este un sicriu, despre cum cel decedat este îngropat.

‘Si cum se fac înmormântarile?’, a fost cea mai mare curiozitate a lor.

Le-am povestit despre tradițiile noastre religioase dar și că fiecare își poate alege cum își dorește să fie sărbătorit la trecerea spre cealaltă viață. Și da, am folosit cuvântul sărbătorit pentru că eu chiar cred că așa ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi.

‘Si cum ai vrea să fie la tine?’, mereu Alexandru vine cu cele mai simpatice întrebări.

Le-am spus că mi-ar plăcea să nu poarte nimeni negru, ci să fie toți în alb, să nu aducă flori ci baloane cărora să le dea drumul spre cer atunci când sunt îngropată (pentru ca sufletul meu să se înalțe odată cu ele, pentru că se spune că sufletul stă 3 zile lângă corp până să plece), că nu vreau să plângă nimeni ci să povestească fiecare despre cum am fost ca om, să mănânce pizza și să bea prosecco (adică ce îmi place mie mai mult).

După o așa povestire, copiii mei s-au amuzat teribil și nimic din ce părea înfricoșător nu au mai simțit că este.

‘Ne va fi dor de tine când vei muri, mama’, mi-a spus Maria când a realizat că nu voi mai fi langa ea.

‘Intotdeauna este trist pentru cei care rămân și nu pentru cei care pleacă. Dar știind că este bine cel care pleacă, cumva ne simțim mai bine și noi. Dorul este normal și firesc când iubești pe cineva. Dorul este un sentiment atât de frumos. Și când ne este dor putem privi cerul sau veni la mormântul celui care nu mai este și sta ‘de vorbă’ cu el acolo. Acest lucru ne alină sufletul’, le-am spus amândurora.

Este foarte important să vorbiți despre cum se simt oamenii atunci când moare cineva drag. Copiii ar trebui să fie reasigurați că este normal să se simtă triști, speriați sau furioși după un deces și că există multe persoane care îi pot ajuta să treacă peste durerea lor.

Moartea este o parte naturală a vieții și este esențial ca cei mici să învețe despre ea pentru a înțelege și a face față pierderii.

‘Nu vreau să îmi sperii copiii’, mi-a spus o prietenă când am vorbit despre acest subiect cu ea.

Tocmai de aceea contează cum o facem, de la ce vârstă și cum le prezentam lucrurile.

Specialiștii recomandă să nu ne ferim de acest subiect (ca și multe altele) ci că trebuie să ne cunoaștem copilul foarte bine și să ne mulăm pe nevoile lui.

Nu există rețetă general valabilă, ceea ce îi transmiteți este important să fie în concordanță cu valorile și principiile voastre de familie.

Ați vorbit cu copiii până acum despre acest subiect?Care au fost reacțiile lor?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: