Cum poți proteja flora intestinală când iei antibitotic?

noiembrie 21, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

P 20211118 142702 01
Am luat antibiotic de foarte puține ori în această viață, de două ori în copilărie, în sarcina cu Maria (fiind suspectă de o infecție) și după cele 3 nașteri (am născut prin cezariană).
Episodul din liceu este singurul care m-a făcut să fug de antibiotice. Prin clasa a zecea am făcut o otită urâtă și medicul mi-a recomandat tratament cu antibiotic. Mama mi-a recomandat ‘iaurt’ pentru a avea grijă să nu apară efecte secundare din cauza tratementului cu antibiotic. Doar că, din a doua zi de tratament am avut gura plină de afte. A fost singura dată când le-am avut și îmi aduc aminte și acum cele 5 zile în care am mâncat cu paiul.
Maria a luat antibiotic de două ori până acum, la fel ca și Achim.
Alexandru a fost cel care ‘l-a testat cel mai mult’, doi ani la rând făcând 3 otite pe an (în februarie 2020 având ultimul episod). Acum o lună și jumătate Alexandru a căzut de pe bicicletă, fix pe laba piciorului, unde s-a zgâriat destul de tare. Fiind într-o zonă în care purta ciorapi și crezând că este o rană superficială, deși am spălat-o foarte bine de câteva ori pe zi, a mers la grădiniță. După două zile însă Alexandru a început să șchiopăteze, acuzând dureri. Am mers la medic și acesta ne-a confirmat că este un început de infecție așa că ne-a recomandat  o cremă locală dar și un antibiotic oral, minim 5 zile.
🧐Știați că și antibiotiele pot avea efecte secundare?
Unele mai ușoare, altele mai grave, în funcție de inunitatea fiecărui individ, iar acestea pot fi: diaree, vomă, greață sau tulburări intestinale.
🧐De ce apar aceste efecte?
Pentru că deși rolul antibioticelor este de a distruge microorganismele care provoacă boli, acesta nu alege ce bacterii omoară și în proces sunt distruse și bacteriile bune.
Cel mai des efect advers întâlnit la copii este diareea.
Deși antibioticele sunt de mai multe feluri (unele cu spectru mai larg), afectarea florei intestinale nu ține de tipul de antibiotic ci de organismul fiecăruia.
Sunt numeroase studii care arată că flora intestinală poate fi afectată serios, mai ales dacă iei antibiotice des (mai mult de o dată pe an).
Pentru a avea un organism sănătos avem nevoie de un stomac și o floră intestinală sănătoasă.
Odată cu problemele Mariei de stomac (având o boală autoimună inflamatorie de stomac) am aflat că aici trăiesc peste 100 de miliarde de tipuri de bacterii și că este supranumit al doilea creier din organism. Datorită bacteriilor bune, organismul nostru funcționează corect: având o digestie bună, imunitate crescută, o stare de bine (unele studii arată chiar că anumite depresii vin dintr-un dezechilibru al florei intestinale).
🤓Cum putem proteja flora intestinală atunci când luăm antibiotice?
Bunicii noștri foloseau (și încă se folosesc) administrarea concomitentă de iaurturi, chefiruri și/sau murături atunci când luau tratament cu antibiotic.
Sau varianta cea mai simplă, pe care am ales-o la Alexandru și cu cele mai bune rezultate sunt probioticele.

🤓Știați că?

Probioticele reduc episoadele de diaree cu mai mult de 50%. (Studiul îl găsiți aici!)

✋Nu toate probioticele sunt la fel!

În primul rând există 3 tipuri de probitice: pulberi, capsule sau lichide.
Și eu și copiii preferăm varianta de pulbere pusă în apă.
Atunci când alegi probioticul o faci în funcție de problemă, pentru a avea cele mai bune rezultate!
Pentru a vă proteja corect flora intestinală atunci când luați antibiotic luați un probiotic creat special!
Omnibiotic 10 a fost conceput pentru tulburările de tranzit asociate tratementului cu antibiotice, conținând tulpini bacteriene special selectate care vor ajunge în intestin, se vor multiplica acolo și vor evacua microorganismele patogene.
Omnibiotic 10 conține un amestec din 10 tulpini de bacterii lactice: Lactoacillus acidophilus W55, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus paracasei W72, Lactobacillus rhamnosus W71, Enterococcus faecium W54, Lactobacillus salivarius W24, Lactobacillus pantarum W62, Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W18, Bifidobacterium longum W51, adică 5 miliarde de bacterii din cele 10 tipuri de tulpini special selecționate (per plic!).

📍Un pliculeț de Omnibiotic 10 conține: agent de încărcare- amidon din porumb; agent antiaglomerant- maltodextrină; fructo-oligozaharide/ FOS bogate în inulină; clorură de potasiu; proteine de orez; sulfat de magneziu; amilază; potențiator de aromă- vanilie, sulfat de mangan.

(Informații detaliate legate de produs găsiti și AICI)

🧐Este afectat acidul gastric din stomac de probiotice?

Nu, prin activitatea înaltă a tulpinilor bacteriene selectate, se obțin niveluri optime ale ph-ului.
📍Cum se administrează?
Se amestecă un pliculeț de Omnibiotic 10 în 125 ml de apă, se așteaptă un minut să se activeze și se bea, de două ori pe zi. Pentru restabilirea florei intestinale este esențial să continuați să beți un pliculeț pe zi, minim 7-14 zile după ce ați terminat tratamentul cu antibiotic.
Flora intestinală sănătoasă se recuperează semnificativ mai repede post administrare de antibiotice (în 2 săptămâni comparativ cu 2-6 luni fără suport bacterian).
Se administrează la distanță de 3 ore de antibiotic, înainte de masă.

🧐Anulează efectul antibioticelor, probioticele?

Nu! Dar, este foarte important să NU le administrați împreună, ci cu pauză de minim 2 ore între ele. De fapt, efectul probiticelor este anulat dacă este luat cu antibiotic.
🤗🤓🤗Am povestit mai multe despre antibiotice și probitice cu domnul doctor Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, în live-ul de acum două săptămâni. Puteți vedea toată discuția AICI.
🌺🦋☀️🎉🎉🎉Nu ați uitat de concurs, nu?

🧐Am al doilea indiciu este: ÎNSEAMNĂ

Vă reamintesc că în Decembrie am 3 kituri de oferit pentru 3 copii super norocoși, ce conțin: Kit de imunitate format din Regulat Prokids Regulatius, Omnibiotic 6 și o lampă în formă de urs Panda.
Odată ce veți afla ultimul indiciu, veți forma cu el o proprozitie, pe care mi-o veți scrie la postarea din luna Decembrie.(Oare care o fi al treilea cuvânt 🧐🧐🧐)
Ați luat antibiotic? Cum v-ați protejat flora intestinală?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: