Vi s-a întâmplat des să vi se pară că al vostru copil nu vă ‘asculta’, acea ascultare însemnând că nu vă aude, că una spuneți voi și alta face el? Când copilul are o anumită preferință pentru celălalt părinte sau pentru un bunic, înseamnă că și-a pierdut conexiunea cu voi.
Am auzit atât de des de conctarea cu copilul, dar până să o trăiesc, era doar la nivel de poveste.
Am ales ca cel mai bine este să vă povestesc despre reconectarea soțului meu cu copiii.
De 3 săptămâni chiar și când tati era acasă, puii mei mă cereau în toate cele: băiță, somn, joacă. Nu i-am refuzat niciodată, deși după o zi întreagă în care doar asta am făcut, așa aș fi avut nevoie de ajutorul lui Alex. Alex voia și încerca, ei refuzau.
Alex s-a frustrat că picii nu îl mai doreau iar eu am obosit peste măsură, până când….
Am analizat într-o seară cum decurgea ziua cu tati și ce făcea diferit. A venit căldura. Ei da și tati în luna aprilie pregătește curtea pentru noi. Avea pregătită o listă întreagă: de curățat pomii, tuns și scarificat iarba, vopsit o bancă veche, reparat căsuța copiilor și pregătit pământul pentru viitoarele răsaduri de roșii (e al treilea an). Zis și făcut dar când să se apuce? Seara după serviciu și în weekend. Fiind așa multe eu mă jucam cu copiii și el lucra. Ei bine timpul lui cu copiii erau pupicii de bună dimineața și pupicii de seară și prea puțină interacțiune cu ei.
Stând de vorbă săptămâna trecută cu Alex și realizând amândoi că asta ar putea fi cauza, ne-am decis să facem mai puține lucruri în mai mult timp dar în care Alex să fie mult mai implicat în viața copiilor.
Ce a însemnat asta?
1. În weekend am plecat în fiecare zi într-un parc nou și am stat pe rând cu câte un copil, pentru a petrece timp de calitate cu fiecare, iar la un interval de timp am făcut schimb de copii.
2. În fiecare dimineață de weekend tati s-a trezit la 8 cu copiii, le-a pus masa, i-a schimbat și s-au jucat până la 9 când mami s-a trezit (ce greu mi-a fost). Conectarea cea mai bună între un părinte și copilul său se întâmplă când celălalt părinte nu este prezent, astfel copilul acordandu-i atenție doar lui.
3. Când Maria sau Alexandru au refuzat să facă o anumită acțiune cu tati și au vrut doar cu mami, tati NU a insistat și a respectat decizia copilului. Deși foarte frustrant pentru un părinte să audă că al lui copil nu îl vrea, este foarte important cum reacționează părintele la decizia copilului. Declarații de genul ‘M-am supărat pe tine’ sau ‘Nici eu nu mai vreau la tine’ îl fac pe copil să se simtă vinovat și nedorit. Mai ales când copilul ne refuză trebuie să îi acordăm înțelegere și iubire și să îi spunem că atunci când el va dori noi îl vom primi cu brațele deschise.
4. I-a implicat activ pe copii în treburile din grădina în fiecare seară după muncă (chiar dacă asta a însemnat că am vospit o bancă în 2 seri – 4 ore). Ei s-au simțit super utili și fericiți că fac cu tati.
Ce rezultate am avut?
După 2 zile picii se certau care să doarmă cu tati seara. Să vă mai spun ce fericire pe mine că iar am și eu câteva ore seara pentru mine?
Conectarea și reconectarea cu copilul înseamnă să aveți interacțiune cu el, să îl ascultați activ, să fiți prezenți în ceea ce face, să îl aduceți și să îl implicați pe copil în lucrurile pe care le aveți de făcut în casă oriunde, în bucătărie, în curte sau în parc.
Când copilul se simte parte activă din viața voastră atunci își dorește să facă și lucrurile de bază cu voi: mâncat, spălat, dormit. Înseamnă că are încredere să faceți orice împreună.
Multă grijă și iubire!