Cum să NU te cerți cu soțul

ianuarie 14, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

Imaginați-vă scena:

Soțul vine acasă de la servici și vă spune că ia pauză 10 minute că este obosit.

Voi vedeți negru în fața ochilor și vă gândiți la câte jocuri ați inventat pentru copii azi, câte mașini ați băgat la spălat, câte feluri de mâncare ați gătit și cum nu ați făcut pipi de la prânz. Dar…nu spuneți nimic.

Spălați copiii și îi băgați la somn.
Încet pe canapea începeți să plângeti. Soțul vă întreabă de ce o faceți și voi începeți să vă spuneți oful pe un ton ridicat.

El începe să țipe și voi să vă apărați.
Vă culcați supărați și amândoi vă simțiți neînțelesi și singuri.

Acum, că este ăsta scenariul sau altul, că vă certați des sau rar contează mai puțin. Ce contează este că atunci când sunteți supărați și vă simțiți nedreptățiți de obicei se ajunge la țipete.

Cum puteți evita asta?

1. Priviți-vă!

Atunci când oamenii se ceartă nu se mai privesc.
Dacă sunteți în mașină privirile voastre vor fi în fața, deci paralele și nu se vor intersecta.
Când sunteți acasă și vă certați priviți de jur împrejur și căutați să vă întoarceți cu spatele.

Ce-ar fi ca atunci când vă vine să vă certați să vă puneți față în față la o distanță mai mică de un metru și să vă priviți în ochi? Mai puteți țipa?

2. Atingeti-vă

Indiferent că este cu vârful degetelor, ținut de mână sau îmbrățișat, vă va ajuta să vă calmați împreună până când momentul de furie va dispărea și veți putea discuta calm.

3. Stabiliți reguli

Chiar și certurile ar trebui să aibă reguli. E ca în război: stabiliți de la început (cât mai devreme în relație, dar nu este târziu nicicând să faceți asta) ‘cum să vă certați’.

Câteva exemple de reguli:
A. Fără jigniri
B. Fără țipete
C. Fără mame în propoziții
Etc….și vă adăugați propriile cerințe.

4. Respirați adânc

De fiecare dată când vă vine să tipati respirați adânc, uitați-vă în ochii lui și amintiț-vă cât și de ce îl iubiți. Explicați-i calm cum vă face să vă simțiți anumite comportamente ale lui dar și ce aveți nevoie de la el.

5. Ascultați-vă

Într-o ceartă ambii parteneri vorbesc unul peste altul și se învinovățesc. Vorbiți dar pe rând. Aveți 2 urechi și o gură: ascultați bine ce vă spune cel de lângă voi.

6. Concluzie în loc de încheiere

Faceți cu rândul. Amândoi sunteți obosiți și tracasați , doar că diferit. Stabiliți să luați pauză pe rând, să vă dați voie să fiți nervoși și să vă dați voie să refulați dar pe rând. Atunci când o faceți amândoi o dată ies scântei.

Doar împreună și doar comunicând des și deschis puteți găsi calea ‘spre cea mai bună ceartă’!

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!