La ce vârstă lăsăm fetele să se machieze/vopsească/pus unghii false?

aprilie 8, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220329 151341 1 01
Am trecut acum o săptămână pe lângă o școală generală. În curtea scolii, la clasa a opta (sper că nu erau mai mici) fetele erau machiate de parcă mergeau la nuntă, vopsite cu toate culorile și unghii cu gel de vrăjitoare. Foarte puține adecvate vârstei lor am zărit. Sigur erau puse la punct de ‘gașca veselă’.
Dimineață am deschis facebookul să ajung să citesc postarea unei mămici despre cum regulamentul interior al școlii pedepsește grav fetele care se vopsesc.
Din comentarii aflai că la liceul Tonita ‘nu îngrădesc libertatea copiilor’ să se exprime și citeam despre cum erau mămici oripilate de acest regulament făcut sigur de vreo tanti de acum 30 de ani și că trebuie schimbat.
Maria mea merge la o școală privată, unde sunt copii de toate vârstele. Nu am văzut nici o fetiță cu unghii false, machiată sau vopsită. Ba nu au voie în clasa cu telefoane și l toți le țin în ghiozdane iar cei care le au, au peste 10-12 ani. Toți se joacă frumos, fix ca în copilăria mea, jocuri specifice vârstei.
Aici nu vorbesc în pauze despre mărci de haine, ultimul trend pe tiktok sau ce culoare să își facă la unghii.
În școlile de stat rata de agresiune dintre elevi (bullying) este la cote maxime. Dăm vina pe lipsa de profesori sau reguli aplicate. Dar nu ne întrebăm de ce se naște acest bullying, de ce această separare a celor care nu sunt ca noi, de ce gașca de copii populari versus gașca de copii tocilari?!
În școala Mariei există câteva reguli de care toată lumea trebuie să se țină: ne respectăm unii pe alții, nu loviri/jigniri, suntem o echipă și ne ajutăm. Profesorii lucrează alături de copii pentru a îi face pe toți să se simtă speciali prin talentele lor, nu prin ceea ce poartă.
Iar dacă regulile sunt încălcate, primești avertisment și excluderea din școală dacă repeți.
Nu sunt toate școlile private la fel. Și am căutat mult una care să prețuiască copiii pentru ceea ce sunt și să le păstreze integritatea și copilăria.
🙄🙄🙄Cine e de vină?
Primii responsabili sunt părinții! Părinții care nu înțeleg că există o vârstă pentru toate. Că trebuie păstrată inocența copiilor cât mai mult timp. Că educația (sexuală, morală) se face acasă, de către părinți, în funcție de vârsta copiilor și abia după la școală. Dacă nu are baza celor 7 ani de acasă, ce miracole crezi că face școală?
Că deși trăim într-o era tehnologizată, nu e nevoie să îi tehnologizam și pe ei de la vârste fragede.
Că rețelele sociale sunt un pericol pentru copii la vârste mici și că NU au ce căuta să aibă cont de Facebook/Instagram/tiktok până mai târziu.
👉Nu, nu cred în interzicerea lucrurilor, am fost un copil căruia dacă îi interziceai ceva, aia făcea, deci știu foarte bine că NU așa se procedează.
Dar, Mariei mele îi explic că există o vârstă pentru toate, îi explic cum ii afectează părul vopseaua pusă prea devreme, tenul pentru machiaj. Toate sunt o explicație alegerilor și consecințele acestora.
Sigur, multe îmi veți spune ‘lasa că vezi tu mai târziu’. Eu le-aș spune că am primit așa sfaturi și când Mariei nu îi dădeam ciocolată și a gustat-o prima oară la aproape 5 ani!! Și nu, nu ar mânca nonstop iar torturile le cere cu fructe. Pentru că NU i-am interzis ci am explicat consecințele și nici nu am mințit-o să îi spun că nu e bun.
✋DAR când copilul vrea pentru că vor ceilalți, îi epxlici că el trebuie să decidă pentru el, dacă este ceea ce își dorește, nu să facă alegeri pentru că fac ceilalți sau să facă parte din gașca popularilor. Motivele sunt greșite și va aplica acest lucru și când colegii vor bea alcool sau când încearca un drog.
Nu copiii trebuie schimbați, ci părinții trebuie să devină părinți și să muncească la relația cu copiii lor.
🙋Ce spun diferite celebrități care își cresc copiii după școala veche:
Anatoly Bely, actor, tatăl a trei copii: Ekaterina – 20 de ani, Maxim – 11 ani, Victoria – 8 ani
„În creșterea copiilor, nu ar trebui să existe suprimarea personalității, suprimarea autoritară a dorințelor și a presiunii. Forma „nu pentru că am spus așa” este inacceptabilă pentru mine. Nu le spun copiilor mei asta, înțeleg că nu funcționează. Copiii blochează pur și simplu aceste informații, deci trebuie să purtați un dialog cu ei. Auzul și auzul sunt cel mai important lucru.
Încerc să-mi înțeleg copilul, chiar dacă acum are un fel de „lovitură” sau isteric. Acest comportament are un motiv. Înseamnă că copilului îi lipsește ceva. Pentru mine, educația este o mare muncă de zi cu zi. Când copiii mei se comportă cumva greșit, cred, căutând un motiv. Motivul nu este doar încăpățânare, nu este superficial, nu este în cuvinte. Ar putea fi lipsa mea de atenție sau altceva.”
Denzel Washington, actor faimos, tată de 4 copii, John, Katia și gemenii Malcom și Olivia: ‘I-am crescut spunându-le că: biserica, școala, modestia și voluntariatul sunt cele mai importante în viața noastră. Copiii mei au crescut fiind buni, nu perfecți, dar sunt modești și blânzi. Copiii se nasc buni, tot ce trebuie să facem este să îi păstrăm așa. Diferența între bine și rău o învață de la noi. Fiul meu îmi spunea că atunci când era mai mic credea că sunt strict, dar acum apreciază modul în care a fost crescut și că nu a fost lăsat să facă așa cum fac ceilalți’.
Yuri Borisov, actor, tatăl a doi copii: Martha – 4 ani, Akulina – 2 ani
„În opinia mea, copiii nu ar trebui crescuți conform unui sistem specific. Fiecare părinte are propria listă de interdicții și permisiuni. Totul este individual. De exemplu, eu și soția mea Anya protejăm copiii de un flux uriaș de informații. Copiii noștri nu se uită la televizor. Acest lucru este important pentru noi, deoarece desenele animate educă și influențează și psihicul unui copil. Nu le oferim deloc gadgeturi. Cred că părinții ar trebui să înlocuiască gadgeturile și să-și distreze copiii.”
Până la urmă fiecare părinte are parte de copii așa cum i-a crescut.
Cred cu tărie că, cu o bază solidă de-acasă, cu încrederea în părinți și cu stima de sine ridicată, aceștia NU vor avea nevoie să urmeze un trend, ci să îl creeze. Creșteți astfel de copii!
La ce vârstă credeți că e normal ca fetițele să se poată machia/vopsi/purta unghii false?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!