Școala NU este podium de modă, iar copiii nu sunt trimiși la defilat, ci la învățat!

septembrie 13, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220904 142953 01

Am trecut azi pe lângă o școală din nordul Bucureștiului. Aș fi putut ‘sta și lua notițe’ în materie de ce se va purta în toamna asta în tendințe de la copii de 8 – 10 ani!

Fetițe cu pantofi cu tocuri (de câțiva cm), fuste mult prea scurte pentru vârsta lor, sclipici, ruj pe alocuri, unghii de toate culorile.

Nu, nu zice nimeni să revenim la perioada comunistă și să ne prindem părul ca atunci sau să purtăm uniforme odioase și gri, dar e cale lungă de la atunci la ce găsim în ziua de azi în școli.

P 20220905 082931 1 01

Prima zi de școală

Primii vinovați sunt părinții, pentru că sunt într-o competiție continuă cu vecina, prietena, omul de pe Facebook pe care nu îl cunoaște și nevoia nebună de a epata. Iar școala este în aceeași măsură de vinovată pentru că acceptă să fie podium pentru defilările din pauze.

Și nu mă refer grupa de vârstă +12 ani, pentru că acolo e jale! Nu generalizez, dar avântul mamelelor de a își trimite la școală copila ‘sa fie cea mai cea’, crește cu niște așteptări irealiste, mai întâi pentru ele.

Fiecare fetiță vrea să se simtă frumoasă. Și nu este nimic greșit în asta. De fapt, este perfect natural. Din păcate, media promovează că fetele trebuie să se îmbrace într-un anumit fel pentru a fi considerate atractive. Susținute de părinți!

Acest lucru nu numai că nu este adevărat, dar poate fi și dăunător pentru stima de sine a fetelor tinere. Fetele nu au nevoie de haine sexy pentru a fi frumoase. Ele pot obține validarea faptului că sunt frumoase de la părinții lor la o vârstă fragedă. Iar această validare este mult mai importantă decât aprobarea străinilor.

🙏Le spuneți fetelor voastre că sunt frumoase și în pijamale? Și când plâng? Și când sunt supărate? Și când țipă? Și când au o zi proastă?

🙏Le spuneți că sunt minunate pentru ceea ce sunt și nu pentru ceea ce poartă pe ele?

🙏Cât din ce le transmiteți are legătură cu persoana lor și cât cu aspectul fizic?

Fetele tinere și chiar femeile din ziua de azi se confruntă cu o presiune imensă pentru a se conforma standardelor de frumusețe ale societății. Încă de când sunt foarte mici, ele sunt bombardate cu mesaje care le spun că trebuie să fie subțiri, fără cusur și perfecte pentru a fi demne de dragoste și atenție. Ca urmare, multe fete cresc simțindu-se nesigure și neliniștite în legătură cu corpul lor, iar acest lucru poate avea un efect profund asupra stimei de sine. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții și în special mamele le pot face pentru fiicele lor este să le modeleze obiceiuri sănătoase de imagine corporală. Dacă mamele își fac timp să își aprecieze propria frumusețe naturală, fiicele lor vor învăța să facă același lucru. Mai mult, dacă mamele evită să vorbească negativ despre ele însele, fiicele lor vor fi, de asemenea, mai puțin predispuse să dezvolte obiceiuri dăunătoare, cum ar fi mâncatul compulsiv sau epurarea. Învățându-și fiicele să se iubească și să se accepte așa cum sunt, părinții le pot ajuta să își construiască o bază de încredere în sine care va dura o viață întreagă.

P 20220909 085105 01

O altă zi la școală

O treime dintre femeile din ROMÂNIA au fost hărțuite sexual! Hărțuirea începe în școală sau acasă.

✋NU vă mai sexualizati fetele la vârste fragede!

Au ele timp de haine sexy și la modă, machiaje exagerate și unghii lungi.

✋Nu este vina victimei că a fost violată. Dar nici faptul că a arunca-o în gura lupului nu este un sfat parental de dat! Copiii NU știu să se apere singuri. NU știu cum să spună „NU” decât dacă sunt învățați acasă. Fetele, mai ales din rândul celor tinere, sunt victime sigure. Deși, nu este NICIODATĂ vina lor când bărbați josnici le agresează, pot fi învățate cum să se protejeze mai bine!

👉Ar trebui să le dăm copiilor noștri – atât băieților, cât și fetelor – instrumentele de care au nevoie pentru a rămâne în siguranță într-o lume în care există prădători sexuali.

Suntem datori să purtăm aceste conversații inconfortabile (pentru unii dintre noi) care, într-o zi, le-ar putea salva viața. Suntem datori să îi protejăm. Suntem datori să nu îi expunem în situații ce pot deveni dificile. Suntem datori să îi învățăm cum să aibă grijă de ei și cum să ia decizii bune.

Cele mai multe cazuri de viol si agresiune sexuală se întâmplă în locurile în care copiii ar trebui să se simtă în siguranță: acasă sau la școală.

Oare tu ca părinte îți dorești ca vreunui profesor să i se scurga privirile după fiica ta de 14 ani? Nu ai nici o problemă că este privită ca un obiect sexual la 8 ani?

📍Decența este adesea văzută ca un concept depășit, ceva ce aparține trecutului. Dar eu cred că este încă o valoare importantă de susținut, mai ales când vine vorba de creșterea fetelor tinere. Problema este că trăim într-o cultură care sexualizează și obiectivizează constant femeile, iar acest lucru începe de la o vârstă foarte fragedă. Vedem acest lucru în modul în care fetițele sunt comercializate, cu jucării și haine care au ca scop principal să arate bine și să fie sexy. Și vedem acest lucru în modul în care mass-media se concentrează pe aspectul femeilor mai degrabă decât pe realizările lor. Acest lucru le transmite fetelor mesajul că ele nu sunt valoroase pentru ceea ce sunt, ci doar pentru felul în care arată. În schimb, învățându-le pe fete decența le insuflă un sentiment de valoare și respect pentru ele însele și pentru ceilalți. Aceasta le ajută să se dezvolte în femei puternice, independente și încrezătoare în propria piele. Să încercăm să nu uităm de decența, s-ar putea să fie cea mai importantă lecție pentru fiicele noastre.

👉’Haide mă, că și pe vremea ta te îmbracai așa’.

NU! Pe vremea mea existau și femei care se îmbrăcau așa! Și da și eu în anumite contexte din viață mi-am pus fustă scurtă și m-am dat cu ruj roșu. Dar NU înainte de 16 ani! NU înainte de a fi învățată acasă să spun ‘Nu’! NU înainte de a învăța să mă apăr, de către părinții mei! NU înainte de învață că este un loc și un moment pentru toate! NU înainte de fi învățată că deși NU este vina victimei că este agresată, ea se poate apăra și poate preveni multe situații riscante.

Și pe vremea mea muncitorii fluierau de pe macarale, dar aveam grijă pe unde merg, la ce oră, cu cine și mai ales cum mă îmbrac în funcție de situație.

E ca atunci când mergi pe trecerea de pietoni și nu te asiguri dar ‘strigi tare că ești pe trecerea de pietoni’ când te ia ambulanța și te duce la spital…. Cu ce te mai ajută că teoretic NU a fost vina ta, practic puteai evita?!

Nu ocolesc nici băieții, pentru că văd freze care mai de care la vârsta la care copilul ar trebui să știe de joacă nu de cum să îi mai adaugi niste dungi prin păr.

P 20220821 103707 01

Vorbește cu fiica ta despre frumusețea naturală, despre îngrijirea sănătoasă și iubirea de sine❤️

🌳Vrei să crești stima de sine corectă a fiicei tale?

❤️Iubește-te pe tine mai întâi. Admirată-te și transmitei că hainele sunt un accesoriu la ceea ce suntem noi și că nu ele ne fac să fim ceea ce suntem! Și cu ele și fără ele, noi suntem aceeași persoană! Sau ar trebui să fim!

✋Școala NU este nici discotecă, nici podium, nici studio de TV! La școală se învață!

Cum îți trimiți copilul la școală?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: