Când a venit Alexandru pe lume, singurul lucru care m-a panicat, a fost fix acest subiect. Cumva, mă bazam pe soț, că știe el cum stă treaba, dar tot aveam nedumeriri dacă să fac și eu băieților sau nu. Cel mai frică mi-a fost de fimoză și să nu facă vreunul dintre ei. Ce pot spune proaspetelor mămici de băieței este că dacă respecți niste reguli simple, NU este panică 🙂
Ce înseamnă a decalota?
A descoperi vârful penisului de prepuț.
Preputul este o parte integranta din sistemul dermic al penisului, fiind o structură complexă, având o elasticitate mare, lipsă totală de grăsime subcutanată și fiind căptușit cu un strat subțire de mușchi. Rolul acestuia este de a proteja glandul.
Decalotarea naturală se face în timp, până la adolescență. 90% dintre băieți vor avea un penis retractibil în mod natural (fără vreo intervenție), normal până la vârsta de 16 ani.
Vârstă medie la care are loc decalotarea naturală a penisului este în jurul vârstei de 10-11 ani (la unii băieței pe la 5 ani). Până atunci, prepuțul va începe să se detașeze singur (deși câteodată o face mai târziu – 2% dintre bărbați niciodată, iar alteori mai devreme).
🤓Ce spun specialiștii?
Preputul NU ar trebui să fie tras forțat înapoi (decalotare) pentru curățare niciodată, nici de părinți, nici de medicul de familie, pediatru sau chirurg.
🧐Ce se întâmplă când decalotezi forțat?
În primul rând trebuie să știi că retragerea forțată prematură a prepuțului este deosebit de dureroasă.
Decalotand penisul înainte de vârsta potrivită poate forma bacterii străine ce pot cauza diferite infecții.
Poți provoca răni, suprafețe sângerânde separate anterior de o membrană naturală și poți cauza aderențe nenaturale. În cele din urmă acestea vor disparea, însă nu se întâmplă întotdeauna.
📍Ce să faci dacă deja ai decalotat forțat?
Până ajungi la medic, băile calde de șezut ajută, aerul și apa, alături de capacitatea naturală a corpului de vindecare. Dar neapărat și un consult al medicului.
🍁Cum apare fimoza?
Apare atunci când vârful prepuțului este foarte îngust și acoperă meatul urinar, blocând urinarea normală. Tratamentul începe cu o cremă cu steroizi și doar în cazuri grave este necesară intervenția chirurgicală. Soluția nu este să decapitați cu mâna forțat!!
🙂Cum am procedat eu?
În primul rând m-am consultat cu medicul pediatru și medicul de familie, încă de la primul consult. Nici unul dintre aceștia nu i-a atins pe băieți în zona genitală, ci doar s-a uitat când erau bebeluși dacă se vede totul ok.
Am spălat cu apă și săpun (până pe la 4 ani când i-am învățat să se spele singuri, acum doar Alexandru își atinge penisul la băiță), ca fiecare parte a corpului lor, trăgând foarte ușor de prepuț, cât mi-a permis acesta, fără să insist sau să îl forțez și fără să provoc vreun disconfort băieților. Am schimbat cât mai des scutecele și imediat după ce au avut scaun, pentru a evita orice infecție. La fiecare schimbat, i-am lăsat câteva minute libere fără scutec.
Când mergem la consult?
-
Când copilul are dificultăți sau dureri la urinare
-
Când există o scurgere purulentă
-
Când prepuțul devine blocat
Doi băieți și cu nici unul nu am avut probleme în zona genitală, până acum.
Voi cum ați procedat?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...