‘Ti-e ușor să vorbești când nu ai fost în locul unei femei care a trebuit să decidă între viața ei și a copilului ei. Articolul tău este nedrept. Acum un an am făcut un avort. Aveam două cezariene și eram în pericol să îmi pierd viața. Așa că, deși blamezi avortul, trebuie să fie o variantă accesibilă celor care au nevoie de ea’.
Am respirat adânc citind mesajul Mirelei.
Ceea ce nu știa ea și poate multe dintre cele au citit articolul meu de luni seară cu privire la abrogarea avortului din SUA, este că eu am fost fix în această situație cu ultimul copil.
Vă povesteam în acel articol că am rămas însărcinată cu primul copil folosind ovule contraceptive. Dar ce nu am scris este că la Achim foloseam prezervativul.
La a doua naștere prin cezariană cu Alexandru, am făcut hemoragie pe masa de operație, am pierdut foarte mult sânge și medicilor le-a fost frică că mă vor piarde.
La primul control medicul meu mi-a spus pe un ton foarte ferm că am fost în pericol și că NU mai am voie sa fac alt copil, pentru că nu voi putea duce sarcina până la final pentru că există un risc foarte mare să mor la naștere.
Deși eu și soțul ne doream 3 copii, ne-am luat adio de la idee. În vara lui 2018 am dat cam tot ce ținea de femei gravide, inclusiv de hăinuțe de copii mici.
Singurul mijloc de protecție după nașterea lui Alexandru în 2016 a fost prezervativul.
În luna August 2018, mi-am făcut un test de sarcină în prima zi de întârziere a menstruației. Și a ieșit pozitiv. Eram în mall cu o prietenă și când am văzut că este pozitiv, m-am blocat. A stat cu mine pe bancă timp de o oră. Intrasem într-o stare de șoc, știind că medicul mi-a interzis sarcina.
După ce am anunțat pe toată lumea, au avut două prietene care m-au întrebat de ce risc să îmi las copiii fără mamă când există soluții.
Nu mi-am pus niciodată problema să apelez la avort.
Au fost cele mai grele 8 luni din viața mea în care am trăit cu frica că voi muri la naștere. Seri întregi când plângeam cu soțul, spunându-i să aibă grijă de copii și să le găsească o mamă bună.
Am încercat câteva ședințe de terapie pentru frică, fără prea mult succes.
A fost singura perioadă când nu mai vedeam dincolo de momentul nașterii. Aveam proiecte de făcut după naștere, dar eu nu mă mai vedeam după acest moment.
Mă liniștea faptul că îmi las viața în mâinile lui Dumnezeu, pentru că El este singurul care decide pentru noi, orice am face.
În perioada sarcinii am urmat 6 luni cursurile unei școli de coaching. Într-unul dintre cursuri am fost invitată de către un mentor la un exercițiu imaginar în fața colegilor despre frici. El era moderatorul într-o emisiune și eu invitata. Printre întrebari, am primit-o și pe cea ‘care îți este este frica la naștere?’ Am repsirat adânc și am spus ‘mi-e frică să mor’. A continuat și m-a întrebat iar ‘si de ce ți-e frică? Crezi că copiii nu vor fi bine?’. I-am spus că sunt convinsă că vor fi foarte bine cu tatăl lor, dar că nu mai sunt eu prezentă să mă bucur de ei.
Frica mea nu era că nu vor fi ei bine în viață, frica mea era despre mine și despre faptul că nu voiam să nu fiu parte din viața lor.
Înainte de naștere, m-am spovedit și m-am împărtășit și m-am dus pregătită de ce va fi. Asta mi-a dat liniște.
Spitalul s-a pregătit cu sânge pentru transfuzii, au fost prezenți doi medici, gata de orice situație ar fi putut apare.
Nașterea lui Achim
A fost o naștere foarte ușoară. Nu am avut nici o problemă, deși Achim, ca și frații lui născuți prematuri, a stat la terapie intensivă câteva zile dar fără să fie în pericol.
La nașterea a treia, am ales să îmi leg trompele, după ce am discutat mult cu medicul că nu se poate pune problema de a patra sarcină și să luăm în calcul un mijloc de contracepție mai sigur.
Legarea de trompe nu este lipsită de riscuri și o femeie din 200 poate rămâne însărcinată cu sarcină extrauterină. Știu asta și suntem și mai atenți în perioada de ovulație.
🌳Am 3 copii și 3 cezariane.
🌳Știu ce este frica.
🌳Știu ce înseamnă să alegi.
🌳Dar știu și că a face sex înseamnă a fi responsabil, nu să urmezi metoda calendarului sau să speri că ‘nu rămâi nici de data asta’, cum îmi spunea o mămică.
Nimeni nu ar trebui să aleagă între mamă și copil! Eu am ales copilul și Dumnezeu a avut grijă de amândoi. Am ales asumat, conștientă de riscuri.
📍Avortul este o traumă și pentru mamă!
📍Avortul NU este metodă de contracepție!
📍Avortul este o procedură medicală cu riscuri mari!
📍Avortul costă (mult!).
Pentru cele care mi-ați scris că unele femei aleg să facă avort din cauza sărăciei, vă spun că nicăieri în lume un avort nu este ieftin!
Prețurile se învârt între aceste sume:
Întrerupere sarcină prin aspirație: 500-1200
Întrerupere sarcină cu medicamente: 500-800
Întrerupere sarcină cu anestezie generală: 1200-1500
Întrerupere sarcină sub ghidaj ecografic: 1500-2500
Căutând prețurile, m-a făcut să îmi dau seama că habar nu aveam că există atât de multe variante.
Prețurile unui sterilet diferă de calitate, dar se găsesc între 300-700 Ron.
Legarea de trompe, în funcție de clinică este între 500-1500 Ron.
Pilulele contraceptive sunt între 20-150 de Ron.
Ovule contraceptive sunt între 50-150 de Ron.
Preț cutie prezervativ de 3 bucăți: 13 Ron.
Vasectomie pentru bărbați: între 700 Ron și 2500 Ron. Și bărbații ar trebui implicați, nu?
👉Există riscuri și beneficii la toate.
👉Există riscuri de sarcină, la toate.
👉Dar nu moare nimeni!
La articolul de ieri am primit foarte multe mesaje în privat despre cât le-a ajutat sa conștientizeze ce înseamnă un avort. Am peste 70 de mesaje de la femei care mi-au scris deja că vor fi mult mai atente la protecția cu partenerul.
🌿☘️Merită să primești hate când salvezi o viață!
Avortul poate fi păstrat, ca fix ce este: o procedură medicală pentru situații clare: motive medicale mamă sau copil ori violuri, pentru că fiecare mamă știe cât poate duce. Ar trebui ca fiecare caz să aibă parte de consiliere și fiecare mamă să aibă parte de terapie.
Pentru restul, există contracepție! ASTA înseamnă să fii stăpână pe corpul tău, să îl protejezi, nu să îl mutilezi fizic și emoțional!
Problema cea mare este că până acum au existat extremele: liber la avort, pentru orice vârstă, din orice motiv, fără număr, la vârste la care numai avort nu se numea! (Ultima zi de sarcină!!)
☝️Tu știi cate avorturi are voie o femeie să facă? Știi că există femei care au făcut peste 20 de avorturi într-o viață?
Sau varianta de interzicere totala, din cauza căruia au murit prea multe femei.
Ca orice procedură medicală trebuie înțeleasă că se face în cazuri excepționale și NU ca metodă de contracepție ca și până acum!
Când nu se poate face educație acasă, la școală, cred că dacă am împânzi (așa cum mi-a sugerat o prietenă) poze prin oraș cu bebeluși avortați și cu mesaje despre ‘Sexul trebuie făcut cu responsabilitate!’, chiar și adolescenții ar fi mișcați, așa cum mi-au scris câțiva deja că au plâns când au văzut pozele din articol și că niciodată nu se vor gândi la acest lucru.
🌿Conștientizare!
🌿Responsabilitate!
🌿Asumare!
Implicare activă din partea autorităților de PREVENȚIE! Atunci abia, vom avea un echilibru între viață și moarte.
☘️Ba știu ce înseamnă să alegi între viața ta și a copilului tău!
Dacă ar fi să alegeți între copiii pe care îi aveți și viața voastră, la ce ați renunța? Așa e și pentru pruncul din pântec, doar că nu îl vedeți…
Viața e o bucurie!
Ana Maria