🖤’O familie și-a pierdut viața, soț, soție și copilul de un an ținut în brațe de mamă, pe Valea Oltului. Acesta a depășit pe linie continuă și s-a ciocnit de un tir’.
🖤’O familie a fost distrusă într-un accident de mașină, soția murind pe loc, soțul care conducea și cei doi copii sunt în spital în stare gravă. Tatăl nu a oprit la semnul Stop și nu s-a asigurat, astfel că o mașină din stânga a intra în plin în ei’.
🖤’O familie de 4 au fost spulberați într-un accident, deoarece tatăl mergea cu 220 pe un drum județean. Tatăl care conducea mașina și fiica lui au fost găsiți pe câmp la câțiva metri de mașină. Aceștia au zburat prin parbriz la momentul impactului. Nu există nici un supraviețuitor ‘.
Toate aceste 3 accidente au avut loc săptămâna trecută!
Toate 3 au avut loc din vina exclusivă a șoferului!
Habar nu am dacă bebelușul supraviețuia în accidentul cu tirul, dar sigur avea o șansă în plus dacă ar fi fost în scaun auto în poziție RF.
Cu siguranță copiii din celelalte două accidente ar fi avut o șansă în plus în scaune conform vârstei și înălțimii lor sau în centurile de la mașină (pentru cei de vârsta potrivită).
Cu siguranță femeile ar fi avut și ele o șansă în plus dacă erau în centuri asigurate.
Și cu siguranță ar fi trăit toți, dacă ar fi respectat regulile de circulație.
A început să îmi fie frică să conduc! Nu de cum o fac eu, ci frică de participanții la trafic cu care mă întâlnesc.
Eram la Câmpulung la tata când soțul mi-a trimis pe rând știrile cu accidentele auto. Când am ieșit cu copiii prin oraș mi-a venit să le mai pun un rând de centuri. Să vă mai spun că deși eram pe drum prioritar acolo unde mă intersectam cu un drum secundar, deși aveam prioritate tot am încetinit și m-am asigurat că nu vine cineva cu viteză?
Pană să devin mamă aveam un serviciu ce însemna multă muncă de teren prin țară. De multe ori m-am grăbit și am apăsat pedala de accelerație poate prea mult, dar după ce am devenit mamă am devenit mult mai conștientă de faptul că NU doar viața mea este în pericol, ci și a familiei mele.
Cum m-aș trezi în vreun spital să mi se spună că din vina mea copiii sau soțul nu mai sunt? Nu îmi pot imagina așa ceva.
România este campioană la numărul de accidente pe an și la numărul de victime, mai ales în rândul copiilor.
Doar anul trecut au murit 140 de copii dintr-un total de 3000 de copii implicați într-un accident auto.
De ce vă grăbiți spre moarte?
Nu e mai frumoasă viața alături de cei dragi?
Aveți grijă de voi, de copiii voștri și de ceilalți participanți la trafic!
Scaunul auto este obligatoriu confirm legii, până la 12 ani sau 135 cm înălțime. Centura este obligatorie și la pasagerii din față și la cei din spate. Sigur că sunt accidente unde și cu acestea, oamenii nu au supraviețuit, dat uitându-ne pe statisticile altor țări care au 0 victime în rândul copiilor așa cum sunt cei din Suedia, datorită scaunului auto, atunci îți dai seama că îți crești șansele de a supraviețui. De ce nu faci asta pentru copilul tău?
👉Suntem țara în care copiii sunt ținuți în brațe chiar și pe scaunul din față, unde copiii se joacă liber pe bancheta din spate, unde sunt scaune auto netestate ce sunt puse pe piață deși sunt periculoase, unde oamenii nu se tem de amenzi pentru că sunt prea mici. Scaunul auto este un TREBUIE obligatoriu, NU un capriciu!
Mergeți prudent! Mergeți la un curs de conducere defensivă. Soțul pentru prima oară vrea să facă un astfel de curs să învețe cum să poată acționa corect în tot felul de situații cu care se poate întâlni în trafic. Nu e de glumă!
Titi Aur a propus ca în școlile de șoferi să fie introduse și aceste ore de conducere defensivă! Este nevoie de ele!
📍📍📍Este nevoie de campanii naționale, așa cum cei de la Siguranță Auto Copii au cerut într-o petiție:
1. Introducerea de mesaje de interes social in programul televiziunilor de stiri si televiziunilor generaliste pentru cresterea gradului de constientizare a parintilor privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranta
2. Cresterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii si a centurii de siguranta pana la 2000 lei astfel incat sa fie suficient de motivant pentru parinti astfel incat sa utilizeze constant dispozitivele de siguranta.
3. Introducerea prin lege a obligativitatii externarii bebelusilor din maternitate in scaun auto (scoica) adaptat varstei in cazul in care copilul urmeaza sa fie transportat de la maternitate acasa cu autovehiculu
Din păcate din partea CNA-ului a venit deja un răspuns dezamăgitor. Nu înțeleg cum tot la cererea unei Asociații de mame s-au putut introduce alte mesaje de interes public destinate părinților. Dar acum nu.
Personal am căutat legea de care pomenesc cei de la CNA, dar poate sunt blondă și nu găsesc eu. Sigur, dacă găsiți voi legea, m-ar ajuta să spun vreo prostie pe aici și să înțeleg de ce într-un caz s-a putut și acum nu.
De când ați devenit părinți, v-ați schimbat modul de a conduce?
Viața e o bucurie (hai să ne-o păstrăm!)
Ana Maria